Η Ποίηση στην Ψηφιακή Εποχή (Part 2 of 2)

0
768

Σωκράτης Ξένος

http://sokzi.blogspot.com

«Το διαδίκτυο βοήθησε στον

επαναπροσδιορισμό μου ως ποιητή

σε έναν τόσο ανοικτό κόσμο»

Είναι γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την ποίηση. Και δε μιλάω μόνο γι’ αυτούς που γράφουν.  Ξεκινώντας απ’ αυτήν τη διαπίστωση, πιστεύω τους αγγίζει έστω κι αν αποτελούν μικρό μέρος του συνόλου.

Όχι, η ποίηση δε λύνει προβλήματα  ούτε έχει αφ’ εαυτής τη δύναμη προοπτικής ή εξασφάλισης της δυναμικής που αλλάζει τον κόσμο. Επειδή όμως είναι τέχνη συνυφασμένη με έννοιες όπως ελευθερία κι  αγάπη και απαιτεί κατάθεση ψυχής, μπορεί να προσφέρει τη συγκίνηση του  αγγίγματος του ονείρου ή και την παρηγοριά στη συνειδητοποίηση του ανέφικτου.

Το διαδίκτυο προσφέρει μιαν ταχύτατη διάδοση ποιητικού λόγου αλλά και τρόπων έκφρασης, ανάμεσα σε ποιητές και χιλιάδες αναγνώστες. Οδηγεί σε παρατηρήσεις, σχόλια, δημιουργικές ανταλλαγές σκέψης, σου δίνει το κίνητρο της αναμονής του αναγνώστη. Τα αποτελέσματα αυτής της αμεσότατης διαδικασίας κατ’ εμέ είναι θετικά. Η έντυπη μορφή στερείται, βέβαια, αυτά τα πλεονεκτήματα

Προσωπικά η αγάπη της γλώσσας και της ποίησης ήταν οι λόγοι που με ώθησαν πριν  πέντε χρόνια  στη δημιουργία ενός καθαρά ποιητικού blog

Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του μέσου επέτυχα τη διανομή μιας «προσωπικής αλληλογραφίας» με παραλήπτες ανά την υφήλιο. Με αρκετούς από το μακρινό και εικονικό περάσαμε σε ζώσα γνωριμία, που με βοήθησε στον έλεγχο του αυτοπροσδιορισμού μου ως ποιητή σ’ έναν τόσο ανοιχτό κόσμο.

Δημήτρης Μουζάκης

http://soulofpoetry.blogspot.com/

«Το διαδίκτυο είναι

χώρος ελεύθερης έκφρασης,

σε αντίθεση με πολλά έντυπα

που παρουσιάζουν μεροληψία»

Η ποίηση, ως κάθε τέχνη, απαιτεί ενδιαφέρον, διάθεση, χρόνο ή και χρήματα προκειμένου να φθάσει στον αποδέκτη της. Μέσα της, ωστόσο, βρίσκεται κάλλος, στοχασμός, εμπειρία: συνιστώσες στων οποίων τη θεραπευτική ισχύ πιστεύω ακράδαντα. Νομίζω ότι το περιορισμένο ενδιαφέρον εκείνων που θα μπορούσαν να ασχολούνται με την ποίηση (αναζητώντας τη στο εύρος του πληθυσμού των γραφόμενων ποιημάτων) αποδίδεται σε έλλειψη εξοικείωσης μαζί της κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ποίηση δεν παρουσιάζει ποιοτική εξάρτηση από το μέσο στο οποίο φιλοξενούνται τα ποιήματα. Η προβολή της ποίησης, από την άλλη μεριά, εξαρτάται από το μέσο που φιλοξενεί τα ποιητικά κείμενα. Το διαδίκτυο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, σε αντίθεση προς πολλά έντυπα, τα οποία παρουσιάζουν μεροληψία ως προς το τι θα φιλοξενήσουν, τι θα επισημάνουν ως άριστο ή τι θα απορρίψουν. Έχοντας προσωπικό blog εκτίθεμαι στους έχοντες πρόσβαση στο διαδίκτυο, αντί να συναλλάσσομαι με ιθύνοντες μέσων υπό ενδεχομένως εξωποιητικούς όρους. Η ανταπόκριση αυξάνεται συν τω χρόνω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

«Το διαδίκτυο δίνει

στον ποιητικό λόγο

μεγαλύτερη ανάσα»

Η ποίηση είναι ένας βασικός παράγων της ζωής, όπως είναι ο αέρας που δημιουργεί την κίνηση στο σώμα και στο αίμα. Γιατί ο άνθρωπος πριν από εκατομμύρια χρόνια, μετά τις άναρθρες κραυγές, όταν κατάφερε να συνδυάσει τις πρώτες λέξεις έκανε τραγούδια, δηλαδή ποίηση. Με την ποίηση μίλησε στο συνάνθρωπο του και στο Θεό. Επομένως η ποίηση πάντα θα συγκινεί τους ανθρώπους, ακόμη και σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι.

Τον 20ο και τον 21ο αιώνα οι κοινωνίες έχουν αλλάξει και έχει φύγει η κοινοτική αντίληψη του χώρου. Πριν από εκατόν πενήντα χρόνια στη Γαλλική Επανάσταση, με ποιήματα και τραγούδια πήγαιναν στα οδοφράγματα. Τώρα άλλαξαν οι καιροί, όμως ακόμη και σήμερα η ποιητική γλώσσα κάθε έθνους είναι ένα άγγιγμα στον ουρανό.

Βέβαια υπάρχουν αντιξοότητες. Ακόμη και η επίσημη πολιτεία με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην ποίηση καθορίζει και τη στάση του κόσμου. Φανταστείτε αν ο πρωθυπουργός μιλούσε για την λογοτεχνία και την ποίηση σε μία συγκέντρωση του κόμματός του!

Προσωπικά παρατηρώ επαναφορά πολλών νέων παιδιών στην Ποίηση τα τελευταία χρόνια. Έχουνε βγει νέοι ποιητές και ποιήτριες, που χειρίζονται τη γλώσσα με πολύ έξυπνο τρόπο και στα έργα τους διαπιστώνει κανείς τη συνέχεια με την ποίηση των προηγούμενων ετών.

Κατά τη γνώμη μου το διαδίκτυο δεν καταργεί τη γραφή και δίνει στον ποιητικό λόγο μεγαλύτερη ανάσα. Σε κάθε περίπτωση το δικό μου σύνθημα είναι «Ζήτω η Ποίηση»!

Ημερομηνία άρθρου 18/3/2009

info@bookbar.gr

Η Ποίηση στην Ψηφιακή Εποχή (part 1 of 2)