Φίλιππος Φιλίππου: Ο ερωτευμένος Ελύτης

0
1369

Ο Οδυσσέας Ελύτης ως έφεδρος αξιωματικός στην Κέρκυρα

Κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου

Καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη (2 Νοεμβρίου 1911 – 18 Μαρτίου 1996), μια νέα έκδοση έρχεται να φωτίσει μια περίοδο της ζωής του για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά. Πρόκειται για το βιβλίο «Ο ερωτευμένος Ελύτης» του Φίλιππου Φιλίππου που θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου 2011 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και αναφέρεται στους εννιά μήνες που πέρασε ο νομπελίστας ποιητής στην Κέρκυρα, ως έφεδρος αξιωματικός.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1937, ο Οδυσσέας Ελύτης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στην Κέρκυρα, «απομονωμένος πάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Το διάστημα εκείνο μάλιστα αλληλογραφούσε με τον Νίκο Γκάτσο και τον Γιώργο Σεφέρη που βρίσκονταν στην Κορυτσά. Αυτή η περίοδος της ζωής του ξεδιπλώνεται στο μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου, με «πλοηγό» έναν συγγραφέα, που πολλά χρόνια αργότερα  πηγαίνει στην Κέρκυρα, για να μάθει πως πέρασε εκεί ο ποιητής,  που συνυπηρετούσε μι τον φίλο του Ευάγγελο Λοΐζο. Αναζητά με ποιους συναντήθηκε, εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και μερικούς ντόπιους λογοτέχνες. Πώς περνούσε τις ελεύθερες ώρες του; Ποια ήταν η σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες; Ακόμα: τι κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»; Ο συγγραφέας προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τους στίχους του, εντρυφώντας στα μυστήρια των λέξεων και των ονομάτων που υπάρχουν διάσπαρτα στο έργο του. Επίσης, καταφεύγει σε αρχεία εφημερίδων και παίρνει χρήσιμες πληροφορίες από κάποιους γηγενείς.

Ο ερωτευμένος Ελύτης είναι ένα μυθιστόρημα για τον νεαρό έφεδρο αξιωματικό με τα ποιητικά οράματα και ταυτόχρονα μια απόπειρα προσέγγισης στον άνθρωπο Ελύτη. Σε αυτό γίνεται λόγος για την πολιτική πλευρά του, μα και την ερωτική, η οποία άλλωστε διαπερνά ολόκληρη την ποιητική του δημιουργία. Από τους «Προσανατολισμούς» μέχρι το  «Άξιον Εστί»,  από τα ωραιότερα ποιήματα που έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.

                                                info@bookbar.gr

ΒΙΟ

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τα βιβλία του Οι εραστές της θάλασσας ή το βιβλίο του άγνωστου ναύτη και Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Δύο από τα μυθιστορήματά του, Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη και Ο θάνατος του Ζορμπά, έχουν ως κεντρικούς ήρωες πραγματικά πρόσωπα. Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα, έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα.

 

Σχετικά Θέματα

“Έτος Οδυσσέα Ελύτη το 2011”

ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ : Συνέντευξη για τον Οδυσσέα Ελύτη (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979) Part 1 of 2, Part 2 of 2

O ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ