Έτος Οδυσσέα Ελύτη το 2011

0
1121

100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή

Εκδηλώσεις από το Μέγαρο Μουσικής, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου  και νέες Εκδόσεις

«Μου εδόθηκε,  αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνο από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ΄όλα αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια, χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ, αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μια Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος»

Οδυσσέας Ελύτης, (Απόσπασμα από την ομιλία του κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ, 1979)

Έτος Οδυσσέα Ελύτη ανακηρύχθηκε το 2011 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή (1911- 1996) Και επειδή, όταν μιλάμε για τους μεγάλους μας ποιητές, καλό είναι να θυμόμαστε όχι μόνο το όνομα,  αλλά και κάτι από το λόγο τους, παραθέσαμε ενδεικτικά παραπάνω, το απόσπασμα από την ομιλία του  στην τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ, 1979,  η οποία στο σύνολό της παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρη.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, σύμφωνα με τους μελετητές του «με όπλα του την ελληνική γλώσσα και το φως, επέτυχε να διαμορφώσει μια οικουμενική λυρική ποίηση, μια ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει τη μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου».

Το Μέγαρο Μουσικής και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τιμώντας τον ποιητή θα πραγματοποιήσου εκδηλώσεις στη διάρκεια του 2011 σε συνεργασία με τη σύντροφο της ζωής του και επιμελήτρια των εκδόσεων του, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Όπως επεσήμανε η ίδια κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής: «Το 2011 γεννά μία προσδοκία. Θα θέλαμε το έτος αυτό να είναι χαρακτηρισμένο από τις αξίες του Ελύτη. Να είναι ένα έτος με το ήθος και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με τη σημασία του φωτός στη φυσική και μεταφυσική του διάσταση, με μία συνεχή εναντίωση στην τρέχουσα αντίληψη των πραγμάτων. Ένα έτος που θα προσπαθούμε να επανακτήσουμε την αθωότητά μας. Ένα έτος τελικά υπερηφάνειας»


Εκδηλώσεις από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη θα είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα:

Στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη ταξιδεύουν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και για πρώτη φορά φέτος σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας,

Θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις ποιημάτων Ελύτη και συζητήσεις γύρω από το έργο του σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας (στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού AthensEveryWeek και σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Συγγραφέων):
-Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα, η σύντροφος του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα αναγνώσει επιλογές από το έργο του σε μια αφιερωματική βραδιά ποίησης και μνήμης,
-Από 21 έως 23 Μαρτίου συγγραφείς θα ταξιδεύσουν σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα και θα συμμετάσχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Ποιητικές εκδηλώσεις στο δίκτυο βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης

Ο Οδυσσέας Ελύτης στην Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει στις 7 Μαΐου στρογγυλό τραπέζι με συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση» (η κεντρική θεματική της ΔΕΒΘ είναι φέτος αφιερωμένη στο «Βιβλίο και εκπαίδευση»).

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει έναν κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από την ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη: η σχέση του με τη «Γενιά του ‘30», η πρόσληψη του έργου του εντός κι εκτός Ελλάδας, ο άνθρωπος και ο δημιουργός απέναντι στη φύση, η σχέση με το τοπίο και την Ιστορία (ο κύκλος πραγματοποιείται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πνευματικά κέντρα και ιδρύματα, βιβλιοπωλεία κ.α.)

Ο Οδυσσέας Ελύτης συναντάει τους σύγχρονους ποιητές

Το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 οργανώνει τον Οκτώβριο στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων ποιητική ημερίδα με τη συμμετοχή και την παρουσία ποιητών από τις νεότερες γενιές που γνωρίστηκαν κι εξακολουθούν να «συνομιλούν» με το έργο του.

Εκδηλώσεις από το Μέγαρο Μουσικής

21 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου: Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» Στόχος του Συνεδρίου είναι να προσελκύσει νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, αλλά και να καταδείξει την πορεία του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στον χρόνο και στον κόσμο.
Στο συνέδριο που ανήκει στην πολύ-θεματική Σειρά δραστηριοτήτων Megaron Plus θα συμμετάσχουν προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Paola Maria Minucci, David Connolly, Jeffrey Carson, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Άρης Μπερλής, Δημήτρης Νανόπουλος, Κική Δημουλά, Γιώργος Κουρουπός, Χρόνης Μπότσογλου και Θανάσης Τζαβάρας.


2 Νοεμβρίου
: ημέρα της επετείου της γέννησης του ποιητή και την επομένη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση ποίησης και μουσικής υπό τον τίτλο «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα» με πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Θανάσης Αποστολόπουλος) και απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη», που επιδιώκει να παρουσιάσει τον κόσμο του Ελύτη μέσα από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής, της ποίησής του, της εικαστικής του δημιουργίας, αλλά και μέσα από ενδεικτικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αισθητικής του.

«Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, υδατογραφίες μικρών διαστάσεων, που έχεις την αίσθηση ότι αντανακλούν την μοναδική καλλιτεχνική και αισθητική αντίληψη του ποιητή» σημείωσε ο Βασίλης Θεοχαράκης.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, θα εκτεθούν και αντιπροσωπευτικοί πίνακες κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που αγάπησε ο Ελύτης και έχει γράψει αξεπέραστα κείμενα για τα έργα τους, όπως τους Θεόφιλο, Τσαρούχη, Γκίκα, Καπράλο, Κανέλλη, Μόραλη και Φασιανό.

Επίσης θα παρουσιαστούν τα χειρόγραφα και τα βιβλία του ποιητή, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

Τα περισσότερα έργα προέρχονται από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την συμπαράσταση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και του Τάκη Μαυρωτά αλλά και με την βοήθεια και την συνδρομή του Άγγελου Δεληβοριά και του Μουσείου Μπενάκη και της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα της Εθνικής Πινακοθήκης.


Νέες Εκδόσεις για τον Οδυσσέα Ελύτη

Τέσσερεις νέες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν φέτος για τον Οδυσσέα Ελύτη

Συγκεκριμένα

Λεύκωμα-σύνοψη της σκέψης και αισθητικής του Ελύτη με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνος», και τα πρακτικά του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, το Νοέμβριο του 2006, με θέμα «Ο Ελύτης και η Ευρώπη» από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Επιπλέον, θα κυκλοφορήσουν σημαντικές συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής στο διάστημα 1942-1992 με τίτλο « Συν τοις άλλοις» και ένας δίσκος ακτίνας με μια μικρή ανθολογία ποιημάτων και μελοποιήσεων που φέρει τον τίτλο «Με το λύχνο του άστρου» από τις Εκδόσεις ύψιλον/βιβλία.

Επίσημο site για τον Ελύτη


Στο ίδιο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το επίσημο site «Οδυσσέας Ελύτης», όπου θα παρέχονται πληροφορίες σχετικές με τη βιογραφία, την εργογραφία, τις μεταφράσεις , τη βιβλιογραφία Ελύτη.

Την υλοποίηση του Web Site έχει αναλάβει ο Σπύρος Κατσαντώνης.


info@bookbar.gr


Σχετικά Θέματα

–       ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Συνέντευξη για τον Οδυσσέα Ελύτη (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979) «Οι καιροί στάθηκαν πάντα χαλεποί και η Ποίηση πάντα λειτουργούσε» (Part 1 0f 2)

–       Ο Οδυσσέας Ελύτης και ο κόσμος (Part 2 of 2)

–       O ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ, Συνέντευξη με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου