«Ο Καλός και ο Κακός»

0
1021

PHILLIP PULLMAN

Μη σας ξεγελάει ο τίτλος! Όχι, ο Phillip Pullman δεν αποφάσισε να γράψει …γουέστερν! Το νέο  βιβλίο του διακεκριμένου Βρετανού συγγραφέα προκάλεσε μεγάλο σάλο όταν κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη στο εξωτερικό, αφού στις σελίδες του «ξαναγράφεται» η … Καινή Διαθήκη! Αν ο Πορτογάλος νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου με το περίφημο «βλάσφημο» βιβλίο του «Κάιν» ξαναγράφει την ιστορία των Πρωτοπλάστων και την Αγία Γραφή, ο Phillip Pullman ξαναγράφει την ιστορία του Ιησού Χριστού ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, την ιστορία του Ιησού και του Χριστού! Με τον σκανδαλώδη τίτλο “The Goodman Jesus and the Scoundrel Christ” (σ.σ. «Ο Καλός άνθρωπος Ιησούς και ο Αχρείος Χριστός») το βιβλίο αυτό, έφερε τον διάσημο συγγραφέα της «Τριλογίας του Κόσμου» σε άμεση διαμάχη με την Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον Πούλμαν, ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν ένα, αλλά δύο(!) διαφορετικά πρόσωπα και η Παρθένος Μαρία είχε γεννήσει δίδυμα! Ο «καλός» Ιησούς ήταν ένας ρομαντικός περιθωριακός άγιος , την ιστορία της ζωής του οποίου συνέγραψε ο ρεαλιστής Χριστός. Ο Πούλμαν ισχυρίζεται ότι πάνω σε εκείνα τα κείμενα, βασίστηκε η ίδρυση της εκκλησίας.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου, αποφεύγει τον σκόπελο των ενδεχόμενων αντιδράσεων πιστών και κλήρου, αφαιρώντας τα επίμαχα ονόματα Ιησούς και Χριστός από τον τίτλο. Και αφήνει μόνο τα επίθετα. Δηλαδή, ο Καλός και ο Κακός!  Αγνώστων λοιπών στοιχείων!… Με άμεσο αποτέλεσμα ο τίτλος  να μην  παραπέμπει στους Άγιους Τόπους αλλά στην …Άγρια Δύση και στο διάσημο γουέστερν! Διαβάζοντας τον τίτλο ο Καλός και ο Κακός , ο ανύποπτος αναγνώστης περιμένει να δει που είναι ο …Άσχημος!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βιβλίο του Phillip Pullman βασίζεται σε μια ευφυή σύλληψη, με γοητευτική αφήγηση, που συνεπαίρνει, απομυθοποιεί και προκαλεί…. Αξίζει άλλωστε να αναφέρουμε ότι στο εξωτερικό, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το βιβλίο, κυκλοφορεί κανονικότατα, με τον κανονικό του τίτλο. Αυτά.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

info@bookbar.gr

Εκδόσεις Λιβάνη

Μτφρ. Χρήστος Καψάλης

Σελ. 221, Τιμή € 14

Σχετικά Θέματα

Άλλος ο Ιησούς και Άλλος ο Χριστός στο κατά….. Πούλμαν Ευαγγέλιο!