«ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ, Ο ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΚΕΪΓΚΑΝ

0
4234

Η διαχρονική αξία του Θουκυδίδη

«Κτῆμα τε ἐς ἀεῖ μᾶλλον ἢ ἀγώνισμα εἰς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν ξύγκειται» την προφητική αυτή φράση, που είναι μέχρι σήμερα αρκετά γνωστή, είχε γράψει ο Θουκυδίδης για το έργο του, η οποία σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Στόχος του είναι να αποτελέσει αιώνιο κτήμα των ανθρώπων, παρά να διαβάζεται σε γιορτές και ρητορικούς αγώνες».

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Πράγματι, ο Θουκυδίδης σήμερα αναγνωρίζεται ως ο πρώτος αληθινός ιστορικός και η ιστορική του μέθοδος θεωρείται ότι έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη μελέτη της Ιστορίας. Διακεκριμένος κλασικιστής και ιστορικός , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ ο Ντόναλντ Κέϊγκαν, σημειώνει στο νέο του αυτό βιβλίο  για τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό ότι η μελέτη του έργου του και η μελέτη της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου έχει κορυφωθεί στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Ο ίδιος αποδίδει την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Θουκυδίδη στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι ιστορικοί τότε διέκριναν μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα  στον ανταγωνισμό και καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης με τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης με τις δορυφορικές τους χώρες στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το βέβαιο είναι πως περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του Θουκυδίδη, οι πολιτικοί ηγέτες και όσοι σπουδάζουν την τέχνη της πολιτικής προσεγγίζουν την Ιστορία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Οι επικριτές του Ντόναλντ Κέιγκαν εκτιμούν ότι στα βιβλία του μπορεί κανείς να διακρίνει τις σύγχρονες στρατιωτικές αντιλήψεις των ΗΠΑ, κάτι που πιθανόν να ισχύει και …αντίστροφα, αφού ο Θουκυδίδης διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση ο Κέϊγκαν θεωρείται παγκοσμίως από τους πιο έγκυρους ιστορικούς μελετητές του Πελοποννησιακού Πολέμου και έχει γράψει πολλά βιβλία για την αρχαιότητα και την σύγχρονη εποχή. Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφορούν επίσης θα βιβλία του «Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος» και «Περικλής ο Αθηναίος και η γέννηση της δημοκρατίας».

Στη νέα του μελέτη «Θουκυδίδης, ο αναμορφωτής της Ιστορίας» , ο Κέϊγκαν , προβάλει τον Θουκυδίδη απέναντι στις τρέχουσες πολιτικές αντιλήψεις και εστιάζει στο ρόλο του για την αναμόρφωση της Ιστορίας σε σχέση με τον τρόπο που την έβλεπαν οι σύγχρονοί του. Σημειώνουμε ότι ο Θουκυδίδης υπήρξε ο πρώτος που έγραψε ιστορία χρησιμοποιώντας ως πηγές  γραπτά ντοκουμέντα, αυτόπτες μάρτυρες και πρωταγωνιστές, σε αντίθεση με τον Ηρόδοτο που περιλάμβανε φήμες και δοξασίες. Επίσης εισήγαγε τη μέθοδο της ιστορικής αιτιότητας , αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια ενός γεγονότος. Δηλαδή, προσπάθησε από κάθε άποψη να είναι αντικειμενικός.

info@bookbar.gr

 

 

 

ΙNFO

«Θουκυδίδης, ο αναμορφωτής της Ιστορίας»

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΚΕΪΓΚΑΝ

Μετάφραση: Ελισάβετ Παπαϊωάννου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2011

ΣΕΛ. 400, ΤΙΜΗ € 18

 

Σχετικά links

Βιντεοσκοπημένες διαλέξεις του Ντόναλντ Κέϊγκαν για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Γέϊλ

http://academicearth.org/lectures/kagan-intro-ancient-greek-history