Η φονική εξίσωση

0
1783

Mark Alpert

Τα μαθηματικά και η φυσική δίνουν έμπνευση για ιστορίες δράσης. Συγγραφέας του διάσημου best seller «Η κλεμμένη εξίσωση» ο Mark Alpert επιστρέφει με ακόμη ένα επιστημονικό θρίλερ όπου  μαθηματικοί και φυσικοί εγκαταλείπουν τις μοναχικές τους μελέτες και τις διαλέξεις στα αμφιθέατρα και μετατρέπονται σε ένα είδος …Ιντιάνα Τζόουνς της επιστήμης! Συνομωσίες, κρατικά μυστικά, πράκτορες, δολοφονίες, απαγωγές, ανθρωποκυνηγητό, στρατιωτικές επιχειρήσεις και επικίνδυνες αποστολές, συνθέτουν μια χορταστική περιπέτεια, υποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος για την κατάκτηση και αποκλειστική κατοχή της γνώσης είναι από τους πιο αμείλικτους στην εποχή μας.

Στον πυρήνα της σύλληψης αυτού του βιβλίου επανέρχεται το λεγόμενο «άγιο δισκοπότηρο» της επιστήμης, που δεν είναι άλλο από την …αμαρτωλή  «Θεωρία του Παντός»,  που φιλοδοξούσε να ενοποιήσει  τη Θεωρία της Σχετικότητας με τη Κβαντομηχανική και να αποτυπώσει  τα μυστήρια του Σύμπαντος σε μια και μοναδική εξίσωση. Ικανή να δημιουργήσει αλλά βεβαίως και να καταστρέψει. Μια εξίσωση που θα μπορούσε να γίνει …φονικό όπλο! Αυτό το «Φονικό όπλο» έχει ανακαλυφθεί στο νέο μυθιστόρημα του   Mark Alpert και δυστυχώς βρίσκεται στα χέρια αδίστακτων δολοφόνων. Το βιβλίο αποτελεί στην πραγματικότητα συνέχεια του best seller «Η κλεμμένη εξίσωση» διατηρώντας άλλωστε και τους ίδιους κεντρικούς ήρωες. Ένας ιστορικός της επιστήμης, μία φυσικός, μία πράκτορας του FBI  και ένας αυτιστικός, προσπαθούν να γλυτώσουν από το κυνηγητό των δολοφόνων με φόντο τυπικές περιοχές σύμβολα όπως είναι βέβαια μητροπολιτική  Νέα Υόρκη , το επικίνδυνο Ιράν, το «αντίπαλο δέος» Ισραήλ με την Ιερουσαλήμ και οι έρημοι του Τουρκμενιστάν.

Ο Mark Alpert σπούδασε Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Εργάζεται ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού  “ Scientific America” με αποκλειστική απασχόληση να απλοποιεί δύσκολες επιστημονικές έννοιες, όπως η Θεωρία Χορδών, οι πολλές διαστάσεις, η κβαντική θεωρία και η σχετικότητα.

Η ικανότητα του συγγραφέα για απλοποίηση  επιστημονικών εννοιών, αποδεικνύεται έμπρακτα  στο βιβλίο του, καθώς και η ικανότητα του να συνθέτει με βάση αυτές  τις έννοιες, ιστορίες καταιγιστικής δράσης και να της αφηγείται με τρόπο πειστικό και συναρπαστικό. Ένα μυθιστόρημα που ψυχαγωγεί και παράλληλα  ξεναγεί τον αναγνώστη στο χώρο των σύγχρονων επιστημονικών αναζητήσεων, προβληματισμών και αντιπαραθέσεων.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

info@bookbar.gr

 

Απόσπασμα από το βιβλίο

Πες μου τον κώδικα! Απλώς, μίλα στο iPod… αλλιώς, θα σε πετάξουμε στη λάβα”.
Ο Μάικλ χτυπιόταν και δίπλωνε το σώμα του, αλλά ο Έιντζελκαι ο Τζόρνταν τον κρατούσαν σφιχτά από τα μπράτσα. Οι φλόγες εκτινάσσονταν ψηλά στον αέρα – ένιωθε το χώμα κάτω από τα πόδια του να θρυμματίζεται καθώς γλιστρούσε προς τον κρατήρα. 
“Σταματήστε!”
Τον τράβηξαν απότομα και τον πέταξαν στην άμμο λίγα μέτρα μακριά από το χείλος. Συνέχισε να ουρλιάζει, αλλά τώρα, αντί για κραυγές εκστόμιζε κβαντικές μεταβλητές και αριθμούς. Ήταν οι εξισώσεις της “Θεωρίας Ενοποιημένου Πεδίου…”
“Κύριε Σουίφτ, για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου διαχωρίστηκαν. Αυτός που χειρίζεται τη συστοιχία των κβαντικών υπολογιστών και παρεμβαίνει στο χωρόχρονο…”
Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του. Ο Νικόδημος έμπηξε το μαχαίρι του στον λαιμό του καθηγητή – το έχωσε τόσο βαθιά μέχρι που η μύτη της λεπίδας πρόβαλλε στο σβέρκο του. Ύστερα έπιασε τον ώμο του Εβραίου και, χρησιμοποιώντας τον σαν μοχλό, πριόνισε με δυο κοφτές κινήσεις την καρωτίδα του. Άφησε το άψυχο κορμί να σωριαστεί στο διάδρομο και γύρισε απειλητικά προς τον Ντείβιντ…

 

Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος

Επιμέλεια κειμένου: Νέστορας Χούνος

Εκδόσεις Τραυλός 2011

Σελ. 464