Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκινά

0
857

Την Πέμπτη 3 Μαΐου τα εγκαίνια/  

«Αφουγκραζόμαστε, Διαβάζουμε, Συζητάμε»/

 Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 15η ΔΕΒΘ και θα την εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης, στην κεντρική πλατεία της έκθεσης, στο Περίπτερο 15, από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Στη συνέχεια, οι ήχοι του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki (σύνθεση-πιάνο: Στέφανος Τσαπής, φωνή: Κυβέλη Καστοριάδη), θα μας ταξιδέψουν στα λιμάνια της Μεσογείου, από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια έως τη Μασσαλία, τη Σμύρνη, τον Πειραιά και την Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO, έως και την Κυριακή 6 Μαΐου, για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου στην Ελλάδα.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Αναφερόμενη στο μείζον αυτό πολιτιστικό γεγονός για το βιβλίο  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, ανέφερε ότι «η υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Πολιτισμού συμπίπτει, χρονικά, με την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου, μέσω της συστηματικής συμμετοχής του στις διεθνείς εκθέσεις και της επαναλειτουργίας ενός προγράμματος υποστήριξης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων προς άλλες γλώσσες (προς τα ρωσικά, προς τα κινεζικά και προς όλες τις υπόλοιπες γλώσσες)».

 Από την πλευρά του  ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy  τόνισε ότι η ΔΕΒΘ είναι «μια ευκαιρία να τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις και να αναζητηθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε η εκδοτική δραστηριότητα και η διάδοση του βιβλίου να παραμείνουν ζωντανές – ένα διακύβευμα ταυτόχρονα δημοκρατικό και οικονομικό. Με άλλα λόγια, μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι το βιβλίο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα».

Στη σημασία της Έκθεσης για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής , μιλώντας για το ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που είναι εκ των κυρίων διοργανωτών: «Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, του οποίου έχω την τιμή να είμαι σήμερα στενός συνεργάτης, έχει αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο. (…..)  Σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, επωμίστηκε και το βάρος αρμοδιοτήτων, κατά κύριο λόγο τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και την εκπροσώπηση στις ξένες εκθέσεις,  και βέβαια και τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, που παλιότερα ανήκαν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το οποίο, ως γνωστόν, καταργήθηκε βίαια στο μέσον της μνημονιακής περιόδου. Πρόκειται για βάρος που δεν είναι προφανές ότι μπορούσε να επωμιστεί, καθώς ούτε τις κατάλληλες δομές διέθετε, ούτε το αριθμητικό προσωπικό που θα μπορούσε σοβαρά να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος.

Παρόλα αυτά τα καταφέρνει. Σιγά σιγά ορθοποδεί και προχωράει βήμα βήμα, με στρατηγική και με χρηστή διοίκηση. Με όλες τις δομικές του αδυναμίες, είναι ευχής έργον που υπάρχει, και που εκπληρώνει τον σημαντικότατο ρόλο του φορέα υλοποίησης πολιτιστικών πολιτικών. Αν δεν υπήρχε, καμία εξωτερική πολιτιστική πολιτική δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ούτε καμία πολιτική βιβλίου από αυτές που διασώθηκαν από τον οδοστρωτήρα.»

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία.

Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά, και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

info@bookbar.gr

 

 

INFO

Xώρος διεξαγωγής
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ)  
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης 
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 291111

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης/ Εσείς ομιλείτε γαλλικά;