Κωστής Τριανταφύλλου, «π» , εμπιστευτικό

1
1451

Το «π»  της ποίησης και της πρωτοπορίας

Ο Η1Ν1 και ο ιός του …πανικού

Π όπως Ποίηση, Π όπως Ποίημα, Π όπως Πανδημία, Π όπως Πανδαιμόνιο, Π όπως Πανικός. Το γράμμα Π, το πιο ποιητικό γράμμα του ελληνικού αλφάβητου δίνει τον τίτλο στο ποιητικό βιβλίο του Κωστή Τριανταφύλλου. Ένα βιβλίο όπου η ποίηση απελευθερώνεται από τα δεσμά της λέξης και γίνεται εικόνα, γίνεται ήχος, γίνεται μουσική, γίνεται κίνηση, γίνεται αίσθηση, γίνεται εμπειρία.

 Γνωστός από τη δεκαετία του ’70 ο Κωστής Τριανταφύλλου τόσο για τα εικαστικά του έργα όσο και τα ποιητικά, δίνει το προσωπικό του στίγμα και στην Οπτική Ποίηση, συνδυάζοντας την ποιητική με την εικαστική δημιουργία. Η ποίηση δεν είναι μόνο δημιουργία και έκφραση αλλά και έρευνα νέων μέσων. Στο ποιητικό εργαστήρι του Κωστή το «π», που φέρει τον ερμηνευτικό υπότιτλο –σφραγίδα «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ»,  δεν είναι μόνο το γράμμα της Ποίησης αλλά και της Ποιητικής Πρωτοπορίας.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Την εποχή που επρόκειτο να κυκλοφορήσει το βιβλίο αυτό, το 2009, είχαμε γίνει όλοι μάρτυρες και θύματα του πρωτοφανούς παραληρήματος των ΜΜΕ με τον περίφημο ιό της τότε νέας γρίπης. Ο «τερατώδης» Η1Ν1 που απειλούσε με πανδημία και προκάλεσε πανικό σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που έσπευδαν να εμβολιαστούν, αποδείχτηκε τελικά μια τεράστια φαρμακευτική φούσκα, πολύ χειρότερη ενδεχομένως από τις χρηματιστηριακές.

Το αχαλίνωτο παραλήρημα παραπληροφόρησης εν ονόματι της ενημέρωσης, αποτυπώνεται στο «π» με τον πιο επαγωγικό και οξύ τρόπο. Το Η1Ν1 γίνεται Η1Ν2, ύστερα Η2Ν3 ,…Η7Ν4, Η9Ν2 κοκ, για να καταλήξει στο εκρηκτικό Η∞Ν∞! Η αλλαγή σε κάποιους δείκτες είναι αρκετή για να προκαλέσει  την παρωδία. Η απειλή προβάλλεται στο έσχατο όριό της για να αποκαλύψει το φιάσκο!

Μια ανάλογη αλλαγή σε κάποιους άλλους δείκτες προκάλεσε, ένα χρόνο μετά, την παγκόσμια οικονομική κρίση. Άλλος, πολύ χειρότερος πανικός! Η λέξη κρίση μπήκε στο λεξιλόγιο μας με τον πιο σαρωτικό τρόπο. Εκτοπίζοντας όλες τις άλλες και από ουσιαστικό τείνει να γίνει …επίθετο!

Οικονομική κρίση, τοπική κρίση, παγκόσμια κρίση, φυλετική κρίση, μνημική κρίση, λεξιλογική κρίση, καθημερινή κρίση, εννοιακή κρίση, οπτική κρίση, τροφική κρίση, καλλιτεχνική κρίση, ψηφιακή κρίση, ευρωπαϊκή κρίση, πλανητική κρίση, γλωσσική κρίσης της κρίσης! Αυτές είναι κάποιες από τις «τρέχουσες» κρίσεις για τις οποίες «κάνει διάγνωση» ο C o s t i s για να καταλήξει στην υπέροχη κραυγή “We Won’t pay for their Crisis”  με φόντο τον εννοιολογικό  φλοιό ενός ανθρώπινου εγκεφάλου!

Η κρίση στοιβάζεται, η κρίση συστρέφεται, η κρίση απειλεί, η κρίση μολύνει όσο και ο ιός. Η κρίση προδιαγράφει ένα “Art Generation Future Virus” μεταδοτικό και παθογόνο!….

Εναλλαγές γραμματοσειρών οπτικοποιούν τα νοήματα, κείμενα γραμμένα στα ελληνικά στα γαλλικά και στα αγγλικά παραπέμπουν σε ένα πολυσυλλεκτικό διεθνές περιβάλλον και κατορθώνουν να μετατρέψουν την ποίηση σε παγκόσμια γλώσσα.

Όμως η πιο σημαντική προσφορά αυτού του έργου δεν βρίσκεται μόνο σε επίπεδο καλλιτεχνικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικό. Η Ποίηση, η πρωτοποριακή ποίηση, προσφέρει  μια  πανίσχυρη άμυνα  υπερβολής, χλευασμού και εν τέλει γελοιοποίησης για την ισοπεδωτική και επιστημονικοφανή προπαγάνδα που μας βομβαρδίζει. Διότι,  αν υπάρχει κάποιος ιός ιδιαίτερα δραστικός σήμερα, αυτός δεν είναι άλλος από τον ιό του …φόβου! Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν αρκετά καλά οι ειδικοί και φροντίζουν να τον διασκορπίζουν απλόχερα! Μέχρι να δημιουργηθεί πανδημία πανικού! Οι πανικοβλημένοι πολίτες είναι οι ελεγχόμενοι πολίτες.  Έτσι απλά. Για τον ιό του φόβου δεν χορηγούνται εμβόλια, μπορούν όμως να δημιουργηθούν αντισώματα. Τέτοιου είδους αντισώματα ανιχνεύονται με επάρκεια στο «π» του Κωστή Τριανταφύλλου και από αυτή την άποψη, εκτός από την καλλιτεχνική εμπειρία, χορηγεί και ένα ισχυρό καλλιτεχνικό αντίδοτο!

info@bookbar.gr

INFO

«π» Εμπιστευτικό

Costis, ΚΩΣΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΣΥΜΕ , 2011

Σελ. 70, ΤΙΜΗ € 30

Διατίθεται σε 300 αριθμημένα αντίτυπα

To βιβλίο «π» διατίθεται με CD που περιλαμβάνει ηχογραφημένα αποσπάσματα του ποιητικού κειμένου που διαβάζει ο Κωστής, με μουσική σύνθεση του Κώστα Μαντζώρου

 

 

 

Παραγγελίες στο

Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας

τηλ.: 210 .65 18 895

φαξ. :210.65 44 224

69 74 60 22 73

 

http://www.ksyme.gr

Στις τηλεφωνικές παραγγελίες η τιμή είναι € 15

 

Προηγούμενα

-άγνωστος Χ στην Ποίηση (α’ μέρος)

-άγνωστος Χ στην Ποίηση (β’ μέρος)

ν αρχη ην η ποίησις

ποίηση σε εξέλιξη

άγνωστος Χ στην Ποίηση (δ’ μέρος), +ολική αίσθηση (α’)

– άγνωστος Χ στην Ποίηση (δ’ μέρος), +ολική αίσθηση (β’)