Αναζητώντας τη σύζυγο δια μέσου των αιώνων

0
1714

 

Από την Πηνελόπη και τη Σάρα στη Χίλαρι και στην Άνγκελα

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό της Άνγκελα Μέρκελ θα διαπιστώσει ότι εκτός από Καγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι και …σύζυγος! Το αυστηρό προφίλ της Γερμανίδας πολιτικού που θεωρείται υπεύθυνη για την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ευρώπης, δύσκολα θα το συνέδεε κανείς με εκείνο μιας γλυκιάς και τρυφερής συντρόφου, το οποίο, σύμφωνα με τα αστικά στερεότυπα οφείλει να διαθέτει μια καλή και τυπική σύζυγος. Και όμως η Άνγκελα Μέρκελ έχει κάνει δύο γάμους, ο δεύτερος εκ των οποίων διαρκεί μέχρι σήμερα.

Από τον πρώτο της γάμο το 1977 με τον συμφοιτητή της Ούρλιχ Μέρκελ – Ulrich Merkel, η μέχρι τότε Άνγκελα Κάσνερ (Αngela Kasner) κράτησε το …επώνυμο, μετά το διαζύγιο το 1982 και έγινε η Άνγκελα Μέρκελ το γένος Κάσνερ. Κάτι σαν …τίτλος ευγενείας θα μπορούσαμε να πούμε. Δεύτερος και σημερινός σύζυγός της είναι ο καθηγητής κβαντικής χημείας Γιοαχίμ ΣάουερJoachim Sauer με τον οποίο γνωρίστηκε το 1981, όταν εργαζόταν στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο. Στην αρχή ήταν συνεργάτες. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κύκλο στις 30 Σεπτεμβρίου 1998 μέχρι σήμερα. Το ζεύγος δεν έχει παιδιά, όμως ο Σάουερ έχει δύο ενήλικους γιούς από τον πρώτο του γάμο.  Ο Γιοαχίμ Σάουερ ως  σύζυγός της  Άνγκελα Μέρκελ φροντίζει να είναι διακριτικός και να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παραμένει ωστόσο συνεπής στις  υποχρεώσεις του ως σύζυγος της Καγκελαρίου και τη συνοδεύει σε κοινωνικές δημόσιες εμφανίσεις της, όπως πρόσφατα με το πιο “παραδοσιακό” ζεύγος Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Γραμμένο το 2001 το βιβλίο της Marilyn Yalom με θέμα και τίτλο  Η ιστορία της συζύγου, (Άγρα 2012) μπορεί να μην αναφέρεται στην παραπάνω περίπτωση, παρουσιάζει όμως και αναλύει μεταξύ των άλλων, γάμους όπου οι παραδοσιακοί ρόλοι δείχνουν να έχουν αντιστραφεί, παρά το γεγονός βέβαια ότι δεν παύουν να αποτελούν εξαιρέσεις. Η ίδια, όταν σε παλαιότερη συνέντευξη μαζί της, την ρώτησα αν πιστεύει ότι “Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας κυβερνούν με διαφορετικό τρόπο από τους άντρες” μου είχε πεί: “Δυστυχώς για να πετύχουν σε έναν αντρικό κόσμο πολιτικής, οι γυναίκες κυβερνούν με τον ίδιο τρόπο”.

Ευφυής και ακούραστη ερευνήτρια, πολυγραφότατη και διευθύντρια των σπουδών για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Ινστιτούτο Clayman του Πανεπιστημίου Stanford, η Μαίριλυν Γιάλομ, για πάνω από πενήντα χρόνια σύζυγος του διακεκριμένου ψυχιάτρου και συγγραφέα Ίρβιν Γιάλομ πιστεύει ότι ο γάμος παραμένει ακόμη και στις μέρες μας μια θετικη επιλογή και σημειώνει στο πρόλογο του βιβλίου της “ Γράφω αυτό το βιβλίο, με την πεποίθηση ότι εξακολουθεί να είναι “καλό πράγμα” να έχει κανείς μια σύζυγο και επίσης ότι είναι καλό για μια γυναίκα να είναι συζυγος, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν σχετική ισότητα μεταξύ των συζύγων, αμοιβαίο σεβασμό και αγάπη”. 

Το βιβλίο Η ιστορία της συζύγου θεωρείται από τις πιο σημαντικές μελέτες για την εξέλιξη των σχέσεων των δύο φύλων και στην πραγματικότητα αποτελεί μια ιστορική και κοινωνιολογική ανάλυση για την ιστορία του θεσμού του γάμου. Ένα ταξίδι διαμέσου των αιώνων και των λαών του κόσμου που ξεδιπλώνει ήθη, έθιμα, νόμους και σκοπιμότητες που περιβάλλουν και  φιλοδοξούν να νομιμοποιήσουν  το σημαντικότερο από τα ανθώπινα συναισθήαμταQ τον έρωτα και βέβαια τους καρπούς του…

Από την εβραϊκή κοινωνία όπου ίσχυε η πολυγαμία, στην αρχαία Ελλάδα όπου οι κόρες δίνονταν από τους πατεράδες στους συζύγους τους για να γεννήσουν νόμιμα παιδιά και ορίστηκαν πρώτοι νόμοι περί μοιχείας και διαζυγίων,εν  συνεχεία στη μεσαιωνική Ευρώπη όπου αποδόθηκε στο γάμο θρησκευτική σημασία, στη διάρκεια της Μεταρρύθμισης και του Διαφωτισμού όπου το ιδεώδες του συντροφικού γάμου ήρθε στο προσκήνιο, και στην Αμερική του 20ού αιώνα όπου αναδύθηκε το νέο πρότυπο της συζυγικής σχέσης.

Η σύνθετη αυτή αφήγηση γίνεται εξαιρετικά ελκυστική και ενδιαφέρουσα χάρη στηνεξιστόρηση και -μοιραία- αποδόμηση των σχέσεων ανάμεσα σε διάσημα ιστορικά ζευγάρια: Ο Αβραάμ με τη Σάρα και την Άγαρ στην Παλαιά Διαθήκη, η Πηνελόπη και ο Οδυσσέας, αλλά και η ωραία και μοιραία Ελένη με τον Μενέλαο και τον Πάρη στην αρχαία Ελλάδα, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα στην Αρχαία Ρώ,μη, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη αλλά και ο προτεστάντης Λούθηρος με την ιστορικά ανώνυμη σύζυγό του, γνωστή ως σύζυγο του Λούθηρου, την Κατερίνα φον Μπόρα, σε αντίθεση με τους γάμους των Καθολικών.  Αναφέρεται επίσης σε ιστορίες γάμων από την Αναγέννηση μέσα από τον Chaucer και τον Σαίξπηρ. Μιλά για γάμους γυναικών που ανατνιώθηκαν στις συμβάσεις της εποχής τους από τη Μάρτζερυ Κεμπ ώς την Ελίζαμπεθ Κέηντυ Στάντον, από την Ελοΐζα ώς τη Μάργκαρετ Σάνγκερ. Η Ιστορία της συζύγου, έχοντας ως πηγή  ημερολόγια,  απομνημονεύματα και  επιστολές, αποτίνει φόρο τιμής στις συνήθεις συζύγους, οι οποίες στο πέρασμα των αιώνων συνέπλευσαν ή πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους, επηρεάζοντας διακριτικά τη νομική, προσωπική και κοινωνική σημασία του γάμου. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αναλύει την περίφημη σεξουαλική επανάσταση από τα μέσα του 20ου αιώνα, που συμπαρέσυρε το θεσμό του γάμου στις δυτικές κοινωνιες και βέβαια στην εργασιακή επανάσταση που άνοιξε την αγορά της εργασίας για τις γυναίκες και τους έδωσε τη δυνατότητα της οικονομικής ανξεαρτησίας και όχι μόνο.

Ένα από τα διάσημα ζευγάρια που αναφέρει στο τελευταίο αυτό κεφάλαιο του βιβλίου είναι το ζεύγος Κλίντον. Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον από την αρχή του γάμου τους, με την Χίλαρι να στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα του συζύγου της μέχρι την αναδειξή του στην Προεδρία των ΗΠΑ , την οδυνηρή πτώση του  και στη συνέχεια τη δική της προβολή ως επίδοξης μνηστής του προεδρικού θώκου. Μια πρώην προεδρική σύζυγος με στόχο να γίνει…Πρόεδρος στη θέση του Προέδρου!… Όπως σημειώνει η Μαίρλιν Γιάλομ η απιστία του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι και το σκάνδαλο που ακολούθησε, παραδόξως, έκανε τη Χίλαρη Κλίντον από “αντιπαθή σύζυγο” του προέδρου σε …”συμπαθή και υπομονετική απατημένη σύζυγο” του προέδρου και έκανε τις Αμερικανίδες να ταυτιστούν μαζί της. Όπως φάνηκε όμως, η απόσταση από αυτό μέχρι να  της δώσουν και το χρίσμα, ήταν αρκετά μεγάλη. Αντίθετα στα θέμα αυτό οι Γερμανοί φάνηκαν πιο …απελευθερωμένοι!

info@bookbar.gr

 

INFO

Η ιστορία της συζύγου

Marilyn Yalom

Μετάφραση: Εύη Κλαδούχου

Εκδόσεις Άγρα 2012

Σελ. 616, Τιμή € 22,00

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Η ιστορία της συζύγου, Marilyn Yalom, Εκδόσεις Άγρα 2012

Εγγραφείτε στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2012
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 
[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από τις Εκδόσεις    Άγρα Ζωοδόχου Πηγής 99, Αθήνα, τηλ.  210 7011461
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη