Διονύσης Σιμόπουλος – Πες μας παππού…. Πώς γεννιούνται τ’ άστρα

0
1012

 

Πες μας παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι

  • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στ’ αστέρια είναι να κοιτάξει τα μάτια ενός μικρού παιδιού την ώρα που θαυμάζει τον νυχτερινό ουρανό. Σε αυτά τα έκθαμβα μάτια των μικρών παιδιών μπροστά στο μυστήριο του σύμπαντος απευθύνονται δύο υπέροχα βιβλία του κορυφαίου  Έλληνα αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύση Π. Σιμόπουλου Πες μας παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα το ένα και Πες μας παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι το άλλο και τα δύο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Σε αυτά τα δύο βιβλία η επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά και εξαιρετικά γλαφυρή αφήγηση του Διονύση Σιμόπουλου συνδυάζεται με την αριστοτεχνική εικονογράφηση της Ουρανίας Λυμπεροπούλου για να παρουσιάσει στους μικρούς αναγνώστες, από 8 ετών και άνω, το πανόραμα του διαστήματος, να τους ξεναγήσει στα μυστήριά του με τον πιο φιλικό αλλά και επιστημονικό τρόπο και βέβαια να μιλήσει για την απαρχή της διαστημικής περιπέτειας με το  συγκλονιστικό πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Πες μας παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα;

Γιατί λάμπουν τα άστρα; Πώς γεννιούνται; Υπάρχουν για πάντα;
Έχουν όλα το ίδιο χρώμα; Ποιο είναι το πιο κοντινό μας άστρο;
Τι είναι η Μαύρη Τρύπα και οι εκρήξεις σουπερνόβα;

Τα μυστικά του διαστήματος, που σαγηνεύουν τη φαντασία των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, και γίνονται αφορμή για ανεξάντλητες απορίες και ερωτήσεις, ξεδιπλώνονται στο βιβλίο «Πες μας παππού… πώς γεννιούνται τ’ άστρα.

«Παππού, πόσο όμορφος είναι ο ουρανός, με όλα αυτά τα φωτάκια. Αλήθεια από τι είναι φτιαγμένα τ’ αστέρια; Γιατί φεγγοβολούν;» ρωτάει ο μικρός Πέτρος τον παππού του ένα καλοκαιρινό βράδυ στο χωριό, όταν μαζί με την αδελφή του τη Χαρά απολαμβάνουν τη θέα του έναστρου ουρανού.

Και η ερώτηση αυτή γίνεται η αφορμή για ένα  συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των άστρων με άξιο κυβερνήτη, τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, που με τον πιο γλαφυρό αλλά και άμεσο τρόπο, οδηγεί τους μικρούς διαστημικούς εξερευνητές σε ένα σύμπαν, όπου η φαντασία συναντά την Ιστορία και την Επιστήμη.

Τα παιδιά, και μαζί τους και οι μεγάλοι, ταξιδεύουν στα νεφελώματα, που ο συγγραφέας με ευφάνταστο τρόπο αποκαλεί «αστρικά βρεφοκομεία» και θα παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία γέννησης των άστρων, αλλά και την εξέλιξή τους μέχρι τον θάνατο.

Θα γνωρίσουν τα πολλαπλά άστρα και τα αστρικά σμήνη, τα άστρα νετρονίων, τα άστρα κανίβαλους, τις μαύρες τρύπες και θα μάθουν πως γεννήθηκαν οι πλανήτες αλλά και ο Ήλιος, ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος.

Και φυσικά, επειδή τα τηλεσκόπια είναι τα πιο βασικά όργανα για τη μελέτη και την εξερεύνηση του διαστήματος, ο Διονύσης Σιμόπουλος εξηγεί τη λειτουργία του και παρουσιάζει τα σημαντικότερα υπερσύγχρονα αστεροσκοπεία στον πλανήτη αλλά και στην Ελλάδα.

Με έξυπνο δημιουργικό και ποιητικό τρόπο ο Διονύσης Σιμόπουλος συνδέει την Αστρονομία και τη Φυσική με την Ιστορία και τη Μυθολογία. Καθοδηγεί τα παιδιά να συνδέσουν και να συσχετίσουν πληροφορίες που έχουν από διαφορετικά γνωστικά πεδία και να μάθουν όχι μόνο  για το διάστημα όπως το προσεγγίζουμε σήμερα, αλλά και για τη μελέτη του από τους αρχαίους χρόνους. Μαθαίνουν για την προαιώνια αγωνία και λαχτάρα του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα και τους αξιοθαύμαστους Μύθους που επινόησε, πριν να πάρει τη θέση τους η Επιστήμη.

Στο τέλος αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού τα παιδιά μπορούν να συναισθανθούν ότι το Σύμπαν δεν είναι κάτι ξένο, αλλά ότι είμαστε κι εμείς μέρος του. «Είμαστε αστράνθρωποι» καταλήγει ο Διονύσης Σιμόπουλος στις τελευταίες σελίδες «Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη κι κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα». 

 

Πες μας παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι;

«Παππού, σήμερα στο σχολείο μιλήσαμε για το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι, στις 20 Ιουλίου 1969. Κοίτα τη φωτογραφία! Αλήθεια τη θυμάσαι αυτή τη μέρα;»

Ρωτούν τον παππού τους ο Πέτρος και η Χαρά μόλις επέστρεψαν από το σχολείο.

Τον παππού τους, τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, που υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που παρακολούθησε ζωντανά την εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Κένεντι στις 20 Ιουλίου του 1969. Αυτόπτης μάρτυρας στη μεγαλύτερη εκτίναξη της Ιστορίας του ανθρώπου. Τη στιγμή που η ανθρωπότητα πραγματοποίησε το άπιαστο όνειρο που είχε από καταβολής της, να ξεφύγει από τα όρια του πλανήτη Γη και να πάει στο Διάστημα.

Και στην ερώτηση που κάνουν τα δυο παιδιά παίρνουν την πιο χαρμόσυνη απάντηση:

«Μα και βέβαια. Ήταν η μέρα που πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο γίναμε μάρτυρες ενός κατορθώματος που ως τότε το θεωρούσαμε αδύνατο.  Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια δύο συνανθρώπους μας να περπατούν στην επιφάνεια της Σελήνης!

Αλλά και τα επόμενα τρία χρόνια, από το 1969 ως το 1972 ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολούθησε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μια από τις μεγαλύτερες εξερευνήσεις της ανθρώπινης ιστορίας.

Με τη βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών, 27 συνολικά αστροναύτες περιφέρθηκαν γύρω από τη Σελήνη, ενώ 12 απ’ αυτούς περπάτησαν και εξερεύνησαν 6 διαφορετικές περιοχές της επιφάνειας του δορυφόρου μας.»

Όμως πως φτάσαμε ως εδώ; Διερωτάται ο συγγραφέας και ξεκινά μια συναρπαστική ιστορική αναδρομή για την Οδύσσεια του Διαστήματος, που γοητεύει με την πληρότητα και γλαφυρότητα της, ενώ παράλληλα αποδίδει στο επίτευγμα της 20ης Ιουλίου 1969 τις τεράστιες ιστορικές του διαστάσεις. Μιλά για τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, τον Επίκουρο αλλά και τον Γουάν Χου. Αναφέρεται στην «κατάκτηση του διαστήματος» με την λογοτεχνία της Επιστημονικής Φαντασίας, από τον Λουκιανό (1ος αιώνας μ. Χ. ) μέχρι τον Βολταίρο, τον Ντάνιελ Ντεφόε και φυσικά τον Ιούλιο Βέρν και τον Χ. Τζ. Ουέλς. Μιλά για τις πρώτες πτητικές μηχανές, από το περιστέρι του Αρχύτα, μέχρι την αιολόσφαιρα του Ήρωνα και τον αεροέλικαα ή ελικόπτερο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το κανόνι του Νεύτωνα, το αερόστατο, το αεροπλάνο.

 Και περνά στην αστροναυτική. Οι πύραυλοι V2 και ο Βέρνερ φον Μπράουν.

Καρέ – καρέ ξετυλίγεται ο ανταγωνισμός για την «κατάκτηση» του  Διαστήματος ανάμεσα στη τότε Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ. Ποιος θα έχει το προβάδισμα. Σπούτνικ 1, Σπούτνικ 2, Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος αστροναύτης, Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα στο διάστημα, Πρόγραμμα Λούνα, πρόγραμμα Τζέμινι και φτάνουμε στην τελική ευθεία με το αμερικανικό Πρόγραμμα Απόλλων.

Ο πύραυλος, τα μέρη του πυραύλου, η σεληνάκατος. Ο αστροναύτης και η στολή του αστροναύτη. Διαστημικό Κέντρο Κένεντι (Φλώριντα), Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της ΝΑΣΑ (Χιούστον).

Μια εμπεριστατωμένη και άρτια οργανωμένη παρουσίαση του κομβικού εκείνου επιτεύγματος τόσο από ιστορική όσο και από τεχνολογική πλευρά. Με κείμενα μικρά, κατανοητά, γραμμένα με κέφι και άμεσα συνοδευόμενα από την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Ουρανίας Λυμπεροπούλου, ο Διονύσης Σιμόπουλος τροφοδοτεί τις γνώσεις των παιδιών για τις διαστημικές αποστολές, με ένα πλήθος πληροφοριών και με τον πιο ελκυστικό τρόπο.

Από την πρώτη τραγωδία με τον Απόλλωνα 1 μέχρι μέχρι την θριαμβευτική εκτόξευση του Απόλλωνα 11 την 16η Ιουλίου 1969. Ένα διαστημικό έπος. Από τον Άλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό στο διάστημα (1961), στους τρεις θρυλικούς πρωταγωνιστές της πρώτης προσεδάφισης στην επιφάνεια της Σελήνης, Νιλ Άρμστρονγκ (κυβερνήτης), Έντουιν Όλντριν  (πιλότος σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κράτησε το διαστημόπλοιο σε τροχιά). «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» ήταν τα ιστορικά λόγια του κυβερνήτη για το πρώτο βήμα στο φεγγάρι που δίνουν τον τίτλο στο έπος του Διαστήματος.

Ο Πέτρος και η Χαρά, τα «εγγονάκια» του Διονύση Σιμόπουλου είναι δύο πολύ τυχερά παιδιά, όπως τυχερά είναι και όλα τα ελληνόπουλα που θα διαβάσουν το διαστημικό έπος του φεγγαριού, δια χειρός Διονύση Σιμόπουλου. Ένα εξαιρετικό βιβλίο αναφοράς με το οποίο θα γνωρίζουν βήμα – βήμα την ανθρώπινη περιπέτεια, την επιστημονική πρόοδο, το μόχθο, τον αγώνα, την ικανότητα, την φαντασία αλλά  και την τόλμη που χρειάστηκαν για να κάνει ο άνθρωπος το πρώτο του βήμα στη Σελήνη. Ένα μεγαλειώδες βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

INFO

Πες μας παππού…. Πώς γεννιούνται τ’ άστρα

Ταξίδι στη ζωή των άστρων

Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Εικονογράφηση: Ουρανία Λυμπεροπούλου

Για παιδιά από 8 ετών

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σελ. 80, Τιμή € 9,90

 

 

Πες μας, παππού…. Πώς πήγαμε στο φεγγάρι

Η ιστορία της διαστημικής περιπέτειας

Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Εικονογράφηση: Ουρανία Λυμπεροπούλου

Για παιδιά από 8 ετών

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σελ. 80, Τιμή € 9,90

 

ΒΙΟ

Διονύσης Π. Σιμόπουλος

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Στέλλα Αγούλα, Θεσσαλονίκη

Κώστα Σουχλερης, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

  • Πες μας παππού… Πως γεννιούνται τ’ άστρα, Διονύσης Σιμόπουλος, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
  • Πες μας παππού… Πως πήγαμε στο φεγγάρι, Διονύσης Σιμόπουλος, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής  

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής
  • Γράψτε το Ονοματεπώνυμο, την Ταχυδρομική σας διεύθυνση και ένα Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Αν μένετε στην Αθήνα θα παραλάβετε το αντίτυπό σας από τον  ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118,  τηλ: 211 3003580, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την Αστυνομική Ταυτότητα και ό,τι άλλο προβλέπουν τα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ.
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών θα παραλάβετε το αντίτυπο Ταχυδρομικά.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα – επώνυμο – διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Τα στοιχεία που έχουν γραφτεί σε Greeklish, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Καλή Τύχη!!!