CELIA REES συνέντευξη: «Οι έφηβοι είναι ανυπόμονοι αναγνώστες»

0
889

Μια μικρή Μάγισσα …προσγειωμένη!

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Μετά τον μικρό Μάγο, τον Χάρι Πότερ και το πρωτοφανές φαινόμενο που προκάλεσε παγκοσμίως στο χώρο του βιβλίου, ήλθε η ώρα να εμφανιστεί και μία … «Μικρή Μάγισσα»!


Δημιουργός και πνευματική της μητέρα η Βρετανίδα συγγραφέας εφηβικών βιβλίων Σίλια Ρις, που μπορεί να μην έχει την παγκόσμια φήμη της συμπατριώτισσας της Τζόαν Ρόουλινγκ, έχει όμως στο ενεργητικό της πάνω από είκοσι βιβλία,  είναι ιδιαίτερα γνωστή στο νεανικό κοινό της Βρετανίας και τα έργα της κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury, που εκδίδει και τα βιβλία του Χάρι Πότερ!


Η Σίλια Ρις που πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη χώρα μας, προσκεκλημένη του Βritish Council  και των εκδόσεων Μεταίχμιο, μιλά για τον κόσμο της μαγείας στα δικά της βιβλία και υπογραμμίζει:



«Ο Χάρι Πότερ άλλαξε το τοπίο

της εφηβικής λογοτεχνίας»


«Στα δικά μου βιβλία η μαγεία συνδέεται με πράγματα που μπορεί να συμβούν και στην πραγματικότητα και δεν είναι απλό μάρκετινγκ. Νομίζω ότι η Τζόαν Ρόουλινγκ και ο Χάρι Πότερ άλλαξαν το τοπίο στο χώρο της εφηβικής λογοτεχνίας εντελώς. Έκαναν τους ανθρώπους να δουν το εφηβικό βιβλίο σοβαρά και του εκδότες να σκεφτούν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα από αυτό πολύ πιο σοβαρά. Κάποιοι άνθρωποι έγιναν πολύ διάσημοι και η Ρόουλινγκ έφτασε στο απόγειο της δόξας. Τα βιβλία μου κυκλοφορούν από τον ίδιο εκδότη στη Βρετανία, τον Bloomsbury. Κατά μία έννοια η επιτυχία της βοήθησε κι εμένα…»


Η Σίλια Ρις είχε σπουδάσει Ιστορία της Πολιτικής και δίδαξε επί δεκαεπτά χρόνια σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Η ίδια εξηγεί πώς πέρασε στο χώρο της γραφής και της εφηβικής λογοτεχνίας:



«Οι έφηβοι δεν διαβάζουν γιατί

δεν υπάρχουν βιβλία γι αυτούς»


«Είχα παρατηρήσει ότι τα παιδιά σταματούν το διάβασμα στην ηλικία των 14 ή 15 ετών και προσπάθησα να βρω τους λόγους. Η απάντηση που μου έδωσαν οι ίδιοι, ήταν πως δεν υπάρχουν βιβλία γι αυτούς. Διότι τα παιδικά βιβλία ήταν για τη δική τους ηλικία ξεπερασμένα και απλοϊκά, ενώ τα βιβλία για ενήλικες δεν τους κέντριζαν ακόμη το ενδιαφέρον. Όταν τους ρώτησα τι θα ήθελαν να διαβάσουν, μου είπαν ότι θα ήθελαν να διαβάζουν θρίλερ και συναρπαστικές ιστορίες, όπως είναι τα καλά βιβλία για ενήλικες αλλά να είναι γραμμένα για εφήβους.»


Στο βιβλίο της Σίλια Ρις «Η μικρή μάγισσα», η μαγεία δεν περνά στο χώρο του φανταστικού, όπου όλα είναι δυνατά, όπως συμβαίνει με τον Χάρι Πότερ, αλλά πατάει επάνω στην πραγματική ιστορία και τις παραδόσεις της Αγγλίας. Η μικρή μάγισσα Μαίρη φυγαδεύεται από τη χώρα, μετά τη θανάτωση της γιαγιάς της στην πυρά. Στη συνέχεια η μαγεία θα γίνει γι αυτήν το όχημα για να προσδιορίσει τη δική της ταυτότητα.



«Στους έφηβους αρέσουν βιβλία

που μιλάνε για άλλους εφήβους»


Μιλώντας για τις διαφορές της εφηβικής λογοτεχνίας από τη λογοτεχνία των ενηλίκων, η Σίλα Ρις επισημαίνει: «Νομίζω ότι οι έφηβοι είναι ανυπόμονοι αναγνώστες. Θέλουν η δράση να εξελίσσεται γρήγορα στο βιβλίο. Δεν τους ενδιαφέρουν οι περιγραφές. Σε κάποιες περιπτώσεις παραλείπουν σελίδες για να φτάσουν στο τέλος γρήγορα. Τους αρέσουν πολύ τα βιβλία που μιλάνε για άλλους εφήβους. Οι ενήλικες μπορούν να διαβάσουν βιβλία για όλες τις ηλικίες. Όμως οι έφηβοι είναι σε μία μεταβατική κατάσταση και ενδιαφέρονται μόνο για τους συνομιλήκους τους.»


Η περιπέτεια της ενηλικίωσης, στη διάρκεια της οποίας η μαγεία μπορεί προσφέρει ανεκτίμητη «περιουσία», συνεχίζεται στο βιβλίο της Σίλια Ρις «Η μάγισσα» . Μία σύγχρονη δεκαοχτάχρονη φοιτήτρια, απόγονος της μικρής μάγισσας θα διαπιστώσει ισχυρές συγγένειες με τη μακρινή πρόγονό της και θα καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί της.


«Δεν υπάρχουν απαγορευμένα

θέματα στην εποχή μας»


Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η θεματολογία ενός συγγραφέα εφηβικής λογοτεχνίας; Υπάρχουν «απαγορευμένα θέματα»; Στο ζήτημα αυτό η Σίλια Ρις είναι σαφής: «Οι έφηβοι έχουν πολύ αναπτυγμένη περιέργεια και πολλές ανησυχίες. Τους ενδιαφέρουν πράγματα που σχετίζονται με τον κόσμο, με την σεξουαλικότητα, θέματα συμπόνιας, το ζήτημα της βίας. Τους ενδιαφέρουν τα σοβαρά πράγματα, για τα οποία οι μεγάλοι, όπως οι δάσκαλοι και οι γονείς θεωρούν ότι δεν πρέπει να διαβάζουν. Δεν κατανοούν ότι οι έφηβοι συναντιούνται καθημερινά με με την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τις εφημερίδες, τις διαφημίσεις, το Ίντερνετ. Πιστεύω ότι οι συγγραφείς έχουμε την ευθύνη να προσπαθήσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους εφήβους να κατανοήσουν τις καινούργιες εμπειρίες διαβάζοντας βιβλία. Διότι διαβάζοντας ο έφηβος έχει την ευκαιρία να αποκτήσει αντανακλαστικά σε μία εμπειρία, πριν ακόμη την γνωρίσει.»


info@bookbar.gr


Ημερομηνία άρθρου 2/2/2009


INFO

Τα βιβλία «Η μικρή μάγισσα» και «Η μάγισσα» της Σίλια Ρις  κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.