AGATHA CHRISTIE – Ο θάνατος του λόρδου Έτζγουερ

0
1357

 

Ο Πουαρό μπροστά σε δίλημμα  

 

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Έχω προσέξει πως, όταν δουλεύουμε μαζί μια υπόθεση, με παροτρύνεις διαρκώς σε σωματική δράση, Χέιστινγκς. Θέλεις να μετράω πατημασιές, να αναλύω στάχτες από τσιγάρα, να ξαπλώνω μπρούμητα για την εξέταση λεπτομερειών. Ποτέ δεν καταλαβαίνεις πως γέρνοντας πίσω, σε μια πολυθρόνα με τα μάτια κλειστά, μπορεί κανείς να φτάσει πιο κοντά στη λύση οποιουδήποτε προβλήματος. Τότε βλέπει κανείς με τα μάτια του νου». Σε αυτή την παρατήρηση που γίνεται δια στόματος Ηρακλή Πουαρώ συμπυκνώνεται το κυρίαρχο στοιχείο στα αστυνομικά μυθιστορήματα της Agatha Christie και η θεμελιώδης τους διαφορά από τα αστυνομικά του «εργαστηρίου». Εκείνα που για να ανακαλύψουν τον ένοχο, βασίζονται στα αποδεικτικά στοιχεία, στα ίχνη, στα πειστήρια του εγκλήματος, από τα δακτυλικά αποτυπώματα μέχρι την ιατροδικαστική εξέταση και τις εξετάσεις DNA.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Όχι. Η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν έχει ανάγκη την υπερσύγχρονη τεχνολογία για να εντοπίσει τον δολοφόνο. Τα εξήντα έξι  αστυνομικά μυθιστορήματα και τα εκλεκτά διηγήματα που έχει γράψει η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, αποτελούν τον θρίαμβο του συνειρμού, του συσχετισμού προσώπων με γεγονότα και της ψυχολογίας. Τον θρίαμβο του νου.

Γύρω από κάθε πρόσωπο των βιβλίων της η Βρετανίδα συγγραφέας υφαίνει ένα περίτεχνο ψυχολογικό προφίλ, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αλαζονικές γυναίκες, καταπιεσμένοι γιοί, κακομαθημένες καλλονές, ξεπεσμένοι αριστοκράτες, φιλόδοξοι επιχειρηματίες, ταλαντούχες καλλιτέχνιδες, αφελείς κληρονόμοι και μια σειρά από άλλα πρόσωπα, που ξεγελούν τον αναγνώστη με την πρώτη ματιά και καθώς ένα – ένα αφαιρούνται τα πέπλα, ξεσκεπάζουν καλά κρυμμένες σκοτεινές πλευρές και αποδεικνύουν ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω υποψίας. Στο τέλος ο δολοφόνος θα είναι ο λιγότερο προφανής και ο περισσότερο, φαινομενικά αθώος, μπορεί όμως να είναι ακόμη και αυτός….

Με αυτή τη δαιμόνια «συνταγή» είναι γραμμένο το μυθιστόρημα Ο θάνατος του λόρδου Έτζγουερ που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός με εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Μια μετάφραση που αποδίδει με απολαυστικό τρόπο στα ελληνικά τις λεπτές αποχρώσεις του λόγου στην πρόζα της Αγκάθα Κρίστι, με την οποία συναρπάζει και σαγηνεύει τους αναγνώστες της. (Διαβάστε επίσης: Αστυνομικά γένους θηλυκού)

Ο λόρδος Έτζγουερ, ένας πλούσιος αλλά και δύστροπος Άγγλος αριστοκράτης, γνωστός για τον δεσποτικό του χαρακτήρα, βρίσκεται δολοφονημένος με μαχαίρι. Οι υποψίες όλων στρέφονται στη νεαρή σύζυγό του, την όμορφη Αμερικανίδα ηθοποιό Τζέιν Γουίλκινσον, που διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι θέλει να πάρει διαζύγιο για να παντρευτεί τον γοητευτικό δούκα του Μέρτον. Ακόμη και ο Ηρακλής Πουαρό που αυτοδίκαια θα αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας, είχε κληθεί από την απερίσκεπτη Τζέιν να την βοηθήσει να «απαλλαγεί» από τον απομακρυσμένο και τυραννικό σύζυγό της. 

Είναι όμως στην πραγματικότητα η Τζέιν Γουίλκινσον εκτός από προφανής και η πραγματική δολοφόνος; Ο πανέξυπνος Βέλγος ντετέκτιβ με το παροιμιώδες φλέγμα και το μουστάκι του, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. Πώς θα μπορούσε άραγε η Τζέιν να έχει μαχαιρώσει τον Λόρδο Έτζγουερ στη βιβλιοθήκη, ενώ την ίδια ακριβώς ώρα την είδαν να δειπνεί με φίλους της; Και, κυρίως, ποιο ήταν το κίνητρο της, αφού ο λόρδος είχε επιτέλους συμφωνήσει να της δώσει το πολυπόθητο διαζύγιο;

Ο Ηρακλής Πουαρό με τη βοήθεια του φίλου του λοχαγού Άρθουρ Χέιστινγκς θα αναλάβει να εξιχνιάσει το έγκλημα επιστρατεύοντας τη γνωστή παρατηρητικότητα, οξυδέρκεια και διορατικότητά του.

Όπως σημειώνεται στο προλογικό σημείωμα για την ελληνική έκδοση, μεγάλο μέρος αυτού του μυθιστορήματος γράφτηκε από την Αγκάθα Κρίστι κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής του αρχαιολόγου συζύγου της Μαξ Μαλόουν στην αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ. Η Κρίστι ήταν όσο πολύ ενθουσιασμένη από τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, που ένας ανθρώπινος σκελετός που ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή, πήρε το όνομα του ήρωα του έργου, λόρδου Έτζγουερ.

Το μυθιστόρημα Ο θάνατος του λόρδου Έτζγουερ ήταν από τα πρώτα της συγγραφέως που επιλέχθηκαν να μεταφερθούν στον κινηματογράφο, το 1934. Τον Ηρακλή Πουαρό υποδυόταν ο ηθοποιός Όστιν Τρέβορ. Ο Πίτερ Ουστίνοφ υποδύθηκε τον εκκεντρικό ντετέκτιβ για πρώτη φορά το 1985 σε μια ταινία ειδικά για την τηλεόραση, με τίτλο Thirteen at dinner”.

 

INFO

 Ο θάνατος του λόρδου Έτζγουερ

Agatha Christie

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ. 280

 

 

 

 

 

 

ΒΙΟ

Άγκαθα Κρίστι (1890-1976). Η βασίλισσα του εγκλήματος γεννήθηκε στο Torquay του Ντέβον της Αγγλίας με το όνομα Agatha Mary Clarissa Miller. Ο πατέρας της, Frederick Alvah Miller, ήταν ένας επιτυχημένος αμερικανός χρηματιστής και η μητέρα της, Clarissa Margaret Boehmer, κόρη αξιωματικού του βρετανικού στρατού. To 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, αλλά ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος και τελικά χώρισαν το 1928. Είχε μεσολαβήσει μια σοβαρή κρίση κατάθλιψης της Άγκαθα, όταν έμαθε ότι ο άντρας της την απατούσε, αλλά και η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος, “Το μυστήριο στο Στάιλς” (“The Mysterious Affair at Styles”), το 1920. “Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορούν να σου τύχουν είναι να έχεις χαρούμενα κι ευτυχισμένα παιδικά χρόνια”, λέει, αρχίζοντας τα απομνημονεύματα της που ξεκίνησε να γράφει το 1950 και τα ολοκλήρωσε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, τον μικρόσωμο, πανέξυπνο ντετέκτιβ. Ο Πουαρό, η Μις Μαρπλ και οι άλλοι ήρωές της έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα βασισμένα στα βιβλία της. Η Άγκαθα Κρίστι συμμετείχε επίσης σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές που διοργάνωσε ο δεύτερος, κατά δεκατέσσερα χρόνια νεώτερός της σύζυγος, ο επιφανής αρχαιολόγος Sir Max Mallowan, στη Μέση Ανατολή. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE). ΠΗΓΗ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Καλλιόπη Κασταμπολίδου, Θεσσαλονίκη

Δέσποινα Σιδέρη, Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο θάνατος του λόρδου Έτζγουερ, Agatha Christie, Εκδόσεις Ψυχογιός

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής
  • Γράψτε το Ονοματεπώνυμο, την Ταχυδρομική σας διεύθυνση και ένα Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Αν μένετε στην Αθήνα θα παραλάβετε το αντίτυπό σας από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα – Εξάρχεια. Τηλ. 2103640683
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών θα παραλάβετε το αντίτυπο Ταχυδρομικά.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Καλή Τύχη!!!