Μάρω Βαμβουνάκη, «Ο ερωτευμένος Πολωνός»

0
1676

Οι εσωτερικές μεταμορφώσεις του έρωτα

Μια ευτυχής συνάντηση ανάμεσα στη λογοτεχνία, την ψυχολογία και τη βαθειά γνώση της ανθρώπινης ψυχής στο νέο μυθιστόρημα της Μάρως Βαμβουνάκη. Ένα βιβλίο ιδιαίτερης  ευαισθησίας, παρατηρητικότητας και εν τέλει σοφίας, από το οποίο πάρα πολλές φράσεις, ακόμη και παράγραφοι ολόκληροι θα μπορούσαν να απομονωθούν και να διαβαστούν αυτοτελώς, αφού περικλείουν διαχρονικές αλήθειες.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Όπως είναι γνωστό, η μαγεία της λογοτεχνίας, δεν βρίσκεται  μόνο στην πρωτοτυπία  μιας ιστορίας αλλά και στον τρόπο που την αφηγείται ο συγγραφέας. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια ωραία υπόθεση μπορεί να «καταστραφεί» από λάθος συγγραφικούς χειρισμούς και άλλες που μια απλή ιστορία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα όμορφο μυθιστόρημα. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει το βιβλίο «Ο ερωτευμένος Πολωνός» στο οποίο η έμπειρη συγγραφέας και ψυχολόγος Μάρω Βαμβουνάκη, δημιουργεί ένα ψηφιδωτό της ανθρώπινης ψυχής και της σύγχρονης κοινωνίας, μέσα από μια γνήσια ρομαντική ιστορία.  Μια υπόθεση, που ενώ μέσα από έναν άλλο, επιπόλαιο συγγραφικό χειρισμό θα μπορούσε να εξελιχθεί  σε ένα ακόμη μυθιστορηματικό κλισέ, η Μάρω Βαμβουνάκη την αναδεικνύει σε εύστοχη μελέτη της ανθρώπινης οδύνης, της λύτρωσης και του έρωτα.

 

Η πραγματική ζωή και η …ασφάλεια της Τέχνης

 

Κεντρική ηρωίδα είναι μια διάσημη και εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός του θεάτρου, της οποίας η ένδοξη καριέρα και ευτυχισμένη προσωπική ζωή, διαλύεται από την ανίατη ασθένεια και εν τέλει την απώλεια του ανήλικου παιδιού της. Ο σύζυγός και συνάδελφός της ηθοποιός την εγκαταλείπει, αδυνατώντας να αντέξει τόση δυστυχία και η  ίδια εγκαταλείπει το θέατρο, αφοσιώνεται ολόψυχα στο άρρωστο παιδί της  και όταν αυτό πεθαίνει γίνεται μια σκιά του εαυτού της. Μετά από αρκετά χρόνια απομόνωσης, επιστρέφει στο θέατρο στηρίζοντας το ταλέντο της στη βοήθεια των ψυχοφαρμάκων. Αρκετά χρόνια αργότερα και μετά την επάνοδό της, εξαφανίζεται μυστηριωδώς για το κοινό και τους θαυμαστές της, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Ακόμη και όταν τα «αιμοβόρα» ΜΜΕ, για τα οποία η εξαφάνιση είναι πραγματικό «λαυράκι», οργανώνουν δημόσια έρευνα για τον εντοπισμό της, τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Επισήμως ανακηρύχθηκε νεκρή δίχως πτώμα.

Με αδρές πινελιές η συγγραφέας σκιαγραφεί το προφίλ της ηρωίδας της, που είναι ταλαντούχα ηθοποιός και μιλά για τον τρόπο που η Τέχνη μπορεί να λυτρώσει αλλά και να καταστρέψει την ανθρώπινη ψυχή. Κυρίως αν συνδεθεί με τον ναρκισσισμό και την ματαιοδοξία. Μιλά επίσης για την παράδοξη σχέση της Τέχνης με την ζωή, την οποία ενώ υποτίθεται ότι η Τέχνη εκφράζει, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει «οχυρό» για εκείνους που φοβούνται να ζήσουν. Μιλά επίσης για την προδοσία, η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε δειλία και στην αδυναμία του «προδότη» να σταθεί στο ύψος και στις απαιτήσεις των περιστάσεων. Για όλα αυτά μιλά με βαθειά γνώση και απέραντη κατανόηση…

 

Η λυτρωτική δύναμη και οι μεταμορφώσεις του έρωτα

 

Μιλά βέβαια και για τον έρωτα. Διότι ο έρωτας είναι η αιτία για την «εξαφάνιση» της διάσημης ηθοποιού. Ο βαθύς έρωτας για έναν Πολωνό, τον οποίο θα ακολουθήσει εν τέλει στην πατρίδα του και θα ξεκινήσει μια νέα, ήρεμη και αθέατη ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και μακριά από τα ψυχοφάρμακα… Όμως η συγγραφέας δεν είναι «αφελής». Γνωρίζει πολύ καλά τις εσωτερικές μεταμορφώσεις  που προϋποθέτει μια τέτοια επιλογή, για τις οποίες άλλωστε ελάχιστοι άνθρωποι θα ήταν ικανοί ή διατεθειμένοι. Προειδοποιεί μάλιστα τον αναγνώστη ότι μπορεί να μην διαβάσει το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Αν όμως το διαβάσει τελικά, τότε θα διαπιστώσει ότι του μιλά για τις μεγάλες θυσίες σε επίπεδο «εγώ» που απαιτεί ο έρωτας για να μπορέσει να έχει διάρκεια και να κρατήσει για ….πάντα! Αυτό δηλαδή που επιθυμούν όλοι οι εραστές διακαώς στην αρχή της γνωριμίας τους και καταλήγει για την συντριπτική πλειοψηφία σε πλήρη διάψευση και φρεναπάτη.

Σο ιδανικό  περιβάλλον μιας νέας πατρίδας που φιλοτεχνεί η Μάρω Βαμβουνάκη για τους ήρωες της, η κεντρική της ηρωίδα ανακαλύπτει και χτίζει τον δικό της Παράδεισο. Μια δεύτερη ευκαιρία για μιαν άλλη ζωή. Μια ζωή που ελάχιστοι από εμάς θα είχαν την τόλμη και την ειλικρίνεια να επιλέξουν….

info@bookbar.gr

 

AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Οι εραστές λατρεύουν τις αναδρομές στη μικρή και μεγάλη ιστορία τους, κανένας δεν μπορεί να τους αφαιρέσει την επιτυχία τέτοιων εξομολογήσεων όταν ηρεμούν μετά το κρεβάτι. Σαν μια μυστική τελετουργία της συνουσίας που οι ίδιες οι επαναλήψεις της την ισχυροποιούν και τη βαθαίνουν.  […..] Οι αναβιώσεις των εραστών για τα περασμένα τους είναι από τις μεγαλύτερες χαρές τους, μια ηδονική αναβίωση, μια ασφαλής επαναφορά, αφού τώρα που τα αναθυμούνται βρίσκονται ο ένας ασφαλής στην αγκαλιά του άλλου σε εστία, σε καταφύγιο. Κι αυτοί οι δύο είχαν μαζέψει πλήθος περασμένων και παρελθόν. Πουθενά ο χρόνος δεν αλλοιώνεται τόσο θαυμαστά, δεν αποσβολώνεται έτσι, όσο στην αγκαλιά τους.» (σελ. 146 -147)

 

 

 

 

ΙΝFO

 

 

 

 

«Ο ερωτευμένος Πολωνός»

Μάρω Βαμβουνάκη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2011

 

 

 

 

 

 

Η ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ γεννήθηκε στα Χανιά όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννέα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα.