Έρρικα- Διηγήματα – Μάριος Μιχαηλίδης

0
1497

Δεκαοκτώ αφηγηματικές γραφές/

Πλούσιο ανάγνωσμα. Μεστή γραφή. Χρώμα. Ενδεδειγμένη σοβαρότητα, αλλά και παράλληλη ένεση δροσιάς στην ψυχή. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο νου, αν θελήσει κανείς να χαρακτηρίσει την πρώτη συλλογή των δεκαοκτώ διηγημάτων του Μάριου Μιχαηλίδη, ή αλλιώς «δεκαοκτώ αφηγηματικών γραφών», όπως τα ονομάζει ο ίδιος, τα οποία μόλις κυκλοφορήθηκαν από τις εκδόσεις Momentum, υπό τον τίτλο Έρρικα. Ο ήδη καταξιωμένος Μάριος Μιχαηλίδης, μας «μπολιάζει» με μιαν ακόμα πραγματικά ευχάριστη έκπληξη στην νεοελληνική πεζογραφία, στην οποία οι «δεκαοκτώ αφηγηματικές γραφές» του θα αφήσουν οπωσδήποτε ένα εξαιρετικά δυνατό στίγμα.

Γράφει η Δάφνη Μαρία Βουβάλη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης, ο οποίος κατάγεται από την όμορφη, μαρτυρική Κύπρο, δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει στα ελληνικά γράμματα μ’ ένα δυνατό, γεμάτο νοήματα έργο. Κουβαλά πάντα μέσα του την ψυχή του Ελληνισμού, συνδυασμένη με το λογοτεχνικό ταμπεραμέντο του Έλληνα, το οποίο αφήνει σημάδια στην ιστορία. Και λαμβάνοντας υπόψη του αυτό το δεδομένο, ο αναγνώστης-εραστής της καλής λογοτεχνίας που θα εντρυφήσει στο έργο του Μάριου Μιχαηλίδη, δεν θα ξέρει πραγματικά τι να πρωτοσχολιάσει. (Διαβάστε επίσης: Η απειλή – Μάριος Μιχαηλίδης

Οι συγκεκριμένες αφηγηματικές γραφές, ποικίλες, πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες, διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη αγκαλιάζει και αναδεικνύει σε όλη του την έκταση τον Ελληνισμό, ο οποίος, υπεράνω συνόρων διακρίνεται για τον πατριωτισμό του, τον ηρωισμό του, τα τραύματα, τους καημούς, την περηφάνια του και το φιλότιμο. Κύπρος, Φιλιππούπολη (στην σημερινή Βουλγαρία), Βόρειος Ήπειρος, και βέβαια κυρίως ελλαδικός χώρος, είναι μερικές από τις τοποθεσίες που βρίσκουν τη θέση τους στα διηγήματα, η κάθε μια και με τους δικούς της ήρωες. Το διήγημα με τους Ρομά, είναι πολύ χαρακτηριστικό και συγκινητικό.

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά μικρές, αλλά γεμάτες, ανθρώπινες ιστορίες, δοσμένες με δύναμη, λυρισμό, και βέβαια εξαιρετικό χιούμορ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την βιωματική για τον συγγραφέα, κι επίσης πολύ συγκινητική, ιστορία της μικρής, με ειδικές ανάγκες,  Έρρικας, στην οποία χρωστά και τον τίτλο του το βιβλίο.

Και η τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει την πολιτική σάτιρα, την σάτιρα εκείνη επί παντός επιστητού εξουσίας και συστήματος, στην οποία μας έχει συνηθίσει ανέκαθεν μέσα από το έργο του ο Μάριος Μιχαηλίδης. Οι λέξεις που ταιριάζουν εδώ, είναι και πάλι απίστευτο χιούμορ, σαρκασμός, ειρωνεία που μας θυμίζει τον μεγάλο μας ποιητή Καβάφη, και βέβαια αλληγορία.

Η εμβάπτιση στην εξέταση της ιστορίας της Ελλάδας, τουτέστιν στο διαχρονικό στοιχείο, είναι κι αυτή παρούσα, με δύο διηγήματα αφιερωμένα στην Κατοχή και την Αντίσταση, ενώ ολόκληρο το βιβλίο, διαπνέεται από μια γλυκιά ευαισθησία, ένταση, ζωντάνια, και μια γλώσσα λιτή αλλά και γλαφυρή ταυτόχρονα, πλούσια σε νοήματα και μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνσιν.

Ενδεικτικά, θα σταχυολογήσουμε και από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες: το Ανάθεμα, το οποίο αποτελεί διηγηματικό καταπέλτη σε άψογη εκκλησιαστική καθαρεύουσα, κυρίως εναντίον των αντιλήψεων της  εκκλησίας, αλλά και γενικότερα της πολιτικής εξουσίας, και εν μέρει, του πνευματικού κόσμου. Τη συγκλονιστική μαρτυρία του Βορειοηπειρώτη λαθρομετανάστη στο Με λένε Φώτη, την Πεσκαντρίτσα, με την σπαρταριστή ερωτική περιπέτεια του Λίνου, φίλου του αφηγητή, με μια άγνωστη κυρία, το Τρένο, που αποτελεί επιτομή της αλληγορίας με θέμα την ματαιότητα του κόσμου και τον θάνατο, το Συμβόλαιο, με την ευρηματικότατη υπόθεση και τον πικρό σαρκασμό γύρω από το ίδιο θέμα, και τα Άυλα, με την σάτιρα του λογοτεχνικού κόσμου.

Η Έρρικα, είναι ένα βιβλίο που πραγματικά, αξίζει να διαβάσουμε…

info@bookbar.gr

 

INFO

Έρρικα

Δεκαοχτώ αφηγηματικές γραφές: Διηγήματα

Μάριος Μιχαηλίδης

Momentum 2018

Σελ. 144, Τιμή € 10,60

 

 ΒΙΟ

Ο Μάριος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο ΜA Ed. από το Πανεπιστήμιο Αrkansas, (ΗΠΑ). Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και πέντε αφηγήματα. Τρία έργα του, η ποιητική συλλογή “Σαν άλλοθι οι λέξεις” (Μεταίχμιο 2003) το μυθιστόρημα “Ο Οστεοφύλαξ” (Μεταίχμιο 2007) και η νουβέλα “Ο Ανακριτής” (Γαβριηλίδης, 2012) τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Το μυθιστόρημα “Ανατολικά της Αττάλειας βόρεια της Λευκωσίας” μεταφράστηκε στα τουρκικά και στα γερμανικά από τις εκδόσεις VERLAG AUF DEM RUFFEL. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.