Άλκη Ζέη, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα»

0
4845

Όταν η Ιστορία γράφεται από ….κομπάρσους

 Εμβληματικό έργο της μεταπολιτευτικής λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα προφητικό αλλά και θαρραλέο

 «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη υπήρξε ένα βιβλίο που σφράγισε αλλά και προηγήθηκε της εποχής του και με αυτή την έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλασσικό.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά, το 1987, αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά best seller και μίλησε με τον πιο ανοικτό και ελεύθερο τρόπο για το προδομένο όραμα της επανάστασης που την εποχή εκείνη παρέμενε καλά κρυμμένο κοινό μυστικό. Το θάρρος της συγγραφέως είχε προκαλέσει τότε την οργισμένη αντίδραση της Αριστεράς, όμως είκοσι χρόνια αργότερα όταν κατέρρευσαν τα κράτη του «υπαρκτού σοσιαλισμού»  και οι αλήθειες του βιβλίου επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη, η δικαίωση ήταν πια προφανής.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια επίμαχη για την ελληνική ιστορία περίοδο, από το 1940 έως το 1970 και αποτυπώνει τα δραματικά γεγονότα που την καθόρισαν από την Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη Δικτατορία. Όμως αν η επίσημη ιστορία γράφεται από τους νικητές, η ιστορία στο βιβλίο της Άλκης Ζέη γράφεται από τους νικημένους. Εκείνους που υπήρξαν οι απλοί …κομπάρσοι. Πρωταγωνιστές του μια παρέα φίλων,  που υπήρξαν κομμουνιστές στους άγριους καιρούς και πέρασαν τα πάνδεινα. Η επιβολή της Δικτατορίας τους βρίσκει εξόριστους  στο Παρίσι, όπου για να επιβιώσουν παίζουν ως κομπάρσοι σε ταινίες…  Δραματικός συμβολισμός. Η συγγραφέας αφηγείται την περιπέτεια της κεντρικής ηρωίδας της Ελένης που είχε προσπαθήσει να φτάσει στην Τασκένδη για να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της Αχιλλέα , παλιό αντάρτη που είχε καταφύγει εκεί.

Το μυθιστόρημα συνθέτει το συλλογικό προφίλ μιας γενιάς που είδε τα οράματά της να διαψεύδονται και τις τραγικές της θυσίες να έχουν πάει χαμένες….  Τριάντα χρόνια μετά την έκδοσή του το βιβλίο διατηρεί τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του, ενώ οι πικρές αλήθειες που αναδύονται από τις σελίδες του, φωτίζουν με τον τρόπο τους το δυσοίωνο παρόν μας.

info@bookbar.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. 
Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή και εγχώρια βραβεία, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το σύνολο του έργου της.

 

INFO

Το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» παρουσιάζεται  την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
(Ακαδημίας 50, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»). Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ομιλητές: η Χριστίνα Ντουνιά, Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητή και η Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν
η Γιασεμή Κηλαηδόνη και η Εύα Κοταμανίδου.

 

 

 

 Σχετικά Θέματα

 Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ