Δημοσθένης Παπαμάρκος, ΜεταΠοίηση

0
1882

  ΜεταΠοίηση και Ετερότητα: Ο Λόγος για τον Άλλον

 Ένα σύμπαν αποτελούμενο από δώδεκα διηγήματα

  που αποτυπώνουν την επιλογή πορείας προς την αναζήτηση της ετερότητας στην περιοχή του ανείπωτου, συνθέτει με το νέο του βιβλίο ΜεταΠοίηση (Εκδόσεις Κέδρος 2012), ο Δημοσθένης Παπαμάρκος. Ιστορίες που κρύβουν τον νόστο για μία πατρίδα ουτοπική, καταγραφές αναμνήσεων με χαρακτήρα άλλοτε εξομολογητικό κι άλλοτε συναρπαστικό, ήρωες που οι όροι «Άλλος» ή «Άλλοι» προσπαθούν να προσδιορίσουν τηνδιαφορετικότητα του δικού μας Άλλου στον ορίζοντα της ύπαρξής μας, δίνοντας νόημα και επιβεβαιώνοντας τη συνάρτησή μας μαζί τους.

 Της Πωλίνας Γουρδέα

 «Έρχεται και γεμίζει ένα κενό η κάθε νέα ζωή. Κι αν είσαι πλήρης, πρέπει να το δημιουργήσει για να ριζώσει τα νύχια της και να στεριώσει καλά».

Δημοσθένης Παπαμάρκος, ΜεταΠοίηση, Ρίψασπις, σελ.29

 Γεννημένος στη Μελεσσίνα Λοκρίδας το 1983. το Δημοσθένης Παπαμάρκος, που αυτή την εποχή κάνει το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζει στα δώδεκα διηγήματα της συλλογής, σύγχρονες ιστορίες με εμφανή ωστόσο τη σφραγίδα της ιστορικότητας στο βάθος του χρόνου. Κάποιοι από τους τίτλους είχαι ενδεικτικοί: “Σαρκώζα”, “Γκρίχου”, “Σποδός”, “Καΐνα”, “Ρίψασπις” κ.α.λειτουργούν ως σημεία αναφοράς και ως πρόκληση για τη μνήμη του αναγνώστη και χαρίζουν στο βιβλίο μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το βιβλίο του Δημοσθένη Παπαμάρκου έτυχε της εξαιρετικής τιμής να παρουσιαστεί στα τέλη Μαίου από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Οξφόρδης.

 Ο τίτλος ΜεταΠοίηση κάτω από την επιφάνεια όψη του, που σημαίνει αλλαγή της μορφής ή της σύνθεσης κάποιου πράγματος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο, υποδηλώνει την υπόγεια εξύμνηση του μύθου που κρύβεται μέσα σε κάθε κείμενο με έντονο το στοιχείο της ποιητικότητας. Η ποίηση είναι αυτό που έρχεται μετά, αυτό που ακολουθεί το πλέγμα των γεγονότων και γεμίζει το κενό της ερμηνείας με ζωή.

 Αναζητώντας την οικειότητα

 Μέσα από τα κείμενα του Παπαμάρκου μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τον διάλογο γύρω από την επερώτηση για την ξενότητα ή καλύτερα τις ρίζες της φιλοσοφίας του Άλλου. Η συνάντηση με το αλλότριο στοιχείο τονίζει τη σχέση μεταξύ του Εγώ και του Άλλου, ενός Άλλου που δεν ψάχνει κατανόηση ή συγχώρεση παρά μονάχα οικειότητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ήρωες του μιλούν στο πρώτο ενικό. Και φυσικά, πρόκειται για οικειότητα που σχετίζεται με όλα εκείνα τα στοιχεία που θεωρούμε ξένα μέσα μας και κατεπέκτασηγύρω μας.

 Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Παπαμάρκος είναι άμεση και εμπλουτισμένη με λέξεις ανθρώπων που αναπολούν και νοσταλγούν τη σχέση με το έτερο στοιχείο. Μια σχέση που αποτελεί, μέσα από τα κείμενα της ΜεταΠοίησης, συνάντηση μοναδικής σημασίας, μιας και που αυτή συνιστά το αντίθετο του αδιάφορου τρόπου με τον οποίο αναφέρονται συνήθως στον Άλλον. Το βιβλίο αυτό είναι μια υπενθύμιση της σημασίας που έχει για τον άνθρωπο η επίγνωση της βαθύτερης γνώσης που προκύπτει από μία τέτοιου είδους συνάντηση με το “συγγενικό” μας Άλλο. Ταξιδεύοντας λοιπόν, ανάμεσα στις σελίδες της ΜεταΠοίησης ο αναγνώστης θα βρει μία πατρίδα όπου ο αδελφός ξένος θα δείχνει πάντα τον δρόμο της πιο οικείας πατρίδας, της ετερότητας.

«Εμένα οι δικοί μου είχανε όλοι σκοτωθεί.

Εμένα δικός μου ήταν ο Νίκος. Ετούτοι όλοι ήτανε ξένοι».

Δημοσθένης Παπαμάρκος, ΜεταΠοίηση, Ferrum, σελ.81

 info@bookbar.gr

 

 ΒΙΟ

 Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε στη Μαλεσσίνα Λοκρίδας το 1983. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα “Η αδελφότητα του πυριτίου”, εκδ. Αρμός 1998 & “Ο τέταρτος ιππότης”, εκδ. Κέδρος 2001 και τη συλλογή διηγημάτων “ΜεταΠοίηση”, εκδ. Κέδρος 2012.

Για το πρώτο του μυθιστόρημα του απονεμήθηκε το βραβείο Νεανικός Ικαρομένιππος.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και διαμένει.

 

 Σχετικά links

ΜεταΠοίηση – Δημοσθένης Παπαμάρκος, Οξφόρδη pt1

ΜεταΠοίηση – Δημοσθένης Παπαμάρκος, Οξφόρδη pt2

 

 INFO

ΜεταΠοίηση, Διηγήματα

 Δημοσθένης Παπαμάρκος

 Εκδόσεις Κέδρος 2012

 Σελ. 120, Τιμή € 10