Χιροσίμα 1945 – Η αντίστροφη μέτρηση – Chris Wallace – Mitch Weiss

0
954

Σήμερα πια…. Γνωρίζουμε

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Ο πόλεμος. Η απώλεια. Ο θάνατος. Η σύλληψη της ιδέας. Η κινητοποίηση. Οι άνθρωποι-κλειδιά. Η απόφαση. Η αντίστροφη μέτρηση. Η ανεπίστρεπτη πορεία. Η ζοφερότερη στιγμή στην παγκόσμια Ιστορία. Η ώρα μηδέν. Η ρίψη. Ο όλεθρος. Η απώλεια. Ο θάνατος. Η οδύνη. Το στίγμα στην ανθρωπότητα. Χιροσίμα 1945. Η αντίστροφη μέτρηση. Οι 116 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο του γνωστού βετεράνου Αμερικανού δημοσιογράφου Chris Wallace  σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ  δημοριογράφο Mitch Weiss  που θα συγκλονίσει κάθε αναγνώστη που αγαπά την αλήθεια.

Γράφει η Δάφνη Μαρία Γκυ-Βουβάλη

Εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια ύστερα από την έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα, η ανθρωπότητα πλέον ξέρει. Και με έναν επικίνδυνο πόλεμο αυτή τη στιγμή εν εξελίξει (και με άδηλο μέλλον) στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας, την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανησυχία και οι φόβοι όλων μας ακόμη και γι’ αυτό που από τότε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε αποκαλέσει «Δευτέρα Παρουσία», κορυφώνονται.

Επί εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια, ο κόσμος ισορροπεί με μια ισορροπία τρόμου. «Ο φόβος φυλάει τα έρημα». Η ρίψη της βόμβας ουρανίου-235 με το προσωνύμιο Little Boy στην Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, και της βόμβας πλουτωνίου με το προσωνύμιο Fat Man στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου του ίδιου έτους, εγκαινίασε τον Ψυχρό Πόλεμο και τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, ο οποίος, όπως φαίνεται, τελείωσε το 1991, για να εμπλακούμε, 20 χρόνια αργότερα, σε νέες ζοφερές περιπέτειες. Και μάλιστα με δεδομένες πλέον όχι μόνο δύο ατομικές βόμβες, και το φοβερό τίμημα ενός παράλληλου οικονομικού πολέμου, αλλά και με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά οπλοστάσια απίστευτων μεγεθών, τα οποία κατέχουν πάρα πολλές χώρες.

«Χιροσίμα 1945. Η αντίστροφη μέτρηση». Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι για την σημερινή ιστορική συγκυρία, ένα βιβλίο που καταγράφει υπό μορφή χρονικού όλη την αλήθεια, λεπτό προς λεπτό, εκείνης της εποχής; «Ο φόβος φυλάει τα έρημα». Τι μάθημα έχουμε πάρει από τότε;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στις 12 Απριλίου 1945, ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ πεθαίνει, ρίχνοντας ουσιαστικά αυλαία στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: ο διάδοχός του, Χάρι Τρούμαν, είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα εγκρίνει την ρίψη της βόμβας στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, εγκαινιάζοντας έτσι την ατομική εποχή για την ανθρωπότητα, και οδηγώντας την Ιαπωνία στην συνθηκολόγηση.

Τι ήταν το περίφημο «Σχέδιο Μανχάταν», και πώς οργανώθηκε; Ποιους «ανθρώπους-κλειδιά» επιστράτευσαν οι ΗΠΑ για την ανάπτυξή του; Ποιοι ήταν οι προβληματισμοί και οι ενδοιασμοί των Αμερικανών πολιτικών και των στρατιωτικών; Πόσο συνειδητοποιημένοι ήταν για το εγχείρημά τους οι επιστήμονες που λάμβαναν μέρος σ’ αυτό, και ποιοι ήταν οι φόβοι τους; Και προπαντός, μπορούσε ο πόλεμος να τελειώσει χωρίς την ρίψη της ατομικής βόμβας;

Σ’ αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έρχεται να δώσει απαντήσεις το βιβλίο των  Wallace και Weiss το οποίο πραγματεύεται το κρίσιμο θέμα του από όλες τις πλευρές, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να αποτυπώσει με τον πλέον ολοκληρωμένο τρόπο την αλήθεια των ημερών.

Ξεκινώντας από τα άδυτα του Λευκού Οίκου και των μυστικών εργαστηρίων κατασκευής της βόμβας στο Λος Άλαμος, και φτάνοντας μέχρι την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Ειρηνικό και τα σπίτια των κοινών θνητών στη Χιροσίμα την ώρα μηδέν, οι συγγραφείς φέρνουν σε άμεση επαφή και συστήνουν προσωπικά στον αναγνώστη όλους τους μοιραίους πρωταγωνιστές της φοβερότερης στιγμής στην ιστορία της ανθρωπότητας, παρουσιάζοντάς τους στις καθημερινές, ανθρώπινες διαστάσεις τους, κι εστιάζοντας με ευαισθησία τόσο στους φόβους τους, όσο και στην εξέλιξη των γεγονότων.

Έτσι, γνωρίζουμε από κοντά όχι μόνο τον Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, φυσικό, κι επιστημονικό διευθυντή του «Σχεδίου Μανχάταν», ή τον Πολ Τίμπετς, συνταγματάρχη της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού και πιλότο του βομβαρδιστικού Β29 Ενόλα Γκέι που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα, αλλά και τον ίδιο τον Χάρι Τρούμαν, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, και τον Ιωσήφ Στάλιν, των οποίων τις συνομιλίες στη Διάσκεψη του Πότσνταμ, τον Ιούλιο του 1945, παρακολουθούμε από κοντά. Όπως εξίσου, γνωρίζουμε και κοινούς θνητούς, Αμερικανούς και Ιάπωνες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην κατασκευή της βόμβας, ή υπήρξαν θύματά της, οι γνωστοί «χιμπακούσα».

Και παρόλο που το τέλος της ιστορίας είναι γνωστό, το βιβλίο διαβάζεται πραγματικά απνευστί, όχι μόνο χάρη στις πληροφορίες και τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες που γνωστοποιεί, αλλά και χάρη στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του συγγραφέα να προχωρά στην αλληλοδιαδοχή των γεγονότων κλιμακώνοντας την συναισθηματική ένταση του αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Μπορούμε να πούμε ότι το βιβλίο Χιροσίμα 1945. Η αντίστροφη μέτρηση είναι ουσιαστικά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου; Προφανώς, ναι. Οι άνθρωποι που επιλέγονται από τα «χέρια» της εξουσίας των ΗΠΑ γι’ αυτό τον φοβερό θάνατο είναι οι ανατριχιαστικά πλέον κατάλληλοι, και σύμφωνα με το βιβλίο εισηγούνται η βόμβα «να χρησιμοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν κατά της Ιαπωνίας, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ώστε το ψυχολογικό σοκ για τον άμαχο πληθυσμό να είναι ακόμα μεγαλύτερο»! (Σελ. 152). Στόχος, να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι Αμερικανοί όσον αφορά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας απέναντί τους την ανυποχώρητη Ιαπωνία, και την προοπτική μιας μεγάλης αιματοχυσίας από πιθανή απόβαση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο μητροπολιτικό της έδαφος.

Πόσο δικαιολογημένη ήταν όμως στην πραγματικότητα η ρίψη μιας ατομικής βόμβας, και πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν αυτό δεν είχε τελικά συμβεί; Πρόκειται για ερωτήματα που δεν θ’ απαντηθούν ποτέ, εφόσον μόνο να εικάσουμε τις απαντήσεις τους μπορούμε, ενώ με βάση τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εντεύθεν, το εξίσου σοβαρό ερώτημα παραμένει: Τι μάθημα έχουμε πάρει από τότε; Και με δεδομένη την «ροπή», όπως αποδεικνύεται, που έχει ο άνθρωπος προς τον πόλεμο, πόσο κινδυνεύουμε πλέον να προδώσουμε την ειρήνη στον πλανήτη μας και ν’ αφανιστούμε; Ας ελπίσουμε ότι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης τουλάχιστον, θα μας διέπει πάντα…

 

 

INFO

 Χιροσίμα 1945

Η αντίστροφη μέτρηση: Οι 116 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο

Chris Wallace

Mitch Weiss

Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σελ. 448, Τιμή € 17,70

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ

Βαγγέλης Αλεξίου, Λάρισα

Ιωάννα Πάδη, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Χιροσίμα 1945 – Η αντίστροφη μέτρηση, Chris Wallace, Mitch Weiss, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής  

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής
  • Γράψτε το Ονοματεπώνυμο, την Ταχυδρομική σας διεύθυνσηκαι ένα Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Αν μένετε στην Αθήνα θα παραλάβετε το αντίτυπό σας από τον  ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118,  τηλ: 211 3003580, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την Αστυνομική Ταυτότητα και ό,τι άλλο προβλέπουν τα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ.
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνώνθα παραλάβετε το αντίτυπο Ταχυδρομικά.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα – επώνυμο – διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Τα στοιχεία που έχουν γραφτεί σε Greeklish, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Καλή Τύχη!!