Έφυγε από τη ζωή η Βούλα Μάστορη

0
950

Η τρυφερή πένα της παιδικής λογοτεχνίας/   

Η Βούλα Μάστορη μια από τις πιο εμπνευσμένες και τρυφερές πέννες της παιδικής λογοτεχνίας, δεν μένει πια εδώ. Η  συγγραφέας που υπήρξε από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών,  έφυγε από τη ζωή, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

 Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

 Πηγαίο συγγραφικό ταλέντο η Βούλα Μάστορη υπήρξε από τους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, γράφοντας βιβλία για κοινωνικά θέματα που απασχολούν το παιδί, σε αντίθεση με τη λογοτεχνική σχολή που παρουσιάζει στο παιδί έναν εξιδανικευμένο κόσμο. Στα βιβλία της βρήκαν θέση θέματα όπως οι προκαταλήψεις, η ιδιαιτερότητα, η σεξουαλική παρενόχληση, το διαζύγιο των γονιών. Ποτέ δεν ξέχασα μια φράση που μου είχε πει  σε συνέντευξη  που μου είχε παραχωρήσει για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»: «Η άποψή μου είναι ότι μπορείς να πεις στα παιδιά τα πάντα, αρκεί να το πεις  με τον κατάλληλο τρόπο».

voula_mastori_1 Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945 από Μικρασιάτες γονείς. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Άμφισσα και σε ηλικία 12 ετών πήγε στην Αθήνα. Με την παιδική λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται το 1974. Επίσης, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το περιοδικό «Το Ρόδι». To 2008,  ήταν υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν, για το βιβλίο της «Δωριλένια»  (Εκδόσεις Πατάκη).

Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μία φεμινιστική διάθεση. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY.

Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δημοσίευσε περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά και δύο για ενήλικες («Το παραμύθι των ψυχών» και «Γυναίκα μπονσάι»). Το τελευταίο παιδικό βιβλίο της κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο «Στη χώρα των θαυμάτων» (εκδόσεις Πατάκη).

info@bookbar.gr