Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

0
1021

2 Απριλίου 2011

Εκδηλώσεις για παιδιά  με αγαπημένους συγγραφείς

Βούλα Μάστορη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αγγελική Βαρελλά, Ελένη Δικαίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2011 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Εσθονίας. Το μήνυμα το έγραψε η πολυβραβευμένη Εσθονή συγγραφέας Aino Pervik, που γεννήθηκε στην Εσθονία το 1932. ΄Εχει γράψει 47 βιβλία για παιδιά, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι τα: Arabella – mereröövlitütar (Αραμπέλα, η κόρη του πειρατή, 1982), Kallishärra Q (Αγαπητέ Κύριε Q, 1992) Presidendilood (Ιστορίες για τον πρόεδρο, 2009). ΄Εργα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γερμανικά, στα Ιαπωνικά, στα Λιθουανικά και στα Ρωσικά.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε ο Εσθονός εικονογράφος Jüri Mildeberg, που γεννήθηκε στο Ταλίν το 1965. Έχει εικονογραφήσει ως τώρα 20 βιβλία κι έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Οι εικονογραφήσεις του εκπέμπουν ζεστασιά, χιούμορ και μυστήριο.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Σάββατο 2 Απριλίου

-Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου οργανώνει μια συζήτηση με τη συμμετοχή εκδοτών, εκπαιδευτικών, δημιουργών και θέμα: «Από το χαρτί στην οθόνη: Αλλάζει η σχέση του παιδιού με το βιβλίο;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος, 210-9344131).
Θα ακολουθήσει στις 8.00 το βράδυ η τελετή απονομής των βραβείων του Κύκλου. (Με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου)

– Μεγάλη γιορτή για μικρούς αναγνώστες από τις Εκδόσεις Κέδρος . Παρουσιάζεται η μουσική παράσταση «Αμυγδαλοτσακίσματα» από το Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο. Παιχνίδι, γέλιο, τραγούδι, ξεφάντωμα.

Βιβλιοπωλείο εκδόσεων Κέδρος, Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, τηλ. 2103311226. Στις 12.00

 

–  Παγκόσµια Ηµέρα Παιδικού Βιβλίου µαζί µε τη συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά και την εικονογράφο Κατερίνα Χαδουλού. Χρώµατα, αινίγµατα, µυστικά και… γιαπωνέζικα που ξεπηδούν  από το ολοκαίνουριο βιβλίο «Φιλία σε τέσσερις… ρόδες».

Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδηµίας 65, τηλ.: 210.38.11.850), Στις 12.00

 

Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει… Παρέα µε τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και τον Τριγωνοψαρούλη. Το θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης

τώρα και παραµύθι σε ένα βιβλίο-έκπληξη, αφού εικονογράφος κάθε αντιτύπου θα είσαι εσύ ο µικρός ή και µεγάλος αναγνώστης του! Παιχνίδια ρόλων και face painting.

Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο The Mall Athens (επίπεδο 0) Στις  12.00

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι µεγάλοι διάλεξαν το επάγγελµά τους; Πώς δηλαδή έγιναν γιατροί, αεροσυνοδοί, χορευτές κ.ά.; . Ο µικρός Αλέξιος πάντως ξέρει και µας καλεί τους φίλους του να γνωρίσουν τη µαµά του που γράφει βιβλία. « Πώς η µαµά έγινε συγγραφέας» Και αν δεν ξέρετε… τη µαµά του Αλέξιου τη λένε Βούλα, Βούλα Μάστορη!

Βιβλιοπωλείο ΦΩΛΙΑ Ελ. Βενιζέλου 169, Ν. Ερυθραία – Καστρί, (δίπλα στο κατάστηµα Sprider), τηλ.: 210.62.05.664. Στις 12.00

-Το Μουσείο Συναισθηµάτων επιλέγει και παρουσιάζει παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη µε θέµατα που σχετίζονται µε τα εκθέµατά του. Οι µικροί και µεγάλοι επισκέπτες θα µπορούν από τις 10:00 να παίξουν στην έκθεση του µουσείου και στη 1:00 να παρακολουθήσουν την παρουσίαση «Η υπόσχεση είναι υπόσχεση» του Knister. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν από παιδαγωγούς-εµψυχωτές των Εκδόσεων Πατάκη). Είσοδος στο Μουσείο  € 4. Μουσείο Συναισθηµάτων: Καρατζά 7 & Τσάµη Καρατάσου,

Φιλοπάππου, τηλ.: 210 9218329 www.mce.gr. Από τις 10.00π.μ.

-Συντροφιά µε τη συγγραφέα Αµάντα Μιχαλοπούλου και µε αφορµή για περιπέτεια τα βιβλία της «Διακοπές στο σπίτι µε τον Ισίδωρο» και «Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός» ανακαλύψτε τι σχέση έχουν οι οικοδοµές µε τις διακοπές αλλά και πώς ένα διαµέρισµα µπορεί να µετατραπεί…

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (A. Παπανδρέου 11, Xαλάνδρι, τηλ. 210.68.00.644) Στις 12.00

 

 

-Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου διηγείται µια ιστορία εμπνευσμένη από τους πιο σπουδαίους παραµυθάδες,

τους αρχαίους Έλληνες. Μέσα από το τελευταίο της βιβλίο Η δηµιουργία του κόσµου και οι δώδεκα θεοί του Ολύµπου θα µάθουµε για τα κατορθώµατα και τις περιπέτειες των θεών και παίζοντας παιχνίδια σκέψης θα ανακαλύψουµε την πραγµατική τους ιστορία.

Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη, Θεσσαλονίκη (Παύλου Mελά 11, τηλ.: 2310.256.173).Στις 12.00

– Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε ένα δημιουργικό εργαστήρι με αφορμή τη νέα παιδική σειρά βιβλίων των Αλίξ Καμπρέρα και Ρόζα Μ. Κούρτο «ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Απλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες σύμφωνα με τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Εμψυχωτής Χρήστος Χριστόπουλος

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ  (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Στις 12.00

info@bookbar.gr