Το Principia Mathematica* του Ισαάκ Νεύτωνα στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ

1
6004

Σημειώματα δια χειρός Νεύτωνα με ένα κλικ

 Το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ  δίνει για πρώτη φορά πρόσβαση on line

 στα χειρόγραφα του σερ Ισαάκ Νεύτωνα! Ανάμεσα τους και μία έκδοση του μεγαλύτερου έργου του, “Philosophiǽ Naturalis Principiǽ Mathematica”, η οποία  περιλαμβάνει ιδιόχειρα σχόλια, υπολογισμούς, αριθμητικές πράξεις και απαντήσεις στους επικριτές του, γραμμένα από τον ίδιο! 

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η είδηση αυτή που έγινε γνωστή τόσο από το ίδιο το Cambridge University όσο και από δημοσίευμα του Guardian, έχει εξέχουσα σημασία, αφού σηματοδοτεί τη  δυνατότητα που αποκτούν πλέον οι ερευνητές αλλά και οι χρήστες του διαδικτύου, να έχουν άμεση πρόσβαση στις πηγές των ερευνών τους.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 4000 σελίδες, περίπου 20% από τα αρχεία του Cambridge για τον  Newton έχουν ψηφιοποιηθεί και αποτελούν μέρος ευρύτερου προγράμματος που σταδιακά θα δώσει πρόσβαση για το κοινό,  στα  χειρόγραφα κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών όπως ο Δαρβίνος και ο Ernest Rutherford. Ανάμεσα στα έγγραφα είναι και οι ιδιόχειρες σημειώσεις του συναδέλφου του Νεύτωνα, Thomas Pellet , από τον οποίο οι συγγενείς του κορυφαίου επιστήμονα ζήτησαν να εξετάσει τα έγγραφα του  Νεύτωνα μετά το θάνατό του το 1727, με σκοπό να δημοσιευτούν. Και ο Pellet τα θεώρησε …ακατάλληλα και τα απέρριψε!…

Η νευτώνεια σκέψη on line και μια σκανδαλώδης απόρριψη

Η σκανδαλώδης …απόρριψη της αξίας των χειρογράφων από τον Pellet, ο οποίος αποφάνθηκε με τη σημείωση «Δεν είναι κατάλληλα για έκδοση» (!) έχει αποτυπωθεί σε κάποιες από τις σελίδες των εγγράφων,  που από μια ειρωνεία της τύχης είναι και οι πιο σημαντικές  της Επιστήμης! Οι σημερινές ερμηνείες για εκείνη την «ιστορική» απόρριψη συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Pellet  προσπαθούσε να λογοκρίνει  κάποιους από τους νεανικούς υπολογισμούς του Νεύτωνα και πάνω απ ‘όλα να καταπνίξει τις ανορθόδοξες θρησκευτικές του απόψεις.

O Grant Young υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση των χειρογράφων από την πλευρά του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Στα έγγραφα αυτά μπορεί ο καθένας να δει πως λειτουργούσε το μυαλό του Νεύτωνα όταν εργαζόταν και έκανε υπολογισμούς αλλά και πως λειτουργούσε η σκέψη του». Αυτό το αντίτυπο από τo Principia Mathematica, περιλαμβάνει και πρόσθετες σελίδες με σημειώσεις του που παρεμβάλλονται στο τυπωμένο κείμενο.

«Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν πολύ ταλαιπωρημένο και είχε υποστεί πολλές ζημιές. Κάποιες σελίδες του ήταν καμένες και κάποιες άλλες είχαν βραχεί από νερό. Μέχρι σήμερα, οποιοσδήποτε ήθελε να δει από κοντά αυτούς τους θησαυρούς έπρεπε να έλθει στο Cambridge και να πάρει ειδική άδεια για να του το επιτρέψουν. Σήμερα προσφέρουμε αυτούς τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης του Cambridge University,  σε ολόκληρο τον κόσμο, με ένα κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή τους!»

Εκτός από το “Principia Mathematica” υπάρχουν και άλλα έγγραφα του  Newton που παρουσιάζονται on line. Πρόκειται για σημειωματάρια και ένα «πρόχειρο» που είχε πάντοτε μαζί του για να κρατά σημειώσεις πάνω  στη δουλειά του, όταν το Πανεπιστήμιο του Cambridge είχε κλείσει την περίοδο της πανούκλας του 1665.

Σε όλα αυτά τα ντοκουμέντα μπορεί κανείς να δει την αυθεντική του εργασία με κατανοητούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Μπορεί επίσης να ανακαλύψει τον τρόπο σκέψης μιας διάνοιας που άλλαξε την πορεία της Επιστήμης.

Ανάμεσα στις σημειώσεις και κείμενα του Αριστοτέλη

Ανάμεσα στις σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα υπήρχαν και αρκετές σελίδες γραμμένες  στα ελληνικά. Το τεκμήριο αυτό θυμίζει ότι η παιδεία των νέων εκείνη την εποχή –κατά συνέπεια και του Νεύτωνα-  βασιζόταν στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία.  Πρόκειται για κατά λέξη αντιγραφή κειμένων του Αριστοτέλη και του Άγιου Ιωάννη Δαμασκηνού, και  δεν περιλήφθηκαν στην ψηφιοποίηση αφού δεν πρόκειται για πρωτότυπες σκέψεις του Νεύτωνα.

 

 

Ο Νεύτωνας και η Επιστήμη

Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (Sir Isaac Newton, (1643 -1727) υπήρξε  Άγγλος  Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασσικής Φυσικής, αλλά τεράστια ήταν η συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και απειροστικού λογισμού. Ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών, διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις Νόμους της Κίνησης και τον περίφημο «Νόμο της Βαρύτητας» που σύμφωνα με το θρύλο εμπνεύστηκε από την πτώση ενός μήλου από μια μηλιά.

Η επιστημονική του σκέψη επηρεάστηκε από τον Ντεκάρτ ο οποίος δίδασκε ότι η Άλγεβρα μπορεί να στηρίξει τη Γεωμετρία.  Συγκεκριμένα, η άποψη του Ντεκάρτ ότι από την εξίσωση μίας καμπύλης μπορούμε δυνητικά να έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία για την καμπύλη, παρότρυνε τον Νεύτωνα να γενικεύσει τις αποσπασματικές μεθόδους του Γάλλου φιλοσόφου σε «αναλυτικούς» αλγορίθμους που να έχουν εφαρμογή σε κάθε καμπύλη.

Το επιστημονικό έργο του  Philosophiǽ Naturalis Principiǽ Mathematica    (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας)    υπήρξε  ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα του αιώνα του και καθόρισε την επιστημονική σκέψη μέχρι την επαναστατική αναθεώρηση της από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (1915). Περίφημη παραμένει η φράση του Αϊνστάιν «Νεύτων συγχώρεσε με». Σε αυτό το αυστηρά δομημένο έργο ο Νεύτων βασίζεται εν μέρει στα θεωρητικά αποτελέσματα του Κέπλερ και εξάγει το γνωστό Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης θεμελιώνοντας τη μηχανική.

Ανάμεσα στα έγγραφα που πρόκειται να δοθούν στο διαδίκτυο από το Cambridge University είναι και η εισήγηση της Επιτροπής Γεωγραφικού μήκους για ακριβή και ασφαλή πλοήγηση στη θάλασσα. On line πρόσβαση θα δοθεί επίσης,  στα αρχεία των πρωτοπόρων αστρονόμων Edmund Halley και John Flamsteedd. Έχουν ήδη δοθεί στο διαδίκτυο τα έγγραφα και οι σημειώσεις του Δαρβίνου, σε ανεξάρτητο πρόγραμμα που σύντομα θα συνδεθεί με τα προηγούμενα.

Το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης και σύνδεσης μα το διαδίκτυο των επιστημονικών εγγράφων χρηματοδοτήθηκε με  ποσό  £ 1,5 εκατομμυρίων από το Polonsky Charitable Foundation.  

info@bookbar.gr

 

*Πρόκειται για το έργο “Philosophiǽ Naturalis Principiǽ Mathematica” του Isaac Newton και όχι για το τρίτομο έργο  “Principia Mathematica” των Alfred North Whitehead και Bertrand Russell, οι τρεις τόμοι του οποίου εκδόθηκαν το 1910, 1912 και 1913.

 

 Info

Οι πανεπιστημιακές σημειώσεις του Νεύτωνα βρίσκονται σε αυτό το link

http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9  

 

Σχετικά Θέματα

Δωρεάν Download από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη