Η μυστική ζωή των μεγάλων μουσουργών

0
1734

Elizabeth Lunday

Αν πιστεύετε ότι η εικόνα του εκκεντρικού μουσικού που προκαλεί την κοινή γνώμη με τις ιδιοτροπίες του είναι χαρακτηριστικό των σταρ του ροκ και της ποπ στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία, κάνετε λάθος. Διαβάζοντας το βιβλίο «Η μυστική ζωή των μουσουργών» θα μάθετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι η εκκεντρικότητα και η πρόκληση είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό των μουσικών σε όλες τις εποχές. Όσο για τα ρεσιτάλ των έργων τους, που σήμερα παρακολουθούμε σε καθωσπρέπει μέγαρα με θρησκευτική ευλάβεια, μερικές φορές γίνονταν …αρένες παθιασμένων θεατών που σε τίποτα δεν διέφεραν από το άγριο κοινό σε ροκ συναυλία!

Αν λοιπόν σήμερα υπάρχουν συγκροτήματα που …ειδικεύονται να καταστρέφουν τα δωμάτια των ακριβών ξενοδοχείων, πιθανότατα να συνεχίζουν την «παράδοση» του μεγάλου Μπετόβεν που  ήταν διαβόητος για τις καταστροφές σε πολυτελείς σουίτες. Ούτε όμως και τα παθιασμένα fan club και οι  groupies είναι φαινόμενο σημερινό. Ο Φραντς Λιστ είχε φανατικές θαυμάστριες που τον κυνηγούσαν για να πάρουν μια μπούκλα από τα μαλλιά του και λιποθυμούσαν εκστασιασμένες στα ρεσιτάλ του.

Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τις πιο θεσπέσιες μουσικές συνθέσεις και τις επιτυχημένες καριέρες των διάσημων μουσουργών του δυτικού πολιτισμού που έζησαν και μεγαλούργησαν από τον 17o αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού: Βιβάλντι, Μπάχ, Μότσαρτ,

Μπετόβεν, Ροσίνι, Μπερλιόζ, Σοπέν, Λιστ, Βέρντι, Βάγκνερ, Σούμαν, Τσαϊκόφσκι, Μάλερ, Στράους, Σοστακόβιτς, Φίλιπ Γκλας και πολλών άλλων.

Οι μεγαλειώδεις μουσικές συνθέσεις γράφονται από ανθρώπους ιδιόρρυθμους, εκκεντρικούς και συχνά βασανισμένους από τα πάθη, τις αδυναμίες και τα ένοχα μυστικά τους. Γεγονός βέβαια που δεν μειώνει ούτε την αξία του έργου τους ούτε την αγάπη μας γι’ αυτούς, αλλά ούτε και την ψυχαγωγία που μας προσφέρουν.

info@bookbar.gr

Η Elizabeth Lunday είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα μουσικής, αρχιτεκτονικής και τέχνης. Γράφει τη στήλη “Masterpieces” στο περιοδικό mental_floss και ζει στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί: Η μυστική ζωή των μεγάλων ζωγράφων και Η μυστική ζωή των μεγάλων σκηνοθετών.

Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης

Εικονογράφηση: Mario Zucca

Σελ. 288

Εκδόσεις Αιώρα