ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΟΛΚΑΣ : «Το χαστούκι»

0
1569

Το Χαστούκι και το ….Ντόμινο!

Πόση δύναμη μπορεί να έχει ένα χαστούκι; Πόσο ισχυρά μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ζωή; Στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ομογενή Χρήστου Τσιόλκα, ένα και μοναδικό χαστούκι γίνεται η αρχή ενός απίστευτου ντόμινο που συμπαρασύρει και ανατρέπει μια σειρά από πρόσωπα και σχέσεις, αξίες και συναισθήματα πολλών ανθρώπων. ‘Ένα βιβλίο ευφυές και πληθωρικό, ένα βιβλίο που αμφισβητεί και υποσκάπτει τα καλοσιδερωμένα στερεότυπα της μοντέρνας δυτικής ηθικής και του ιδιότυπου πουριτανισμού της. Ένα μυθιστόρημα υπόγεια επαναστατικό που ρίχνει ένα ηχηρό χαστούκι στην τηλεοπτικά αναβαθμισμένη πολιτική ορθότητα της εποχής μας και στον μικροαστισμό της.

της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ελληνικής καταγωγής ο Αυστραλός Χρήστος Τσιόλκας, ελληνικής καταγωγής και ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου Έκτορας που ζει σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Παντρεμένος, με δύο παιδιά. Ο κόσμος του είναι ένας κόσμος πολυπολιτισμικός που συμπεριλαμβάνει Αυστραλούς και ξένους, λευκούς και μαύρους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, Ευρωπαίους και Βαλκάνιους. Από τους Έλληνες γονείς του, την Κούλα και τον Μανόλη, μέχρι την πανέμορφη Ινδή σύζυγό του την Αϊσα.

Όλα ξεκινούν στη διάρκεια ενός φιλικού μπάρμπεκιου που γίνεται στο σπίτι του Έκτορα, όπου όλοι αυτοί οι αλλοεθνείς φίλοι και συγγενείς μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώνονται για ένα δείπνο που περιλαμβάνει από ψητά παϊδάκια και μπριζόλες στα κάρβουνα μέχρι ινδικές πιτούλες σαμόσα και μελιτζάνες με κάρυ…. Με άφθονες μπύρες που παγώνουν στη …μπανιέρα και CD ροκ και τζαζ. Στη διάρκεια αυτής της βραδιάς, ο ξάδελφος του Έκτορα, ελληνικής καταγωγής επίσης, χαστουκίζει το εξαιρετικά κακομαθημένο αγοράκι ενός υπεροπτικού ζευγαριού. Και αρχίζει το … «γλέντι»! Στο αποκορύφωμα το παιδάκι αναφωνεί ότι «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει το σώμα μου χωρίς την άδειά μου»(!) η μαμά του κλαίει και το θηλάζει παρότι είναι ήδη τριών ετών, το χαστούκι μετατρέπεται σε «παιδική κακοποίηση» και ο μπαμπάς του απειλεί να καλέσει την αστυνομία…

Το μυθιστόρημα «Το χαστούκι» του Χρήστου Τσιόλκα έγινε best-seller προκάλεσε πλήθος συζητήσεων, αγαπήθηκε και μισήθηκε με πάθος, κατηγορήθηκε για πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και για μισογυνισμό,  ενώ βρέθηκε  στη long list των Βρετανικών Λογοτεχνικών Βραβείων Booker  2010 όπου ήταν και ανάμεσα στα φαβορί.  Ο αποκλεισμός του από την shortlist υπήρξε, για πολλούς, το τίμημα του αντικομφορμισμού τόσο του βιβλίου όσο και του συγγραφέα.  Το μόνο σίγουρο είναι πως η σύγχρονη λογοτεχνία, χορτάτη πια από καλογραμμένες αλλά άγευστες ιστορίες …χαμηλών λιπαρών και τόνων,  έχει ανάγκη από τολμηρούς συγγραφείς όπως ο Χρήστος Τσιόλκας που έχουν το θάρρος να ανακατέψουν το …πιπέρι με το ταμπάσκο και το κάρυ(!) και να δημιουργήσουν ένα νέο εκρηκτικό και …θαυματουργό κοκτέιλ!

Την αστραφτερή πρόζα του Χρήστου Τσιόλκα αποδίδει με απολαυστικό τρόπο στα ελληνικά, η εξαιρετική μετάφραση του Βασίλη Κιμούλη, μεταφραστή και στελέχους των εκδόσεων Ωκεανίδα.

info@bookbar.gr

 

INFO

«Το χαστούκι»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΟΛΚΑΣ

ΜΤΦΡ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ

ΣΕΛ. 656, ΤΙΜΗ € 24.00

 

ΒΙΟ

Ο Χρήστος Τσιόλκας , (Christos Tsiolkas), γεννήθηκε το 1965 στη Μελβούρνη, από γονείς Έλληνες μετανάστες. Έχει γράψει τρία ακόμη μυθιστορήματα: «Κατά μέτωπο» («Οξύ»), που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, «Ο άνθρωπος του Ιησού» («Οξύ») και «Νεκρή Ευρώπη» («Printa»), που τιμήθηκε το 2006 με το αυστραλέζικο βραβείο λογοτεχνίας Age και το βραβείο Καλύτερου Λογοτεχνικού Έργου της Μελβούρνης. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Το χαστούκι (2008), τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker. Αριστερός, ομοφυλόφιλος, με τον ίδιο σύντροφο από τα 80ς, ο Χρήστος Τσιόλκας αμφισβητεί τα στερεότυπα και έχει χαρακτηρισθεί από τους συμπατριώτες του ως «η ελπίδα ενός νέου Νόμπελ για την Αυστραλία».
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας 2009.

 

Δείτε επίσης

http://en.wikipedia.org/wiki/Christos_Tsiolkas

 

Σχετικά Θέματα (links)

-Ο ομογενής Χρήστος Τσιόλκας υποψήφιος για το φετινό Booker

-BOOKER PRIZE 2010: Φανερές απουσίες στη shortlist