Νατάσα Χατζιδάκι , «Συνάντησε την, το βράδυ»

0
993

Όταν το γέλιο γίνεται ουρλιαχτό

Αν νομίζετε ότι πίσω από τον τίτλο «Συνάντησέ την το βράδυ» θα ανακαλύψετε ένα ερωτικό θρίλερ, με πολλές υποσχέσεις, από αυτά που ροκανίζουν τις νύχτες  και είναι διαποτισμένα με σκάνδαλα, ένοχα μυστικά, αιμοβόρες ξανθιές και ιδιόρρυθμους ντετέκτιβ, ετοιμαστείτε για  εκπλήξεις…

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η νουβέλα της Νατάσας Χατζιδάκι , ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979 από τις Εκδόσεις «Μικρή Εγνατία» και επανακυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Πλέθρον είναι ένα κείμενο που θεωρήθηκε επαναστατικό για τη λογοτεχνία και εμβληματικό της πεζογραφίας του αντιμυθιστορήματος. Είναι επίσης ένα έργο που υπονομεύει βαθύτατα, εκείνο ακριβώς το οποίο υπαινίσσεται ο τίτλος του. Δηλαδή το συμβατικό μυθιστόρημα, είτε πρόκειται για αστυνομικό είτε για ερωτικό είτε για συνδυασμό και των δύο.

Η πεζογραφία του αντιμυθιστορήματος υπήρξε μια επαναστατική λογοτεχνική κίνηση που εκδηλώθηκε τη δεκαετία του ’60 – ’70 ξεκινώντας από τη Γαλλία  και επαναπροσδιορίζοντας τον λειτουργικό ρόλο του Λόγου και της Λέξης  στο λογοτεχνικό έργο. Η Νατάσα Χατζιδάκι είναι ανάμεσα στις πρωτοπόρες ελληνικές φωνές αυτού του κινήματος.

Αφηγήτρια στο βιβλίο είναι μια νεαρή γυναίκα που κινείται μεταξύ Ελλάδας, Λονδίνου και Παρισιού στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο λόγος ονειρικός, θραυσματικός και βίαιος. Μοναχικά διαμερίσματα, τραίνα, αίθουσες κινηματογράφων, παγκάκια σε πάρκα και δωμάτια ξενοδοχείων είναι οι κάποιοι από τους χώρους που εκτυλίσσεται η δράση. Βαθιές υπερρεαλιστικές καταβολές χαρακτηρίζουν την αφήγηση.

Εμφανής η θηλυκή υπόσταση της αφηγήτριας προβάλλει σε πρώτο πλάνο, θρυμματίζοντας περίπου όλα τα συνήθη στερεότυπα που της έχουν αποδοθεί σε βάθος χρόνου. Από την ευαισθησία και την τρυφερότητα μέχρι τη μητρότητα. Στη «σκηνή» κινούνται ή μάλλον» μπαινοβγαίνουν» πρόσωπα που έχουν ονόματα αλλά όχι και ταυτότητα.

Εραστές και βαμπίρ. Ανθρώπινα φαντάσματα. Απρόσωπες επαφές, απουσία συναισθημάτων, έλλειψη συνέχειας, συμπτωματικές συναντήσεις και τυχαίες συνευρέσεις. Ισχυρές εικόνες και βίαιες περιγραφές. Ο αναγνώστης παρακολουθεί το εν δυνάμει μυθιστόρημα και το προσχέδιό του, ως τμήματα της αφήγησης, όπου εναλλάσσονται σκηνές, ποιήματα, γράμματα ακόμη και διαφημίσεις. Όλα τα τεκμήρια του εγκλήματος, ένα προς ένα, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται με την ευσυνειδησία και την ακρίβεια του καλού «επαγγελματία». Που κρύβει κάτω από το γέλιο το ουρλιαχτό μέχρι αυτό να γίνει άναρθρη κραυγή,  σε πρωτόγονη γλώσσα. Μια πρωτογενής σύνθεση, ένα πολύπλοκο αφηγηματικό κολάζ, διάστικτο από εκκωφαντικές λεπτομέρειες, η αξία του οποίου μπορεί να εκτιμηθεί μόνο με χρήση μεγεθυντικού φακού! Ιδίως στη σημερινή, μυωπική εποχή μας….

info@bookbar.gr

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

….Τότε χτύπησε το κουδούνι. Ήταν ένα αγόρι με γυαλιά, τον έλεγαν όντως Θωμά. Στην κουζίνα τσακωθήκαμε. Με άρπαξε από τα μαλλιά και μου χτύπησε το κεφάλι στον τοίχο. Με χτυπά με το πόδι της στο εφηβαίο.

«Πρέπει τέλος πάντων να το πάρεις απόφαση»

Και με το νύχι της μου έσκαψε το μάγουλο, ώσπου τα δάχτυλό της συνάντησε τα σφιγμένα μου ούλα. Ο Θωμάς τη βοήθησε να μαζέψει το αίμα σε ένα βαμβάκι.

Ύστερα κάτω από τη λάμπα το μοιράστηκαν σιγά σιγά κόβοντας αργές μπουκιές, γεμάτες βαμβακερή ηδυπάθεια. Πήρα μια βαθιά αναπνοή κι έβαλα πούδρα πάνω από την ανοιχτή σουπιέρα, την υπόλοιπη την άδειασα από το κρεμ παλ κουτί της στο αυγολέμονο, πασάλειψα με κοκκινάδια το υπόλοιπο στόμα μου, όρμησα πάνω της και με μια λαβή της σπάζω τη μέση. Έβγαλε μια κραυγή και διπλώθηκε στα δύο….  (σελ. 13)

 

INFO

«Συνάντησε την το βράδυ»

Νατάσα Χατζιδάκι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΕΘΡΟΝ 2009

ΣΕΛ 138, ΤΙΜΗ € 13