21 Νομπελίστες ζητούν την «Υποστήριξη της Ελλάδας»

0
900

Στήριξη και έπαινος για την ελληνική επιστημονική κοινότητα

 Mε τίτλο «Υποστήριξη της Ελλάδας» (Support for Greece),

   μια ανοικτή επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας στο Science Magazine, για να κάνει στη συνέχεια το γύρο του κόσμου, ανατρέπει τα στερεότυπα και την «εθνική μας μιζέρια», κάνοντας λόγο για δυνατότητες επιστημονικής έρευνας που θα δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα «να οικοδομήσει το τεχνολογικό της μέλλον».

Την επιστολή αυτή υπογράφουν 21 βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες, από διάφορους τομείς των επιστημών και την έχει συντάξει ο  διακεκριμένος Γερμανός βιολόγος Harald zur Hausen που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 2008 και έγινε παγκόσμια γνωστός για την μελέτη του στον καρκίνο της μήτρας και τον ρόλο των ιών των θηλωμάτων.

 Η επιστολή διαμαρτυρίας απευθύνεται στον Martin Schultz , Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Herman van Rompuy Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Jose Manuel Barroso Πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Εκτός από τους 21 νομπελίστες την επιστολή συνυπογράφει και ο Iain Mattaj πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL).

 Οι κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρονται στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία δύο χρόνια και διαπιστώνουν ότι δεν έφεραν κανένα  θετικό αποτέλεσμα. Η μοναδική επίδραση που είχαν αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το γεγονός πως «η τεχνολογική έρευνα και εκπαίδευση δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα» κάτι που θεωρείται ότι έχει ζωτική σημασία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 Στο κείμενο τους οι νομπελίστες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και μεταξύ των άλλων ζητούν να υπάρξουν διατάξεις για επενδύσεις των ταμείων, με στόχο να χρηματοδοτηθούν καινοτόμα ελληνικά επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν ευεργετικά για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

 Σύμφωνα με το κείμενο της διαμαρτυρίας των επιστημόνων:

 «Η ελληνική κοινωνία και τα θεσμικά της όργανα περνούν πολύ δύσκολες στιγμές που προέρχονται από την μακροχρόνια σοβαρή οικονομική κρίση. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7% και η ανεργία ξεπέρασε το 20%.   Την ίδια στιγμή οι δημοσιονομικές περικοπές απειλούν την επιβίωση των καλύτερων ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα με το πιο δημιουργικό δυναμικό. Όμως ένα πρόσφατο σχόλιο στο Physics Today αναφέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να διατεθούν για να αντιμετωπίσουν κάποια από τα παραπάνω προβλήματα. Τα κεφάλαια αυτά, που λέγονται διαρθρωτικά, προέρχονται από την «προστιθέμενη αξία»  των φόρων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φτωχότερων κρατών-μελών της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα κάθε χρόνο να εισπράττει κάθε χρόνο, ένα μέρος από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία».

 Οι νομπελίστες προτείνουν τέσσερα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ενίσχυση της ελληνικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας μεταξύ των οποίων σε πρώτη φάση και για άμεσα αποτελέσματα, να δοθούν χρήματα για καινοτόμα ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, σε δεύτερη φάση και για μακροπρόθεσμα οφέλη να ξεκινήσει πρόγραμμα στενής συνεργασίας με τα μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, να ενισχυθεί η ελληνική συμμετοχή με μεγάλα ευρωπαϊκά θεσμικά επιστημονικά όργανα όπως το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας καθώς και να δημιουργηθούν ελληνο-ευρωπαϊκά ιδρύματα αριστείας με έμφαση σε τομείς που η Ελλάδα έχει δυναμικό και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

 Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μιας παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής ύφεσης που έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή των πολιτών και απειλεί την ύπαρξη εκείνων των δομών που είναι αναγκαίες για την μελλοντική της ανάκαμψη.

 Για να ανακτήσει τα αντανακλαστικά της, να διατηρήσει τα ανταγωνιστικά ερευνητικά της κέντρα και να ολοκληρώσει μια τεράστια μεταρρυθμιστική ατζέντα η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα η οποία είχε τεράστια συνεισφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό μπορεί να πραγματοποιήσει αυτό που καλείται και να δημιουργήσει ένα μέλλον πιο φωτεινό. Για να επιτύχει αυτό το δύσκολο καθήκον πρέπει να δοθεί έμφαση μεταξύ των άλλων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, όπου η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς θεσμούς και ανθρώπινο δυναμικό. Χρησιμοποιώντας τα σημερινά διαρθρωτικά κεφάλαια και προωθώντας τη στενή συνεργασία ανάμεσα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά επιστημονικά και Τεχνολογικά κέντρα και στα υπάρχοντα ελληνικά που αριστεύουν,  η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να δημιουργήσει επιστημονικές δομές, να οικοδομήσει το δικό της τεχνολογικό μέλλον και να εξασφαλίσει μια ανταγωνιστική οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση» .

 info@bookbar.gr

 

Διαβάστε

 Όλο το κείμενο της επιστολής και οι Νομπελίστες που την υπογράφουν

Nobel Prize Winners in Support for Greece