«Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΩΣ Η GOLDMAN SACHS ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

0
1518

MARC ROCHE

Αν θέλετε να κατανοήσετε το παρασκήνιο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τα βαθύτερα αίτια και τις αθέατες παραμέτρους πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο! Θα σας λυθούν πολλές απορίες… Γραμμένο από τον Γάλλο δημοσιογράφο Marc Roche που είναι οικονομικός συντάκτης , μεταξύ των άλλων, της εφημερίδας Le Monde στο  Σίτι του Λονδίνου και συνεργάτης του περιοδικού Le Point, σκιαγραφεί με τρόπο συνταρακτικό και χωρίς κατάχρηση οικονομικών όρων, το προφίλ της Παγκόσμιας Τράπεζας  και το ρόλο της  στις δραματικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι η Goldman Sachs και ποιος ο ρόλος της στην υπόθεση «Χρεοκοπία της Ελλάδας»,  που εξελίχθηκε γι αυτή σε μία ακόμη κερδοφόρα επιχείρηση; Μακρά η ιστορία της Παγκόσμιας Τράπεζας που το όνομά της έχει την ίδια σημασία που θα είχε σε άλλες εποχές η ιδιότητα του …πειρατή σε διεθνείς θάλασσες! Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, σήμερα έχει απλώσει τα πλοκάμια της τόσο στην Ευρώπη όσο και στις χώρες του τρίτου κόσμου. Η χωρίς όρια κερδοσκοπία της είχε συμβάλει στο Κραχ του 1929. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τζον Κένεθ  ΓκαλμπρέΙθ της είχε αφιερώσει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του για την κρίση και παραφράζοντας  το σλόγκαν  “In God we Trust”  που αναγράφεται σε κάθε δολάριο, έλεγε “In Goldman Sachs we Trust”….

Η Goldman Sachs, που οι Αμερικανοί  την αποκαλούν με σημασία με το όνομα “The Firm”, ιδρύθηκε το 1869 από δύο Γερμανοεβραίους μετανάστες τους Marcus Goldman και Samuel Sachs. με χρήματα που κέρδισαν από την ύφεση που ακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

Η Goldman Sachs απόκτησε πρόσβαση στην ελληνική οικονομία το 2001, επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, όπως αναφέρει ο Marc Roche στο βιβλίο του (σελ. 23). Ο Γκάρι Κον, νούμερο δύο της Golden Sachs έφτασε στην Ελλάδα σε ρόλο «ναυαγοσώστη» . Τα πραγματικά χρέη της χώρας απέκλειαν την ένταξή της στο ευρώ και η Goldman Sachs ανέλαβε να τα …κρύψει. Με το …αζημίωτο φυσικά!

Το γόρδιο δεσμό με τα χρέη της Ελλάδας φέρεται, από τον Marc Roche, να «έλυσε» ένα στέλεχος της Goldman Sachs ελληνικής καταγωγής, μια σιδηρά κυρία με …γόβες στιλέτο, η Αντιγόνη (Άντι) Λουδιάδη! Η Λουδιάδη που χαρακτηρίζεται ως «πολύ ευφυής, λίγο υστερική και τυραννική με τους συνεργάτες της» καθώς και «περήφανη για την ελληνική καταγωγή της», είναι εκείνη που βοήθησε την Ελλάδα να καμουφλάρει το χρέος της. Για να το πετύχει χρησιμοποίησε έναν μάλλον αυτοσχέδιο μηχανισμό-πατέντα με το όνομα CDS, Credit Default Swaps. Με τα κέρδη μονά-ζυγά δικά της: Αν η Ελλάδα δεν χρεοκοπούσε, θα κέρδιζε από τα αυξημένα επιτόκια, αν χρεοκοπούσε, θα κέρδιζε από την χρεοκοπία!…

Το βιβλίο του Marc Roche ξεναγεί σε έναν αθέατο τραπεζικό υπερ- κόσμο, μια παρούσα εικονική πραγματικότητα, όπου οι «επικυρίαρχοι» δεν είναι πια επιστημονική φαντασία και οι οφειλέτες είναι κράτη ολόκληρα που οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγή στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους. Goldman Sachs ….Reloaded!

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

info@bookbar.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2011

ΜΤΦΡ. ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΟΜΝΗΝΕΛΛΗ

ΣΕΛ. 352, ΤΙΜΗ € 16,60

 

Σχετικά links

http://tvxs.gr/node/58720

http://el.wikipedia.org/wiki/Goldman_Sachs