14η ΔΕΒΘ – Εκτός από «γυναίκες και ποτά» υπάρχουν και βιβλία

0
798

14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης/

Μεγάλο αφιέρωμα στη λογοτεχνία του Ευρωπαϊκού Νότου/

Με μεγάλο αφιέρωμα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και τη λογοτεχνία τους, η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αποτελεί, μεταξύ άλλων,  μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους νομίζουν ότι οι χώρες του Νότου …..«τρώνε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες», να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως  θα ήθελαν να πιστεύουν στα αποστειρωμένα, κλειστοφοβικά γραφεία τους, αλλά κάπως διαφορετικά…. Και βέβαια η αναφορά αυτή δεν στοχεύει στη γνωστή γκάφα που έφυγε από το στόμα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, αλλά σε πολλούς άλλους πρόθυμους να την αναπαράγουν ψιθυριστά,  ακόμη και σήμερα, εντός, εκτός και επί τα αυτά, τούτης της χώρας…

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), ένας θεσμός που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και αποτελεί πλέον τόπο συνάντησης για τους επαγγελματίες και τους φίλους του βιβλίου στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Πέμπτη 11 μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO

Χωρίς τον θεσμό της τιμώμενης χώρας, αλλά με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. έχει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο στη λογοτεχνία, στην κουλτούρα, στην ιστορία και στην πολιτική.  Και η αλήθεια είναι πως με την τροπή των συνεχών διεθνών εξελίξεων, το θεματικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης αποδεικνύεται εξαιρετικά εύστοχο.

Στις χώρες του αφιερώματος περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα και σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθεί έκθεση βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και Ελλήνων συγγραφέων που έχουν εκδοθεί σε μία από τις παραπάνω χώρες την τελευταία δεκαετία. «Η κρίση είναι η αφορμή για να δούμε τι μας ενώνει, να διερευνήσουμε εάν υπάρχει κάτι περισσότερο στην ιδέα της Ευρώπης του Νότου πέρα από τη γεωγραφική συγγένεια των χωρών. Θεωρώ ότι μια έκθεση βιβλίου πρέπει να αφουγκράζεται τον έξω κόσμο», σημειώνει ο  επικεφαλής της έκθεσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μανώλης Πιμπλής.  

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διοργανωθούν συζητήσεις για τα κοινά στοιχεία στο πεδίο των γραμμάτων, ενώ θα διερευνηθεί εάν υπάρχουν τελικά και δεσμοί στο πεδίο της πολιτικής. Παράλληλα, γίνεται αγώνας δρόμου για να «κλείσουν» οι επισκέψεις των ξένων συγγραφέων.

Ξένοι συγγραφείς στη ΔΕΒΘ

debth_2Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αναζήτηση του Νότου» σημαντικοί ξένοι συγγραφείς από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης θα επισκεφτούν τη ΔΕΒΘ. Με την αποφασιστική συμμετοχή των ξένων μορφωτικών ινστιτούτων στην Ελλάδα, όπως το Γαλλικό, το Ιταλικό και το Ινστιτούτο Γκαίτε, αλλά και την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών (ενδεικτικά αναφέρουμε τους εκδοτικούς οίκους Καλέντη, Καστανιώτη, Κέλευθος, Νεφέλη, Μεταίχμιο, Πατάκη, Πόλις, Στερέωμα), η ΔΕΒΘ θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος τους παρακάτω συγγραφείς:

Salim Bachi

Ο Γαλλοαλγερινός  Σαλίμ Μπασί, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Σκοτώστε τους όλους!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη, θα πάρει μέρος στη συζήτηση με θέμα «Φονταμενταλισμός και λογοτεχνία» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο «Σκοτώστε τους όλους!» ο Μπασί αναπλάθει τη ζωή, τις σκέψεις και τις αμφιβολίες ενός καμικάζι, λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001.

Pascal Bruckner

Ο Πασκάλ Μπρικνέρ θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς και διανοούμενους. Εξαιρετικά δημοφιλής και στην Ελλάδα, ο Μπρικνέρ επισκέπτεται την ΔΕΒΘ για να  μιλήσει για τα γενικότερα θέματα του Ευρωπαϊκού Νότου. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ένας καλός γιος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Jaume Cabré

O Καταλανός συγγραφέας Ζάουμε Καμπρέ έκανε αίσθηση διεθνώς με το μυθιστόρημα «Confiteor» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Το «Confiteor», ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα που ανασυνθέτει τα τραγικά γεγονότα της πολύπαθης ευρωπαϊκής ιστορίας, ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς.

Erri De Luca

Ιταλός συγγραφέας Έρρι ντε Λούκα είναι ένας συνειδητοποιημένος ακτιβιστής με σημαντική πολιτική και πολιτιστική δράση. Το βιβλίο του «Το βάρος της πεταλούδας», μια μικρή ιστορία με συμβολικό περιεχόμενο, αγαπήθηκε πολύ και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τα βιβλία του Έρρι ντε Λούκα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέλευθος.

Mathias Enard

Ο Ματιάς Ενάρ τιμήθηκε πέρσι με το σημαντικό γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Πυξίδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Πυξίδα», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στερέωμα, βρίσκεται υποψήφια φέτος στη Μεγάλη Λίστα του International Man Booker Prize.

Santiago Roncagliolo

Ο ισπανόφωνος συγγραφέας από το Περού και μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται για τρίτη φορά. Το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Καρφίτσες στην άμμο» θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 Τη 14η ΔΕΒΘ θα επισκεφτούν επίσης συγγραφείς από χώρες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ:

Zülfü Livaneli

O διεθνούς φήμης συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί, που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, θα παρουσιάσει το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Οτέλ Κωνσταντινίγε» και θα πάρει μέρος στις συζητήσεις για τον Ευρωπαϊκό Νότο. Τα βιβλία του Ζουλφί Λιβανελί κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

 Eshkol Nevo

Ο Εσκόλ Νεβό είναι ένας συγγραφέας πολύ γνωστός στην πατρίδα του το Ισραήλ και θεωρείται ο μέντορας πολλών νέων ανερχόμενων συγγραφέων. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Τρεις όροφοι» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 Επισημαίνουμε πως η τελική λίστα των ξένων συγγραφέων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Θεματικές εκδηλώσεις

Γύρω από τον κεντρικό άξονα της έκθεσης θα διοργανωθεί ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφίας, αλλά και για τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση και την επίδρασή της στην ελληνική λογοτεχνία. Επιπλέον, αυξημένη θα είναι η παρουσία της Κίνας στην έκθεση βιβλίου με αφορμή τις εκδηλώσεις του φετινού Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας.

Επίσης, θα συνεχιστεί για τέταρτη χρονιά το φεστιβάλ των νέων λογοτεχνών, όπως και το επιτυχημένο φεστιβάλ μετάφρασης, ενώ θα διεξαχθούν συζητήσεις για θέματα που αφορούν την αγορά του βιβλίου και την οικονομική κρίση. Παρουσία θα έχει όπως πάντα η Παιδική Γωνιά, όπου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις με θέμα το προσφυγικό, για το οποίο θα γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις και δράσεις και τη φετινή χρονιά.

Η 14η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με κονδύλια του ΕΣΠΑ (800.000 ευρώ), στα οποία θα βασιστεί η διοργάνωση για τα επόμενα τρία χρόνια (2017-19).

info@bookbar.gr