Γιώργος Βέης ο Ινδικοπλεύστης

0
1598

«Γινόμαστε ένα με τα τοπία των ταξιδιών μας»/

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Όταν η ποίηση γράφει πεζογραφία, τότε το κείμενο που αναδύεται από την προσφορά της είναι ένας ζωγραφικός πίνακας. Χρώματα περιγραφής πλαστικά και βαθιά, περιήγηση στον κόσμο του τοπίου σε βάθος και σε πλάτος, ενατένιση της αιχμαλωτισμένης στο πλαίσιο εικόνας από κοντά και από απόσταση. Παράλληλα ή εναλλάξ. Αυτή τη φορά, ο «ζωγράφος» δεν είναι άλλος από τον πολυταξιδεμένο και πολυγραφότατο Γιώργο Βέη, και ζωγραφικός του πίνακας, το νέο του βιβλίο Ινδικοπλεύστης – μαρτυρίες, παρεκβάσεις (Εκδόσεις Κέδρος)

Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

 «Διότι τίποτε δεν χρειάστηκε να επινοηθεί εδώ. Οι τόποι αφηγούνται με την γλώσσα των κατοίκων τους το έπος της δικής τους ζωής, ατομικά, συλλογικά, διαχρονικά», μας λέει ο Βέης στο ευστοχότατο κείμενο του οπισθοφύλλου, κι εμείς κρατάμε το βιβλίο στα χέρια μας, και δεν ξέρουμε πραγματικά από πού να ξεκινήσουμε την παρουσίασή μας και πού να τελειώσουμε.

Πολύπλευρη και ευρυμαθής προσωπικότητα ο Γιώργος Βέης, μας προσφέρει εδώ ένα βαθιά στοχαστικό, όσο και φωτεινό ανάγνωσμα, προς τέρψιν τόσο της φαντασίας μας και του ψυχικού μας κόσμου, όσο και της ταξιδιωτικής μας δίψας, για τους λάτρεις όχι μόνο των ταξιδιών, αλλά και του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους.

Ινδικοπλεύστης, σημαίνει κατά λέξιν «ο πλεύσας τον Ινδικό». Και ως τίτλος του βιβλίου, μόνο τυχαίος δεν είναι.  Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης, ήταν έμπορος ελληνικής καταγωγής από την Αλεξάνδρεια, και αργότερα μοναχός, ο οποίος έζησε τον 6ο μ.Χ. αιώνα, περιηγήθηκε την Νότια Ασία, και κατέγραψε τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες σ’ ένα ανεκτίμητο για τους ιστορικούς έργο, την «Χριστιανική Τοπογραφία».

Ο Γιώργος Βέης, είναι ο σύγχρονος Ινδικοπλεύστης. Έχοντας κυριολεκτικά «οργώσει», ως διπλωμάτης και ως λογοτέχνης, την αχανή ασιατική ήπειρο, μας προσφέρει σε τούτο το βιβλίο μια γοητευτικότατη περιήγηση στο Μπάλι, την Ινδονησία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, και το Βιετνάμ, με ενδιάμεσες μικρές, αλλά γόνιμες στάσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι εξωτικοί, για μας τους Ευρωπαίους, προορισμοί του, αναδύονται ατόφιοι και γνήσιοι όχι μόνο μέσα από την φυσική τους ομορφιά, αλλά και – πάνω απ’ όλα – μέσ’ από την δαντέλα της σκέψης του συγγραφέα, ο οποίος διεισδύει μέσα στους κόσμους τους, εξετάζοντάς τους από χίλιες συναρπαστικές  πλευρές, και «παίζοντας» (όπως κάνει με θαυμαστό τρόπο σε όλα τα βιβλία του) με την συνύπαρξη της εξωτερικής τους όψης και της εσωτερικής τους ζωής. Έτσι, η σχέση του με τους τόπους που περιηγείται, διέπεται από την καίρια επισήμανση του Χένρι Μίλερ, την οποία τόσο εύστοχα παραθέτει κατά την διάρκεια του συγγραφικού ταξιδιού του: «Ο προορισμός μας δεν είναι ποτέ ένας τόπος, αλλά μάλλον ένας νέος τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα».

Με διάθεση στοχαστική και απόλυτα φιλοσοφική, ο Βέης επιλέγει καίριες τοποθεσίες, ανθρώπους, περιβάλλοντα και στιγμιότυπα ζωής, και τα φωτογραφίζει ανατέμνοντας οριζοντίως και καθέτως την ύπαρξή τους, έτσι ώστε να παραδίδει στον αναγνώστη μια σφαιρική εικόνα τους. Οι αξιομνημόνευτες σκέψεις και φράσεις δεκάδων εξεχόντων προσωπικοτήτων της επιστήμης της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας κ.ά. τις οποίες χρησιμοποιεί και παρεμβάλλει στο κείμενο, όπως η ρήση του Χένρι Μίλερ που προαναφέραμε, λειτουργούν ερμηνευτικά, προς επίρρωσιν των λεγομένων του, και για να προσδώσουν στο ανάγνωσμα πνευματική μεστότητα και ευμορφία.

Εξάλλου, η σχέση του συγγραφέα με τους τόπους των ταξιδιών του, δεν παύει να είναι, θά ’λεγε κανείς, και ερωτική. Το «ομολογεί», όταν λέει ότι «γινόμαστε ένα με τα τοπία των ταξιδιών μας, σε μια ειδική μεμβράνη του νου. Εκεί που ταξινομούνται όσα μας θέλγουν, όσα μας ευχαριστούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Γινόμαστε ένα με το χώμα, με τις πόλεις, με τα νερά άλλων τόπων».

Όπως ερωτική, όπως φαίνεται, είναι και η (διαχρονική) σχέση του με την ελληνική γλώσσα, η ομορφιά της οποίας ανθίζει με υπέροχο πλούτο μέσα σε όλα τα βιβλία του. Η αλληλουχία καίριων λέξεων, εκφράσεων και νοημάτων, (η οποία είναι και χαρακτηριστικό της ποιητικής τέχνης), δεν συμβάλλει μόνο στην διεξοδική ανάλυση σκέψεων και συμπεριφορών, αλλά διατυπώνει και αποφθεγματικές φράσεις. Και σ’ αυτό, ο Γιώργος Βέης δεν υστερεί – ο Ινδικοπλεύστης του εμπίπτει σ’ αυτόν τον κανόνα.

Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι διαβάζοντάς τον, ο απαιτητικός αναγνώστης και φίλος των τόπων αυτού του κόσμου, θα αντλήσει τόσο ταξιδιωτική, όσο και πνευματική ευχαρίστηση. Άλλωστε, το ταξίδι δεν τελειώνει εκεί. Η αειφόρα ψυχή του συγγραφέα, μας υπερτονίζει το ρητό από την Επιστροφή του Κλείτου Κύρου: «Το τέλος ενός ταξιδιού, μοιάζει πάντοτε με προδοσία».

info@bookbar.gr

 

INFO

Ινδικοπλεύστης

Μαρτυρίες, παρεκβάσεις

Γιώργος Βέης

Κέδρος 2017

Σελ. 232, Τιμή € 13,30

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Φιλιώ Γερασίμου, Θεσσαλονίκη

Λένια Δασκαλάκη, Χανιά Κρήτης 

Χριστίνα Καραμανλή, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ινδικοπλεύστης, Γιώργος Βέης, Εκδόσεις Κέδρος

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος,  Γενναδίου 3, Αθήνα, τηλ: 2103802007, Δε-Πα 8:00-4:00, Σα 8:00-2:30
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 5 Μαρτίου 2018.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar

Καλή τύχη!!!!