Friedrich Schiller, Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή και άλλα διηγήματα

0
2079

«Η ζωή είναι μικρή και η κόλαση αιώνια»|

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

 Τα διηγήματα του Φρίντριχ Σίλερ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Έλληνες αναγνώστες, έχοντας ανά χείρας την καλαίσθητη μετάφραση από τις εκδόσεις Πάπυρος. Ο Σίλερ είναι ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. Ποιητής, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας, κατά κύριο λόγο βασικός εκπρόσωπος του γερμανικού κλασικισμού μαζί με τον Γκαίτε.

Της Πωλίνας Γουρδέα

Ως διηγηματογράφος ο Σίλερ είναι λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, εξού και η σπουδαιότητα της εν λόγω συλλογικής μετάφρασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μετάφραση – Μεταφρασεολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών (2009-2010) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Αναστασίας Αντωνοπούλου.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο αναφέρεται στη διαφωτιστική εισαγωγή του βιβλίου, την οποία υπογράφει η κα Αντωνοπούλου, είναι ότι ο Σίλερ υποστήριζε πως η λογοτεχνία οφείλει να είναι κοινωνικά αποτελεσματική. Δηλαδή να εστιάζει στην ανθρώπινη κατάσταση και όχι να κινείται μεταξύ αγιότητας και δαιμονιακού στοιχείου, ξεχνώντας τη μέση – τον άνθρωπο.

Σε όλα τα διηγήματα που εμπεριέχονται στο βιβλίο είναι έκδηλη η ενδελεχής παρουσίαση των συνθηκών που οδηγούν τον άνθρωπο στην εκάστοτε συμπεριφορά. Έτσι ο Σίλερ αποσκοπεί να έχει απέναντί του έναν αναγνώστη δραστήριο και ενεργητικό, ώστε να μπορεί να κρίνει, να αποτιμά τα συμβάντα και να ανακαλύπτει, κάθε φορά, τα όρια της ανθρώπινης αυτονομίας.

Η αμφίεσή της πρόδιδε πείνα και εξαθλίωση, το πρόσωπό της είχε τα σημάδια της ντροπιαστικής αρρώστιας και όλη της η όψη μαρτυρούσε ξεπεσμό σε ένα πλάσμα εξαχρειωμένο. Κατάλαβα αμέσως τι συνέβαινε∙ είχα δει λίγο πριν μια ομάδα έφιππων στρατιωτών και είχα συμπεράνει ότι στη μικρή πόλη είχε στρατοπεδεύσει μια ίλη ιππικού. «Είσαι η πόρνη του στρατώνα!», φώναξα και της γύρισα με χλευασμό την πλάτη. (Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή, σελ. 57)

Άριστος γνώστης της ψυχολογίας του ανθρώπου, ο Σίλερ δεν δημιουργεί διηγήματα με παγιωμένη μορφή. Σκιαγραφεί τα πρόσωπά του βήμα προς βήμα, ώστε να γίνεται αντιληπτό από τον αναγνώστη το εσώτερο κίνητρο των ηρώων του, το κοινωνικοπολιτικό σύμπαν της εποχής, αλλά και οι ανθρώπινες αξίες.

Τα διηγήματα Παιχνίδι της μοίρας, Μια μεγαλόψυχη πράξη, Περίπατος υπό τας φιλύρας, ο Δούκας της Άλμπα, αλλά και το αριστουργηματικό Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή αποτελούν μια όαση ανάγνωσης για το βιβλιόφιλο κοινό που επιθυμεί να γνωρίσει τα διηγήματα ενός πνεύματος όπως αυτό του Σίλερ.

info@bookbar.gr

 

Σημείωμα του εκδότη

“Ένα αόρατο και φοβερό χέρι αιωρούνταν από πάνω μου, το ρολόι της μοίρας μου έδειχνε αμετάκλητα εκείνο το μαύρο λεπτό. Το χέρι μου έτρεμε, γιατί είχα αφήσει στο τουφέκι μου αυτή την τρομακτική επιλογή – τα δόντια μου κροτάλιζαν όπως στα ρίγη πυρετού, και η αναπνοή μου εγκλωβίστηκε ασφυκτικά στα πνευμόνια μου. Για ένα λεπτό η κάννη του τουφεκιού μου σημάδευε στην τύχη και αμφιταλαντευόταν μεταξύ του ανθρώπου και του ελαφιού – ένα ολόκληρο λεπτό – κι άλλο ένα – κι ένα ακόμα. Η εκδίκηση και η συνείδηση πάλευαν μεταξύ τους με επιμονή και αναποφασιστικότητα, όμως τελικά η εκδίκηση νίκησε, και ο κυνηγός βρέθηκε στο χώμα”.

Με τα πέντε διηγήματα που συγκροτούν αυτή τη συλλογή, ανάμεσά τους και το αριστουργηματικό “Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή”, δίνεται στον έλληνα αναγνώστη η δυνατότητα να ανακαλύψει το διηγηματογραφικό /πεζογραφικό έργο του μεγάλου Γερμανού ποιητή και στοχαστή Φρίντριχ Σίλερ. Ο Σίλερ επιλέγει τα θέματά του από την ιστορική πραγματικότητα, τοποθετώντας στο επίκεντρο το ανθρώπινο υποκείμενο που υπό την πίεση των περιστάσεων συνειδητοποιεί τα όρια της αυτονομίας του. Εξαίρει στα αφηγήματά του τον συνειδητό άνθρωπο, που παλεύει, εν μέσω των μεταπτώσεων της ζωής, να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, το “πρόσωπό” του.

 Friedrich von Schiller, 1759-1805

Μέγας γερμανός δραματικός συγγραφέας και ποιητής. Ο Friedrich Schiller γεννήθηκε στο Μάρμπαχ της Βυρτεμβέργης στις 10 Νοεμβρίου του 1759 και πέθανε στη Βαϊμάρη στις 10 Μαΐου 1805. Η καταγωγή του ήταν ταπεινή και η ζωή του γεμάτη δυσχέρειες. Σπούδασε νομικά και ιατρική. Το πρώτο ώριμο έργο του είναι το δράμα “Οι ληστές” (Die Rauber, 1783), μια τολμηρή διακήρυξη ελευθερίας εναντίον της τυραννικής και διεφθαρμένης ηθικά κοινωνίας.
Το 1783 εκδίδεται το δραματικό έργο “Η συνωμοσία του Φιέσκο στην Γένουα”· το 1784 το “Ραδιουργία και έρως” και το 1787 το “Δον Κάρλος”. Την ίδια χρονιά γράφει την “Ωδή στη Χαρά” και εγκαθίσταται στη Βαϊμάρη. Γνωρίζεται με τον Γκαίτε (1788) και διορίζεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας (1789). Ασχολείται με την συγγραφή ιστορικών έργων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η “Ιστορία του τριακονταετούς πολέμου”.
Το 1790 νυμφεύεται την Σαρλόττε φον Λέγκενφελτ και αποκτά δυο γιους και δυο κόρες. Το 1791 ασθενεί σοβαρά από υπερκόπωση και κινδυνεύει να πεθάνει. Μεταφράζει αρχαίους έλληνες και λατίνους συγγραφείς και γράφει ορισμένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα. Παράλληλα ασχολείται με την μελέτη της φιλοσοφίας του Καντ, καρπός της οποίας είναι θαυμάσια φιλοσοφικά και αισθητικά δοκίμια, όπως το “Περί αφελούς και αισθηματικής ποίησης”. Το 1794 αναθερμαίνεται η φιλία του με τον Γκαίτε και αρχίζει η περίοδος της ωριμότητας. Γράφει μερικά από τα ωραιότερά του ποιήματα και μπαλλάντες.
Τα δραματικά έργα της περιόδου αυτής είναι: η τριλογία του “Βαλλενστάιν” (1800), Μαρία Στούαρτ (1801), “Η παρθένος της Ορλεάνης (1801), “Η νύμφη της Μεσσήνης” (1803), “Γουλιέλμος Τέλλος (1804) και το ημιτελές “Δημήτριος”. Μετέφρασε πλήθος ξένων δραματικών έργων κυρίως αγγλικών και γαλλικών (Μάκβεθ, Φαίδρα κλπ.) Διηύθυνε τα περιοδικά “Οι ώρες” και “Ημερολόγιο των Μουσών”. Μαζί με τον Γκαίτε έγραψαν τα σατιρικά δίστιχα “Ξένια”.

 

INFO

schiller_cover_345Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή και άλλα διηγήματα

Friedrich Schiller

Μετάφραση: Συλλογικό έργο

Επιμέλεια: Αναστασία Αντωνοπούλου

Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 2014

Σελ. 160, Τιμή € 10,00

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα ονόματα των νικητών

Παρασκευή Σημαντώνη, Αίγινα

Νικολέττα Σκορδάκη, Αθήνα

 

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter

Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 17 Δεκεμβρίου 2014
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πάπυρος, Πανεπιστημίου 46 & Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα, από Δευτέρα – Παρασκευή 9.30 – 2.00. Τηλ. 210 3611880
  • Δυο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή Τύχη!!!

  

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη 
  • Θερμή παράκληση: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο INBOXκαι οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.