Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης – Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί

0
3237

Αρχαίοι αστέρες στο στερέωμα της παιδείας/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

“Αφού ζεις στην Ελλάδα και όχι σε χώρα βαρβάρων και γνωρίζεις το δίκαιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τους νόμους προς χάριν των ισχυρών”. (Ιάσων), ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Μήδεια. Και επίσης “Συμβουλεύω τον λαό να μην ανέχεται ούτε την τυραννία ούτε την αναρχία, αλλά ούτε και να διώξει εντελώς τον φόβο από την πόλη. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι απολύτως δίκαιος αν δεν φοβάται τίποτα”. (Αθηνά), ΑΙΣΧΥΛΟΣ, Ευμενίδες.

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης. Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί; Με αυτό τον τίτλο και αυτό το ερώτημα που θα έπρεπε να συγκινεί και να ενδιαφέρει κάθε σύγχρονο Έλληνα και Ελληνίδα, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ένα βιβλίο, ένα πόνημα πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Η Ίνα Αναγνωστοπούλου και η Λία Μουσούνη – Γκεσούρα  πτυχιούχοι της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αμφότερες και με σημαντικότατη διδακτική, ερευνητική και βιβλιογραφική παρουσία, μεταφράζουν, ανθολογούν και προσφέρουν στο ευρύ κοινό, αποσπάσματα από τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευρυπίδη σε ένα βιβλίο πραγματικό θησαυρό για όσους τιμούν και συγκινούνται από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Σε μια εποχή πνευματικής ξηρασίας, άγνοιας και απαξίωσης της Ιστορίας μας, μια εποχή που η πολιτιστική μας κληρονομιά τείνει να γίνει “κύμβαλο αλαλάζον” στα χέρια φανατικών, το βιβλίο με το κομβικό ερώτημα “Τι μας λένε σήμερα οι τρεις τραγικοί” απλώνει το χέρι για μια πρώτη αλλά ουσιαστική γνωριμία με τη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων τραγικών αλλά και της εποχής τους.

Στις αρχαίες τραγωδίες, μέσα από τα πάθη των αρχόντων και των εκλεκτών ανατέμνεται η ίδια η ζωή. Στην αρχαία ελληνική σκέψη ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος αλλά αποτελεί σύνθεση αντιθέσεων που από τότε μέχρι σήμερα δεν σταματούν να μας αιφνιδιάζουν και κάποιες φορές να μας συγκλονίζουν. Ό άνθρωπος στις τραγωδίες “παρουσιάζεται να υποφέρει, να χαίρεται, να ερωτεύεται, να μισεί, να καταριέται, να μετανιώνει, να συμπαραστέκεται, να παρατηρεί, να υπακούει, να αντιτάσσεται, να τιμωρεί, να τιμωρείται, να αδικεί, να αδικείται, να εύχεται, να επικαλείται, να ορκίζεται, να εκδικείται, να φιλοσοφεί”, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς στον πρόλογό τους.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Στις τριάντα τρεις σωζόμενες τραγωδίες των τριών μεγάλων τραγικών δεν παρουσιάζονται αυτό που λέμε σήμερα “διαπροσωπικές σχέσεις” των ανθρώπων, που έχουν ως στενό πεδίο αναφοράς την οικογένεια και τον φιλικό τους κύκλο. Δεν είναι “θέατρο δωματίου”. Ο άνθρωπος στις αρχαίες τραγωδίες προβάλλει ως ενεργό μέλος μιας κοινωνίας, μιας ευρύτερης κοινότητας, στη σχέση του με την πολιτεία, με την εξουσία, με την δύναμη, με την αλαζονεία, με την υπερβολή, με την σκληρότητα, με την τιμωρία,, με τη μοίρα με το πεπρωμένο.

Ημίθεοι, άνθρωποι ευγενικής γενιάς, άρχοντες και βασιλιάδες συγκλονίζονται από πάθη, από διλήμματα, από κακοτυχίες, έχοντας άλλοτε δίπλα τους και άλλοτε απέναντί τους, παρατηρητή και συμμέτοχο, τον Χορό, την κοινότητα, την κοινή γνώμη. Τον Χορό που άλλοτε συμπάσχει και άλλοτε φρίττει, αποδίδοντας το Μέτρο κάτω από τον ξάστερο ουρανό και τα βλέμματα των θεών τους,.

Στο σημείο αυτό προβάλλει και ο κοινωνικός παιδαγωγικός, εκπαιδευτικός ρόλος του θεάτρου για το κοινό της εποχής του. Οι τραγωδίες πέρα από τον μύθο, απηχούσαν τη σκέψη και τους προβληματισμούς των αρχαίων τραγικών, προσωπικοτήτων φωτισμένων και χαρισματικών του καιρού τους, που ο λόγος τους μπορούσε να γοητεύσει, να προβληματίσει και να καθοδηγήσει το ευρύτερο κοινό.

Αυτός που δεν έχει μυαλό γίνεται κακός πολίτης” (Τειρεσίας), ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Βάκχαι, (Σελ. 180)

Πλούτε και εξουσία και οξύνοια, πόσος φθόνος υπάρχει για εσάς στην πολυπόθητο ζωή μας.” (Οιδίπους), ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Οιδίπους Τύραννος (σελ 99)

Τα αποσπάσματα που έχουν επιλέξει οι συγγραφείς αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα στη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και το αξιακό τους σύστημα που έχει περάσει στο χώρο του κλασσικού για το σύνολο του πολιτισμού της Δύσης. Τα λόγια τους έγιναν οι αστέρες στο στερέωμα της παιδείας. Τα κείμενα έχουν διαχωριστεί σε θεματικές κατηγορίες που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο ανθρώπινων συναισθημάτων και καταστάσεων. Από την αγάπη, την αλαζονεία, την αλληλεγγύη, την ανάγκη, την ανατροφή μέχρι τον όχλο, τον πόλεμο, την πόλη, τον πολίτη, τον φόβο τον φθόνο, την φιλία και πλήθος άλλων.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο τιμητικό προλογικό του σημείωμα με τίτλο “Λουτρό παιδείας” σημειώνει μεταξύ άλλων: “Το έξοχο δίδυμο των κυριών του παρόντος εξαίσιου πονήματος με παρηγορεί, διότι αποδεικνύουν πως δεν έσβησε η “παγά λαλέουσα”, ό,τι στα παλαιότερα χρόνια ήταν το σωσίβιο του γένους, η γλώσσα του και οι ποιητές του, ανώνυμοι και επώνυμοι”. Και επισημαίνει πως οι ανθολόγοι συγγραφείς “Προσφέρουν ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση, τον Τύπο, την υπαλληλία, τη δικαιοσύνη, αφού η συστηματική κατάταξη της ύλης προσφέρει κλειδιά, σχεδίες βίου, την παθογένεια και τα όνειρα των ανθρώπων κάθε εποχής και κάθε ιθαγένειας”.

info@bookbar.gr

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

* -“Η δεξιότητα είναι πολύ πιο αδύναμη από την ανάγκη. (Προμηθέας)

-”Και την ανάγκη ποιος την κυβερνά;” (Χορός)

-”Οι τρίμορφες Μοίρες και οι Ερινύες, που δεν λησμονούν.” (Προμηθέας) ΑΙΣΧΥΛΟΣ, Προμηθέας Δεσμώτης, (Σελ. 46)

  • Όποιος θεωρεί τον φίλο πιο σημαντικό από την πατρίδα αυτόν εγώ δεν τον υπολογίζω καθόλου.” (Κρέων), ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη

  • -“Έσπευσες να δείξεις παλικαριά αντί για σύνεση. (Θησέας)

    -”Αυτή κατέστρεψε πολλούς στρατηλάτες.” (Άδραστος) , ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Ικέτιδες

  • Τρεις είναι οι τάξεις των πολιτών: οι πλούσιοι που δεν ωφελούν κανέναν και ο πόθος τους είναι πάντα να αποκτήσουν και άλλα πλούτη, οι πολύ φτωχοί […] που νοιώθουν φθόνο απέναντι στους πλούσιους […] και η μεσαία τάξη, που σώζει τις πόλεις γιατί φυλάει την τάξη που έθεσε η πολιτεία. (Θησέας), ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Ικέτιδες

INFO

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης

Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί

Άνθολόγηση: Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη – Γκεσούρα

Μετάφραση: Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη – Γκεσούρα

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 264, Τιμή € 14,40

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Θανάσης Αθανασιάδης, Αττική

Καλλιόπη Κουτσοκέρα, Βόλος

Δέσποινα Σιδέρη, Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Τι μας λένε σήμερα οι τρεις τραγικοί, Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη – Γκεσούρα, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, θα παραλάβετε το βιβλίο μέσω courier. Γράψτε την ταχυδρομική σας διεύθυνση με τον Τ.Κ. και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Αν το δώρο δεν παραληφθεί και επιστραφεί, η αποστολή δεν επαναλαμβάνεται.

  • Οι κάτοικοι Αθηνών θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Μεταίχμιο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Τρείς τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Φόρμες Συμμετοχής με GREEKLISH θεωρούνται  ΑΚΥΡΕΣ

Καλή Τύχη!!!