Η παράνομη φωτοτυπία ανθεί και εκτός Αθηνών

0
1746

Έφοδος  του ΟΣΔΕΛ σε 8 φωτοτυπικά καταστήματα στην Κομοτηνή

 Η παράνομη φωτοτύπηση βιβλίων και συγγραμμάτων είναι ένα φαινόμενο

που εδώ και πολλά χρόνια πλήττει τον χώρο του βιβλίου, παραβιάζοντας τους νόμους  περί πνευματικών δικαιωμάτων για εκδότες και συγγραφείς.

«Όσοι προβαίνουν στην παράνομη φωτοτύπηση βιβλίων και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι κατά κανόνα παραβάτες κατά συρροή και στις περισσότερες περιπτώσεις εκκρεμούν σε βάρος τους και παλαιότερες καταγγελίες» επισημαίνει στο Book Bar ο κ. Άρης Πετρόπουλος, διευθυντής του ΟΣΔΕΛ , Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, που είναι και ο καθ’ ύλη αρμόδιος φορέας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του ρόλου του για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ο ΟΣΔΕΛ διεξάγει έρευνες ώστε να εντοπίζει και να παραπέμπει στη δικαιοσύνη εκείνους που παρανομούν. Αν λοιπόν μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση πως η παράνομη φωτοτύπηση ανθεί στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα, τώρα αποδεικνύεται ότι οργιάζει και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΔΕΛ  στις 9 Φεβρουαρίου 2012 εντοπίστηκαν στην Κομοτηνή, ούτε ένα ούτε δύο αλλά …οκτώ (!) φωτοτυπικά καταστήματα τα οποία φωτοτυπούσαν παράνομα, πανεπιστημιακά συγγράμματα κατά κύριο λόγο.

Ο ΟΣΔΕΛ κατέθεσε δύο μηνύσεις (ποινικές αγωγές) στην Ασφάλεια Κομοτηνής, εναντίον των καταστημάτων που όχι απλώς φωτοτυπούσαν αλλά  είχαν ήδη έτοιμα προς πώληση φωτοτυπημένα αντίτυπα των βιβλίων. Στην πρώτη περίπτωση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 54 τίτλοι ολόκληρων βιβλίων και στην δεύτερη 46. Οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου και αντιμετωπίζουν κατηγορίες φυλάκισης και χρηματικού προστίμου. Για τα υπόλοιπα 6 καταστήματα θα κατατεθούν οι αντίστοιχες αστικές αγωγές.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΟΣΔΕΛ «Η τακτική της παράνομης αναπαραγωγής εκπαιδευτικών βιβλίων και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ανθεί στα φωτοτυπικά καταστήματα της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά σε πανεπιστήμια και σχολές. Ο ΟΣΔΕΛ παράλληλα με τις νομικές ενέργειες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, παρέχει και την δυνατότητα απόκτησης άδειας, έναντι αντιτίμου, που επιτρέπει την νόμιμη αναπαραγωγή ενός μικρού μέρους του έργου». Δηλαδή δίνει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας για νόμιμη αναπαραγωγή μέχρι 20% του βιβλίου.  

Το πιο σημαντικό όμως είναι να αναπτυχθεί η συνείδηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η παράνομη φωτοτύπηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αυτό ακριβώς επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΟΣΔΕΛ. «Όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στην αναπαραγωγή έργων του λόγου, φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες, ότι αυτή γίνεται μόνο με την άδεια των δικαιούχων των πνευματικών δικαιωμάτων ή και των οργανισμών που διαχειρίζονται συλλογικά τα δικαιώματα αυτά εκ μέρους τους».

Όπως τονίζει ο κ. ‘Άρης Πετρόπουλος: «Διαβεβαιώνουμε πως ο ΟΣΔΕΛ θα προχωρήσει άμεσα σε ανάλογες ενέργειες και σε άλλες πόλεις εκτός Αθηνών. Οι έρευνες για τους παραβάτες θα συνεχιστούν».

info@bookbar.gr