Δέλτα Χι και ο μηχανισμός

0
1410

Ανακαλύπτοντας τον μηχανισμό των Αντικυθήρων |

Νεανικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας |

Ο Διονύσης και η Χριστίνα είναι οι δημιουργοί της ηλεκτρονικής

nayagio-antikithirwnεφηβικής εφημερίδας Δέλτα Χι. Μια μέρα ο προγραμματιστής φίλος τους Μπακ τους εκμυστηρεύεται ένα παλιό οικογενειακό μυστικό, τους παραδίδει για φύλαξη ένα παράξενο, αρχαίο αντικείμενο και… εξαφανίζεται! Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Μπακ σε συνδυασμό με την μυστηριώδη εμφάνιση ενός άγνωστου, αινιγματικού άντρα που το ακολουθεί, γεμίζει τα παιδιά με ανησυχίες, φόβους και ερωτήματα…

Της Τζίνας Πανδρούλα

www.mamababa.gr

Τι ακριβώς είναι το αντικείμενο που έχουν στα χέρια τους και ποια είναι η σχέση του με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο γνωστό αναλογικό υπολογιστή;
Κρατούν στα χέρια τους μήπως κάποιο χαμένο θραύσμα του; 
Τι σημαίνει το γράμμα Φ και οι τρεις αριθμοί που βρίσκονται χαραγμένοι μέσα σε αυτό; 
Γιατί εξαφανίστηκε ο Μπακ;
Ποιος είναι ο επικίνδυνος τύπος που βρίσκεται συνεχώς μπροστά τους; 
Ποιες είναι οι μυστηριώδεις οντότητες που επισκέπτεται ο Διονύσης; 
Ποια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη θα αλλάξει το διαστημικό χάρτη; 
Πως αυτή η περιπέτεια των παιδιών θα αλλάξει τη ζωή τους;

Το Δέλτα Χι και ο Μηχανισμός είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά και εφήβους κάθε ηλικίας. Ιστορικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ενσωματώνονται με πολύ όμορφο τρόπο από την Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή σε ένα συναρπαστικό κείμενο με δυνατή πλοκή, μυστήριο, αγωνία, φαντασία, χιούμορ και πολλές ανατροπές. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα ανακαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για το μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα τους παρασύρει η ενδιαφέρουσα πλοκή, ενώ τα μικρότερα παιδιά θα ενθουσιαστούν από τις εικόνες του ναυαγίου και του μηχανισμού που περιγράφει η συγγραφέας αριστοτεχνικά καθώς και από την ιστορία των παιδιών και του μηχανισμού που τους θέτει ερωτήματα και τους βάζει σε ρόλο ντετέκτιβ.

mechanismos-anbtikithiron-anaparastasiΗ Έρικα Γαρμπή έγραψε ένα σύντομο, ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο επιστημονικά «μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά και εφήβους κάθε ηλικίας». Το πιο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου είναι οι ιστορικές αλήθειες του, καθώς τον πυρήνα του μυθιστορήματος αποτελεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής, θραύσμα του οποίου, εικάζεται, αποτελεί το αρχαίο εύρημα που κρατούν οι κεντρικοί ήρωες, Διονύσης και Χριστίνα, στα χέρια τους. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του μυθιστορήματος έχει ο φίλος τους ο Μπακ, προγραμματιστής, δηλαδή Σταμάτης Μπακέρδιος, που τους επιφυλάσσει εκπλήξεις τόσο με το οικογενειακό μυστικό που τους αποκαλύπτει, όσο και με το αλλιώτικο αρχαίο αντικείμενο που τους εμπιστεύεται να φυλάξουν. Επίσης, ο μυστηριώδης Σκιάς, που αρχικά προκαλεί το φόβο στους δύο ήρωες αλλά στη συνέχεια διαπιστώνουν ότι είναι ο καθηγητής Σκι Άσον, που έχει αναλάβει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, για να ερμηνεύσει το μυστηριώδες γράμμα Φ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πείραμα συγγραφής νεανικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας με αστυνομική πλοκή από μια νεαρή συγγραφέα με όραμα και με προοπτική.

Το βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη – μικρό ή μεγάλο – από τις πρώτες κιόλας σελίδες που εμφανίζεται το μυστήριο πακέτο και αμέσως κινεί το ενδιαφέρον μας, ειδικά όταν αφήνεται να εννοηθεί ότι αποτελεί θραύσμα του γνωστού Μηχανισμού αιωρούνται μέχρι να έρθουν οι τελικές απαντήσεις στο τέλος.

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι συναρπαστική και ο ευχάριστος τρόπος γραφής σε παρασύρει στο μυστήριο και σε οδηγεί σταδιακά στη λύση του, χωρίς να αφήνει απορίες. Το πιο εντυπωσιακό είναι η ευρυματικότητα της συγγραφέως καθώς δεν υπάρχουν άλλα βιβλία του είδους που να αναφέρονται μυθιστορηματικά σε ένα τόσο σπουδαίο αρχαίο ελληνικό τέχνημα.

mechanismos-antikithironΑξίζει να αναφέρουμε ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Οι παλαιότερες απόψεις που έχουν παρουσιασθεί (κυρίως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για πιθανές χρήσεις με το όργανο αυτό είναι: ή αστρολάβος ή δρομόμετρο ή αναφορικό ρολόι, ή πλανητάριο ή αστρονομικό ναυτικό ρολόι ή πλοογνώμονας της αρχαιότητας. Όλες αυτές οι χρήσεις δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. (πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Εξαιρετικές είναι οι προτεινόμενες δράσεις για εκπαιδευτικούς, γονείς και αναγνώστες γενικότερα, που μπορούν να γίνουν με αφορμή το βιβλίο: α) Βιβλιομουσειοσυσκευή β) Λέσχη ανάγνωσης ΣΗΡΑΓΓΑ γ) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το βυθό στον ουρανό». Περισσότερα στη διεύθυνση: www.iptamenokastro.gr

 info@booikbar.gr

BIO

H Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή γεννήθηκε στη Σουηδία και μένει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και σήμερα εργάζεται στον χώρο των γραφικών τεχνών, συγκεκριμένα στον τομέα της μεταξοτυπίας. Συνεργάζεται ως δημoσιογράφος στην διαδικτυακή εφημερίδα KOSVOICE, “Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου”. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Καλοκαίρι στην πόλη” (εκδόσεις Τετράγωνο), που δημιούργησε τον χαρακτήρα του Ρόμπιν (ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά) και επιλέχθηκε για συμμετοχή στον 7ο Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης του Δήμου Χαλανδρίου (2011-2012) όπου εισέπραξε άριστες κριτικές. H Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή συμμετέχει στο Κρατικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2012-2014) και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

INFO

delta_x_kai_o_mechanismos_coverΔέλτα Χι και ο μηχανισμός

Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή

Εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο

Σελ. 116, Τιμή € 10