Ανέστης Μελιδώνης, Επιστρέφω στο κύμα

0
591

 “Στο σώμα σου δίνω την πρώτη μου ματιά…”

 Ο Ανέστης Μελιδώνης με τη δεύτερη ποιητική συλλογή του

Επιστρέφω στο κύμα (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012) καθιστά πλέον φανερά τ’αντικείμενα της σκέψης του και τα εργαλεία σύνθεσης ενός σύμπαντος ποιητικού. Ομορφιά, χρόνος, απώλεια, επαφή, στοιχεία που το καθένα απ’ αυτά αποτελεί συμβάν στην πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης.

 Της Πωλίνας Γουρδέα

 Ο τίτλος της συλλογής σχετίζεται με την γενεσιουργό αιτία των πραγμάτων, την πηγή από την οποία όλα ξεπηδούν και ξεχύνονται στον κόσμο. Επιστρέφω στο κύμα, επιστρέφω στη μήτρα, εκεί που όλα μπορούν να υπάρξουν, στον τόπο της ζωής, με μια ηδονοβλεπτική διάσταση θα λέγαμε, αφού γίνεται έκδηλη η επιθυμία να γίνει ορατό αυτό που μέχρι πρότινος ήταν καλά κρυμμένο.

 “Επείγει η απόφαση της επιστροφής στο άσεμνο σπίτι / όπου το πρωταρχικό σημείο θα αφομοιώσει τον εαυτό μας / δίνοντας στον κόσμο τη μόνη φαντασία / που τον έπλασε έστω για λίγο αναμάρτητο”. (Επιστρέφω στο κύμα, σελ.31)

 Η επιστροφή στο κύμα γίνεται από τη στιγμή που το βλέμμα ρίχνει το φως του πάνω στην επιφάνεια των πραγμάτων. Αυτό που επιστρέφει είναι το σώμα και μάλιστα μέσα από την οδύνη του κάθε μέλους του. Οι στίχοι του ποιητή βρίσκουν τρόπους διαφυγής και εκρήγνυνται πάνω στο χαρτί δημιουργώντας εικόνες ενός λυρικού κόσμου αξιοπρόσεκτης έντασης και σωματικότητας, με μια φωνή που ηχεί στα αυτιά μας όπως η μακρινή ηχώ που επαναλαμβάνει πεισματικά ότι θα θέλαμε να έχει πάρει ο άνεμος.

 “Αν στέκομαι στητή / είναι γιατί το στόμα μου κέρωσε / για να το δώσω στο ναό σου

και ανάβω τώρα τα μαλλιά μου / στο χρώμα της φωνής”. (Επιστρέφω στο κύμα, σελ.62)

 Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει σύντομα άτιτλα ποιήματα που συνθέτουν έναν αφαιρετικό χαρακτήρα εικονοπλασίας. Ποίηση χαμηλόφωνη, που σε κάθε στίχο διαφαίνεται η προσδοκία ότι η επιστροφή δεν θα γίνει σε τόπο ανοίκειο. Δηλαδή το υποκείμενο να μην βυθιστεί στο χάος της αβύσσου, αλλά να αισθανθεί εκείνο το ωκεάνιο συναίσθημα της απόλυτης πληρότητας, της αληθινής επαφής. Με αυτόν τον τρόπο, αποτυπώνεται η αγωνία του ποιητή μπροστά στο στοιχείο της ομορφιάς που τον υπερβαίνει και στη μεγάλη ανατριχίλα της ετερότητας του άλλου. Μέσω της αγωνίας που τον διακατέχει, συνδέει το μαρτύριο της αναχώρησης με εκείνο της επιστροφής, χρωματίζοντάς το από την πλησμονή της νοσταλγίας. Ο χρόνος που φεύγει δημιουργεί την ανάγκη για έναν τόπο προσευχής μέσα σε κάθε στίχο, εκλιπαρώντας σχεδόν πάντα μία προσμονή ενός πράγματος που φαντάζει οικείο και ανοίκειο μαζί. Τότε η επιστροφή στην ποίηση γίνεται το μόνο δυνατό ενδεχόμενο, μια επιστροφή από καρδιάς.

 “Στο σώμα σου δίνω την πρώτη μου ματιά / γελάω καθώς ξέρω πόσο κοντά σου βρίσκεται η μπόρα / κάθομαι μόνος μπροστά στα περιστέρια κοιτώντας τα / καταφέρνω να χωράω το μυαλό μου στην όψη σου / δίνω μια ορμή αποτρόπαια στη φορά των πραγμάτων / καταστρέφω ό,τι νόμισα πως έπλασα / σύννεφο ονομάζω κάθε τι που χαϊδεύει το πρόσωπό μου”. (Επιστρέφω στο κύμα, σελ.61)

info@bookbar.gr

 

BIO

Ο Ανέστης Μελιδώνης γεννήθηκε το 1986. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και τελεί μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή τιτλοφορείται Αστέρια από χαρτί (Γαβριηλίδης 2010), ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου του περιοδικού Διαβάζω. Η δεύτερη ποιητική συλλογή του κυκλοφορεί με τίτλοΕπιστρέφω στο κύμααπό τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012.

 

 

INFO

Επιστρέφω στο κύμα , Ποίηση

Ανέστης Μελιδώνης

Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2012

Σελ. 85, Τιμή € 7,46