Το Αδιανόητο Τοπίο – Τάκης Θεοδωρόπουλος

0
580

Η ελληνικότητα στον καμβά του ζωγράφου/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Πόσο αδιανόητο μπορεί να είναι ένα τοπίο; Τι περικλείει μέσα της η λέξη «αδιανόητο», και τι η λέξη «τοπίο»; Ποιά είναι η σχέση του κόσμου της ζωγραφικής και της δημιουργίας με τον ψυχικό μας κόσμο, και πολύ περισσότερο με την σαγηνευτική ομορφιά του ελληνικού τοπίου και την ελληνική ιστορία; Και τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης ενστερνιστεί αυτό το σύνολο, το ενσαρκώσει, και το αναδείξει σε στόχο της ζωής του μέχρι τελικής πτώσεως;

            Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Το Αδιανόητο Τοπίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων. Μέσα από την προσωπικότητα του ήρωά του, ζωγράφου Γιώργου Γαλανού, και της αλληλεπίδρασής του με τον περίγυρό του, ανθρώπινο και φυσικό, ο συγγραφέας  αναπτύσσει πολύτιμους προβληματισμούς γύρω από τον άνθρωπο, την ζωγραφική και τον ελληνικό χώρο και χρόνο σε πολλά επίπεδα.

Ο Γιώργος Γαλανός αναζητά την ταλαντούχα ψυχή της ζωγραφικής του, και την Ελλάδα. Πηγαίνει να εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο, την απόλυτη ελληνική γη του, με τα απόλυτα τοπία και το απόλυτο φως, για να δημιουργήσει, να τα αναπαραστήσει στον καμβά. Το κίτρινο του φωτός είναι το χρώμα που τον κατακλύζει, και αφοσιώνεται στην ελληνικότητα του χωροχρόνου μέσα από την τέχνη, μέχρι τον θάνατό του.

Ο Θεοδωρόπουλος δεν κρύβει ότι συγγράφοντας το βιβλίο, αισθανόταν ότι ξεπλήρωνε ένα χρέος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, καθώς πάντα ήθελε να γίνει ζωγράφος. Δηλώνει μάλιστα ότι «η αγάπη μου για την ζωγραφική με κάνει να αισθάνομαι πως η τέχνη του μυθιστοριογράφου, του πεζογράφου για την ακρίβεια, είναι συγγενής της». Και ίσως αυτή η αίσθηση να συνέβαλε και στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αποδίδει τους ζωγραφικούς πίνακες και την ψυχολογία του ζωγράφου στο συγγραφικό χαρτί, και συνταιριάζει τα χρώματα με τα γράμματα και τις λέξεις.

Η βιογραφία του ζωγράφου που καταγράφεται μέσα από την πένα του δημοσιογράφου-αφηγητή, μόνο φανταστική δεν μοιάζει, αφού είναι αληθοφανέστατη. Και ο πρωταγωνιστής της ανάγεται σε ήρωα, εφόσον ουσιαστικά «θυσιάζεται» για την τέχνη του, όχι μόνον λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής ιστορίας εν εξελίξει: Ο Γιώργος Γαλανός αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού, στην διακαή επιθυμία του να αγγίξει την «ελληνική ύπαρξη», συνεργάζεται με την χούντα των συνταγματαρχών και βέβαια  εξαπατάται απ’ αυτήν.

Έτσι, ακολουθεί την πορεία ενός μοναχικού καλλιτέχνη γεμάτου πάθος, μέσα σε μια μοναχική χώρα-διαμάντι: Τον «Καθολικό Τόπο» του δεν τον χωράει ο νους, η δημιουργία του είναι αυτόφωτος σκοπός, και το τέλος του ένα αφανές μεγαλείο. «Κάμε τέχνην αλληθωρίζοντας γι’ αλλού. Κάμε τέχνην αδιαφορώντας αν το αποτέλεσμα θα είναι τέχνη. Κάμε τέχνην κι άσ’ τηνα… Μα, τόσον καιρόν, τόσα βάσανα εκεί δεν με οδηγούσαν; Εις την σύντομον αυτήν οδόν της αδιανοήτου διαυγείας». (Σελ. 188).

«Το Αδιανόητο τοπίο» είναι ένα βιβλίο που θα συναρπάσει τους στοχαστικούς και σκεπτόμενους αναγνώστες.

info@bookbar.gr

 

INFO

Το αδιανόητο τοπίο

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2016

Σελ. 352, Τιμή € 14

 

 

 

 

ΒΙΟ

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπουδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό “Το Τέταρτο”. Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Από τα μυθιστορήματά του, το “Αδιανόητο τοπίο” και η “Πτώση του Νάρκισσου” έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Το μυθιστόρημά του “Η δύναμη του σκοτεινού θεού” τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το “Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας”. Μεταξύ Μαρτίου 2010 – Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Αρχοντούλα Μεντή, Αθήνα

Παναγιώτης Τσιακιρίδης, Θεσσαλονίκη

Μαρία Χανιώτη, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το αδιανόητο τοπίο, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Μεταίχμιο.
  • Στην Αθήνα το βιβλιοπωλείο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00
  • Θεσσαλονίκη βλ. ΟΞΥΓΟΝΟ παρακάτω το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, τηλ. 2310 260085, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι).
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018

Καλή τύχη!!!