Σωτήρης Παστάκας: Ένας Έλληνας ποιητής στο Σαν Φραντσίσκο

0
700

Μια πόλη πρώτη στην κατανάλωση αλκοόλ και πρώτη στις πωλήσεις βιβλίων!

Η ποίηση στο Σαν Φραντσίσκο θυμίζει τραγούδι των μπλουζ. Όταν βραδιάζει, βγαίνουν στους δρόμους οι ποιητές και απαγγέλουν τα ποιήματά τους στους περαστικούς φωναχτά, προκαλώντας τους να συμμετάσχουν. Εκείνοι σταματούν, συμφωνούν ή διαφωνούν, η ποίηση γίνεται αφορμή για δημόσιο διάλογο και performance.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το Σαν Φραντσίσκο είναι η πόλη που έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση… αλκοόλ, αλλά και η πόλη όπου ξοδεύονται τα περισσότερα χρήματα για αγορά βιβλίων! Με απόλυτη προσαρμογή στους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, τα βιβλιοπωλεία λοιπόν,  μένουν μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα ανοιχτά και …σερβίρουν βιβλία με.. ποτό, ή ποτό με βιβλία, ώστε να ικανοποιήσουν και τα δύο πάθη των πελατών τους.

Στην πόλη του Σαν Φραντσίσκο διοργανώνεται στα τέλη Ιουλίου από το δήμαρχο Gavin Newsom και τη βιβλιοθήκη ένα Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης, στο οποίο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ένας Έλληνας ποιητής. Ο Σωτήρης Παστάκας, που έχει ήδη στο ενεργητικό του έξι ποιητικές συλλογές, έλαβε την πρόσκληση από τον  Jack Hirschman που είναι ο επίτιμος ποιητής της πόλης και οικοδεσπότης της διοργάνωσης.

Ο Jack Hirschman που υπήρξε καθηγητής στο UCLA, και ανάμεσα στους φοιτητές του ήταν ο Jim Morrison, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τη δεκαετία του ’60 όπου έμεινε για δύο περίπου χρόνια στην Ύδρα φιλοξενούμενος του Λέοναρντ Κοέν. Γνωρίστηκε με την ποιητική σκηνή της εποχής στη χώρα μας και όταν πρόσφατα  διάβασε τα ποιήματα του Σωτήρη Παστάκα σε μετάφραση στα αγγλικά του Γιάννη Γκούμα, αναφώνησε “Terrific Poems!” και τον κάλεσε να συμμετάσχει στη διοργάνωση.

Στο παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης του Σαν Φραντσίσκο που πραγματοποιείται στις 27, 28 και 29 Ιουλίου συμμετέχουν δεκαεπτά χώρες, και οι ΗΠΑ με τον Marc Bamuthi Joseph και τη Sarah Menefee. Ανάμεσα στις  χώρες που θα λάβουν μέρος είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Κίνα και το Ισραήλ, ενώ σημαντικές θεωρούνται οι συμμετοχές της Συρίας με τη Maram al Masri, της Ισπανίας και της Χιλής με τη Carmen Yanez και της Κροατίας με τον Sinan Gudževic.

Συγκινημένος από την τιμή που γίνεται στο πρόσωπό του, ο Σωτήρης Παστάκας ετοιμάζει τις αποσκευές του για την υπερατλαντική πτήση και ελπίζει επιστρέφοντας να είναι ακόμη πιο γεμάτες με ποιητικές εμπειρίες.

«Στην Ελλάδα οι ποιητές κάνουν

καριέρα δημοσίου υπαλλήλου

Τι έχει να μάθει η ελληνική ποίηση από την αμερικανική; Όταν μιλάμε για τη χώρα της Beat Generation, η ερώτηση αυτή μοιάζει μάλλον απλοϊκή…. Ο Σωτήρης Παστάκας επισημαίνει: «Πρέπει να διδαχθούμε περισσότερη ελευθερία στην έκφραση και να σπάσουμε επιτέλους τα στεγανά. Ο ποιητής πρέπει να είναι ανεξάρτητος. Στην Ελλάδα  βλέπουμε τους ποιητές να κάνουν καριέρα δημοσίου υπαλλήλου. Βγάζουν ένα βιβλίο κάθε τέσσερα χρόνια, το βιβλίο απαρτίζεται αυστηρά  από τέσσερα δεκαεξασέλιδα. Τέτοιο «κόψιμο» στο… φύλλο, ούτε ο ζαχαροπλάστης δεν μπορεί να κάνει!»

Η ποίηση στις ΗΠΑ είναι μία υπόθεση ζωντανή που ενδιαφέρει το κοινό και γι αυτό εκδίδονται πολλά ποιητικά περιοδικά, μεγάλα αλλά και μικρά που διανέμονται χέρι- χέρι…. Στη χώρα των best-seller η ποιητική δημιουργία τροφοδοτεί τη μουσική σκηνή και συχνές είναι οι συνεργασίες ανάμεσα σε ποιητές και μουσικούς, όπως στις περιπτώσεις των Bob Dylan, John  Mayall, Nick Cave κ.α.

Ανάμεσα στους οικοδεσπότες του Φεστιβάλ θα είναι και ο πρώην επίτιμος ποιητής του Σαν Φραντσίσκο, Lawrence Ferlinghetti, ιδρυτής του βιβλιοπωλείου City Lights Books , όπου διαβάστηκε για πρώτη φορά του «Ουρλιαχτό» του Αλαιν Γκίνσμπεργκ.

«Οι ποιητές κλειστήκανε

στον πύργο τους

Και δεν διακινδυνεύουν τίποτα»

Γιατί όμως στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε μεγάλους ποιητές, η ποίηση έχει πάψει να συγκινεί το ευρύ κοινό; Η άποψη του Σωτήρη Παστάκα είναι σαφής: «Για το φαινόμενο αυτό δεν φταίει το κοινό. Φταίνε οι ίδιοι οι ποιητές που κλειστήκανε στον πύργο τους και δεν διακινδυνεύουν τίποτα. Για να γραφτούν ωραία ποιήματα πρέπει ο ποιητής να ριψοκινδυνεύει, πρέπει επίσης να εκτεθεί. Καλύτερα μία αποτυχία για κάτι μεγαλόπνοο, παρά μία μετριότητα εκ του ασφαλούς. Ακόμη και τα λογοτεχνικά περιοδικά λειτουργούν με επετηρίδα, όπως το δημόσιο. Έτσι τα νέα παιδιά που γράφουν, βρίσκουν διέξοδο μόνο στο διαδίκτυο.»

Η κεντρική εκδήλωση για το παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης του Σαν Φραντσίσκο θα γίνει στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης. Οι υπόλοιπες θα γίνουν στους δρόμους του Νορθ Μπιτς, που είναι η περιοχή των καλλιτεχνών όπως και κοντά στο Bar Volcano,  όπου ο Τζακ Κέρουακ έπινε τον καφέ του, πριν βγεί και εκείνος …. «Στο δρόμο». Ένας δρόμος που οδηγεί σε μία άλλη Αμερική, που πιθανόν μας διαφεύγει…

Ημερομηνία άρθρου 12/7/2007

info@bookbar.gr

INFO

Οι ποιητικές συλλογές του Σωτήρη Παστάκα

-«Προσευχές για φίλους» Εκδόσεις HETERON

-«Η μάθηση της αναπνοής σε τρείς κινήσεις» Εκδόσεις Μελάνι

-«Νήσος Χίος» Εκδόσεις Πλανόδιον

-«Η μάθηση της αναπνοής» Εκδόσεις Πλανόδιον

-«Το αθόρυβο γεγονός» Εκδόσεις Πλανόδιον

-«Ο νοσταλγός των αποστάσεων» Εκδόσεις Νεφέλη

Σχετικά άρθρα (links)

Η Ποίηση στην Ψηφιακή Εποχή (Part 1 of 2)

www.poiein.gr