Βασίλης Αλεξάκης, Συνέντευξη : «Το Βυζάντιο δεν αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Ελλάδας»

0
2735

«Δεν υπάρχει ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Ή ελληνικός είναι ή χριστιανικός»

 

Συνέντευξη στην Ελπίδα Πασαμιχάλη

«Είμαι κυριολεκτικά μοιρασμένος ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο γλώσσες. Δεν αισθάνομαι περισσότερο Γάλλος συγγραφέας, παρά Έλληνας. Δεν απομονώθηκα στο εξωτερικό. Για μένα η Ελλάδα είναι και παρόν και μέλλον. Γράφω όλα μου τα βιβλία σε δύο γλώσσες.» αυτό τονίζει ο Βασίλης Αλεξάκης από τους λίγους Έλληνες συγγραφείς που κάνουν καριέρα και στο εξωτερικό, μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.  Πολύπλευρος, δημιουργικός και ανήσυχος, ο Βασίλης Αλεξάκης που τιμήθηκε και από την ελληνική πολιτεία με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2004 για το βιβλίο του «Ξένες λέξεις», δεν εφησυχάζει και δύο νέες του δουλειές δικαιώνουν την φήμη του «αιώνιου έφηβου» που υπάρχει γι αυτόν. Διότι και οι δύο αναμένεται να συζητηθούν.

 

 

«Οι Χριστιανοί ξεκίνησαν έναν αμείλικτο

πόλεμο εναντίον των Ελλήνων»

 

Το νέο σας μυθιστόρημα τιτλοφορείται «μ.Χ.» (Μετά Χριστόν). Ποιο είναι το θέμα του;

Το θέμα λοιπόν του βιβλίου είναι αυτό το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα, στη φιλοσοφία,  στην ελευθερία της σκέψης, και τη δογματική Ελλάδα του Βυζαντίου, τη θεοκρατούμενη κλπ.  Υπάρχει ένα κενό για δέκα περίπου αιώνες που προηγούνται της ίδρυσης του Αγίου Όρους, όπου οι Χριστιανοί έχουν ξεκινήσει έναν αμείλικτο πόλεμο εναντίον των Ελλήνων, δηλαδή των πολυθεϊστών, με σφαγές με καταστροφές μνημείων, δηλαδή ήταν μία λαίλαπα, που δεν άφησε τίποτα όρθιο.

 

Ποια είναι η υπόθεση του βιβλίου;

Είναι η ιστορία ενός νεαρού φοιτητή που σπουδάζει αρχαία φιλοσοφία, ιδιαίτερα τους προσωκρατικούς και στον οποίο αναθέτει μία ηλικιωμένη κυρία να μάθει τα πάντα για το Άγιο Όρος,  αφενός γιατί πιστεύει ότι βρίσκεται εκεί ο αδελφός της, του οποίου έχει χάσει τα ίχνη πριν από πενήντα χρόνια, αφ’ ετέρου επειδή ίσως σκέπτεται να αφήσει εκεί την περιουσία της που είναι μεγάλη. Ο νεαρός θα πάει στο Άγιο Όρος, θα πάει στη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσει πολλούς ανθρώπους που του μιλάνε για το Βυζάντιο, για το Άγιο Όρος και για το τέλος του αρχαίου κόσμου. Μία περίοδο που είναι πάρα πολύ σκοτεινή και για την οποία δεν υπάρχουν και βιβλία.

 

«Στη χώρα της Φιλοσοφίας

απαγορεύτηκε η διδασκαλία της»

 

Προηγήθηκε έρευνα για τη συγγραφή του «μ.Χ.»;

 

Βεβαίως. Είδα πάρα πολλούς ανθρώπους περίπου εξήντα ιστορικούς, αρχαιολόγους κλπ.  Μοιραία αναρωτιέται κανείς, γιατί στη χώρα της Φιλοσοφίας απαγορεύθηκε η διδασκαλία της Φιλοσοφίας ήδη από το 500 μ.Χ., όταν ο Ιουστινιανός έκλεισε τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας; Μάλιστα όταν ξεκίνησα το βιβλίο, απόρησα που κανείς άλλος δεν είχε ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Μου φαινόταν οφθαλμοφανές ότι έπρεπε να γράψω.

 

Δεν είναι περίεργη απουσία βιβλίων γι αυτή την περίοδο;

Ναι. Υπάρχει ένα κενό για αυτούς τους 10 αιώνες που προηγούνται της ίδρυσης του Αγίου Όρους, όπου οι Χριστιανοί έχουν ξεκινήσει έναν αμείλικτο πόλεμο εναντίον των Ελλήνων, δηλαδή των πολυθεϊστών, με σφαγές με καταστροφές μνημείων, δηλαδή ήταν μία λαίλαπα, που δεν άφησε τίποτα όρθιο. Το θέμα λοιπόν του βιβλίου είναι αυτό το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα, στη φιλοσοφία,  στην ελευθερία της σκέψης, και τη δογματική Ελλάδα του Βυζαντίου, τη θεοκρατούμενη….

 

«Δεν υπάρχει ελληνοχριστιανικός πολιτισμός.

‘Η ελληνικός είναι ή χριστιανικός.

Ζούμε πάνω σε ένα ηφαίστειο»

 

Η αρχαία Ελλάδα και ο Χριστιανισμός ήταν, κατά τη γνώμη σας,  δύο αντιμαχόμενοι κόσμοι;

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του βιβλίου. Δηλαδή εγώ λέω ότι δεν υπάρχει ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Ή είναι ελληνικός ή είναι χριστιανικός. Δηλαδή αυτός ο συνδυασμός είναι ένα τεράστιο ψέμα το οποίο συνεχίζει να διαδίδει και το ελληνικό σχολείο και η εκκλησία, ενώ στην πραγματικότητα ζούμε πάνω σε ένα ηφαίστειο. Μέσα στο μυθιστόρημα εμφανίζεται και ο Καστοριάδης,  ο οποίος εξηγούσε ότι οι Αθηναίοι επινόησαν τη δημοκρατία, ακριβώς επειδή δεν ήλπιζαν τίποτα από τους θεούς τους για καλύτερη ζωή, οπότε αφοσιώθηκαν να βελτιώσουν μόνοι τους τη ζωή της πόλης. Δηλαδή υπάρχει ένα δημοκρατικό στοιχείο που αναιρεί το Βυζάντιο. Στο βιβλίο υπάρχει μία φράση όπου ένα πρόσωπο λέει ότι «Το Βυζάντιο δεν αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Ελλάδα, αλλά τη διαδέχτηκε όπως η νύχτα διαδέχεται τη μέρα».

 

Έχετε σκεφτεί ότι το βιβλίο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις;

Το βιβλίο δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα. Βέβαια όταν συλλέξει κανείς όλες αυτές τις πληροφορίες, για την περίοδο αυτή των δέκα αιώνων που μεσολαβούν για την εδραίωση του Χριστιανισμού μέχρι τον 10ο αιώνα που αποδέχεται το Χριστιανισμό και η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που είναι η Μάνη. Επί δέκα αιώνες έχουμε μία τρομερή αντίσταση των Ελλήνων τη νέα αυτή θρησκεία, η οποία εισάγει το φανατισμό. Όλα αυτά είναι απολύτως εξακριβωμένα, γνωστά για τους ιστορικούς, απλώς δεν είναι γνωστά ευρύτερα. Αν λοιπόν όλα αυτά δυσαρεστήσουν κάποιους, αυτό δεν με αφορά.

info@bookbar.gr

Ημερομηνία άρθρου 14/ 10/2007

INFO

 

«μ.Χ.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΑΣ 2007

ΣΕΛ. 339, ΤΙΜΗ € 18,36

 

Βασίλης Αλεξάκης: H Γαλλική Ακαδημία τιμά τον Βασίλη Αλεξάκη

Βασίλης Αλεξάκης: «Η πρώτη λέξη»