ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ : «Η σιωπή στο τέλος του δρόμου»

0
878

Ένα …διαπλανητικό ταξίδι αυτογνωσίας

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Καλή λογοτεχνία είναι για πολλούς εκείνη που εκφράζει με τον πιο άμεσο και παραστατικό τρόπο την πραγματικότητα. Για κάποιους άλλους όμως είναι το αντίθετο ακριβώς. Δηλαδή  καλή λογοτεχνία είναι εκείνη που μπορεί να ανυψωθεί πάνω και πέρα από την πραγματικότητα και να την διευρύνει. Την τελευταία άποψη φαίνεται ότι υπηρετεί με συνέπεια ο Μάκης Πανώριος, από τους πρωτοπόρους Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ακαταπόνητος, ευρηματικός και πολυγραφότατος ο Μάκης Πανώριος, που έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη για την προσφορά του στη διάδοση της Επιστημονικής Φαντασίας και της Φανταστικής Λογοτεχνίας , έχει υπογράψει πάνω από 10 βιβλία, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και έχει επιμεληθεί ανάλογο αριθμό από συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες με διηγήματα του είδους.

Μπορεί η λογοτεχνία του φανταστικού να έχει σχετικά λίγους φίλους στη χώρα μας, όμως έχω την εντύπωση ότι το τελευταίο βιβλίο του Μάκη Πανώριου, «Η σιωπή στο τέλος του δρόμου» είναι ένα έργο που ξεπερνά τα όρια του συγκεκριμένου είδους και περνά στο χώρο της κλασσικής λογοτεχνίας. Ξεκινώντας από τον χώρο της Φανταστικής Λογοτεχνίας οδηγείται στο επίπεδο της φιλοσοφίας και της υπαρξιακής αναζήτησης. Όπως έχει συμβεί και με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνίας του φανταστικού διεθνώς.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Αλέξανδρος ο Ταξιδιώτης που  έχει στόχο να φτάσει στη Μητρόπολη. Στο δρόμο του θα συναντήσει πρόσωπα συμβολικά: Τον Οδηγό του, την υπάλληλο του Σταθμού, τον υπεύθυνο Θύρας Βαγονιού, τον Επόπτη του Κόσμου κ.ά. Θα προχωρήσει μαζί τους για ένα διάστημα, θα πάρει κατευθύνσεις και θα ωφεληθεί από την εμπειρία τους. Τελικά θα επιβιβαστεί σε ένα σκάφος και θα φτάσει στην Μητρόπολη των ονείρων του, στη δική του Ιθάκη, μέσα από  περιπέτειες γεμάτες αλληγορία, συναρπαστικές περιγραφές και αναφορές σε αρχαίους μύθους.

Το «Η σιωπή στο τέλος του δρόμου» είναι το τρίτο βιβλίο μιας άτυπης τριλογίας, με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο τον Ταξιδιώτη. Το πρώτο ήταν η «Κατάκτηση» (1970) και το δεύτερο το «Μαυσωλείο» (2006). Και στα τρία ο άνθρωπος από το αχανές σύμπαν κατευθύνεται και εξερευνά το εξίσου αχανές σύμπαν του εσωτερικού του κόσμου.

info@bookbar.gr

INFO

Το βιβλίο «Η σιωπή στο τέλος του δρόμου» του Μάκη Πανώριου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

ΣΕΛ. 216, ΤΙΜΗ € 14,90