Η αλήθεια για τα Κατοχικά Δάνεια, βιβλίο

1
1949

Σε 500 δις ευρώ υπολογίζεται η οφειλή της Γερμανίας στην Ελλάδα

 Το θέμα των Κατοχικών Δανείων,

  ένα μείζον ζήτημα που είχε λησμονηθεί ή αποσιωπηθεί, φέρνει στο προσκήνιο η μελέτη του Δημοσθένη Κούκουνα με τίτλο ¨Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή” και υπότιτλο “Η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερωδιός.

Πρόκεται για μια ογκωδέστατη μελέτη 556 σελίδων, στην οποία ο συγγραφέας κάνει την ιστορική αναδρομή της αφαίμαξης του ελληνικού λαού από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών Ναζί και των Ιταλών φασιστών, όταν υποχρεωσαν την Ελλάδα να τους δανείσει για να καλύψουν τα έξοδα των στρατευμάτων Κατοχής!

Οι ανεξόφλητες οφειλές της Γερμανίας από τα κατοχικά δάνεια ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των πεντακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ακρίβεια 510.033.165.000 ευρώ!

Προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης, διευκρινίζουμε ότι το θέμα των Κατοχικών Δανείων είναι εντελώς διαφορετικό από το ζήτημα των Πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που διεκδικεί η χώρα μας, για τη λεηλασία προσωπικών περιουσιών και το ολοκάυτωμα σε χιλιάδες χωριά. Δηλαδή το δάνειο δεν είναι επανόρθωση ούτε αποζημίωση.

Οι τραυματικές εμπειρίες του ελληνικού λαού ήταν δυσβάσταχτες για όσους τις έζησαν και ίσως μόνο τώρα έφτασε η στιγμή να τις ακούσουμε με τον δέοντα σεβασμό. Σε αντιδιαστολή με την μέχρι χθες “ανέμελη αδιαφορία” μας, που έφτανε στα όρια της αλαζονείας. Μέσα από την βεβαιότητα ή την αυταπάτη ότι τα χρόνια εκείνα είχαν περάσει ανεπιστρεπτί και η ανθρωπότητα βάδιζε πλέον σε νέους δρόμους πολιτισμού και ευημερίας…. Στο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα, που είναι περισσότερο ιστορικό παρά οικονομικό, παρουσιάζονται και τα γεγονότα και τα στοιχεία που οδήγησαν στηνν κατοχική χρεοκοπία. Η ελληνική οικονομία δεν συνήλθε ποτέ από τις στυγνές αφαιμάξεις των κατακτητών στα χρόνια εκείνα.

Η έλλειψη τροφίμων οδήγησε στην πείνα, το εθνικό νόμισμα ευτελίστηκε εξ αιτίας των ασταμάτητων απαιτήσεων του κατακτητή , ο πληθωρισμός γιγάντωσε τον τιμάριθμο και θησαύρισαν οι κερδοσκόποι και οι δοσίλογοι.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο προέκυψε τοζήτημα των κατοχικών δανείων. Οι κατακτητές αξίωσαν και πήραν ως “δανεικά εκατό δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ, με την “δέσμευση” ότι θα τα επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Όμως η Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει αυτό το αναγκαστικό “δάνειο” που αυθαίρετα είχε επιβάλει τότε και που σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγγραφέα, με χαμηλό επιτόκο ξεπερνά τα 510 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή υπαρεβαίνει κατά πολύ το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Δημοσθένης Κούκουνας έχει προσφορά δεκαετιών στην ιστορική μελέτη και έρευνα αυτού του θέματος αλλά και στην ευρύτερη μελέτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Ιστορία της Κατοχής. Λαμβάνει υπ’ όψη του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία υποχρεώθηκε να υπογράψει τη Συμφωνία της Ρώμης το 1942. Διευκρινίζει ότι η μεταπολεμική Ιταλία αναγνώρισε την οφειλή της και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις για τον καθοριμό του ακριβούς ποσού, το αποπλήρωσε. Αντιθέτως η Γερμανία, δεν αναγνώρισετην οφειλή της και δεν την κατέβαλε. Κατά συνέπεια το ελληνικό κράτος δικαιούται να εισπράξει το δάνειο, με τους επιπλέον τόκους, που τρέχουν μέχρι σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο μελετητής, η πραγματική αποτίμηση του γερμανικού χρέους έφτασε ως την ημέρα που αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα, στο συνολικό ύψος των 100 δις ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Επίσης ο όρος περί άτοκης επιστροφής των δανείων ξεπεράστηκε όταν η δανειακή σύμβαση κατέστη ληξιπρόθεσμη. Αυτό συνέβη με τη Διάσκεψη Ειρήνης του 1946. Από τότε τα δάνεια είναι έντοκα και συνεπώς το αρχικό κεφάλαιο των 100 δις, με ένα χαμηλό επιτόκιο 2,5% ανέρχεται στο μεγάλο αυτό ποσό των 510 δις ευρώ.

Το βιβλίο εξετάζει επίσης θέματα -ταμπού όπως είναι το ζήτημα των οικονομικών δοσιλόγων, ενώ φωτίζεται και η χρησιμοποίηση Ελλήνων εργατών στην Ναζιστική Γερμανία. Ένα βιβλίο με πικρές αλήθεις και για θέματα γύρω από τα οποία τα στόματα έμεναν ερμητικά κλειστά.

Στο θέμα των Κατοχικών Δανείων αναφέρεται και δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Το Έθνος” μέσα από από έγγραφα που παρουσιάζει κ. Τάσος Ηλιαδάκης, πολιτειολόγος και καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

Η Γερμανία μετακατοχικά ουδέποτε το αμφισβήτησε, όπως δε προκύπτει από διπλωματικά έγγραφα, ο καγκελάριος Ερχαρντ είχε δεσμευθεί για την επαναδιαπραγμάτευση μετά την επανένωση της Γερμανίας. Ομως συστηματικά απέφυγε και αποφεύγει με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων να το συζητήσει».

Στα γερμανικά επιχειρήματα περιλαμβάνονται:

  • Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου του 1953 (αναστέλλει την καταβολή των επανορθώσεω αποζημιώσεων μέχρι την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης από τη Γερμανία).

  • Από το δάνειο παραιτήθηκε το 1958 ο Καραμανλής. Ο τελευταίος το διέψευσε και η γερμανική πρεσβεία με ρηματική της διακοίνωση τον Μάρτιο του 1967 αναίρεσε το επιχείρημα. Παρ’ όλα αυτά η Γερμανία το επανέλαβε μετά το 1990.

  • Υστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. Ομως μετά το 1990 απέδιδε αποζημιώσεις στη Ρωσία, στην Πολωνία και το 1997 στην Τσεχοσλοβακία.

Το μόνο που δηλώνουν τα επιχειρήματα αυτά είναι η έλλειψη επιχειρημάτων. Πολύ δε περισσότερο όταν η κατοχική Γερμανία, παρόμοιο με το ελληνικό δάνειο είχε πάρει από τη Γιουγκοσλαβία και την Πολωνία και στις οποίες το επέστρεψε το 1956 και το 1971.

Για τα θέματα αυτά, τόσο των Κατοχικών Δανείων όσο και των πολεμικών αποζημιώσεων, είναι ανάγκη να κινητοποιηθεί η ελληνική πολιτεία και τα Κόμματα, τόσο για την δικαίωση των θυμάτων όσιο και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δεν αποζημιώθηκε από τη Γερμανία, ενώ όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί.

Ε.ΠΑΣ.

info@bookbar.gr

 

ΒΙΟ

O Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά τον εκδοτικό χώρο. Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας “Ελεύθερος”, που ίδρυσε ο ίδιος το 1986 με εκδότη τον Ιω. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης-διευθυντής του “Νεολόγου Πατρών” και στα τελευταία χρόνια διευθύνει τα περιοδικά “Λαβύρινθος”, “Τότε” και άλλα ιστορικά περιοδικά, καθώς και την εκδοτική εταιρία “Μέτρον”. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, κυρίως ιστορικών και βιογραφικών, μεταξύ των οποίων: “Η γερμανική εισβολή και η συνθηκολόγηση”, “Η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα”, “Η Μάχη της Κρήτης”, “Έλληνες Πολιτικοί”, “Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός”, “Άρης Βελουχιώτης, ο αμφιλεγόμενος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ”, “Νίκος Ζαχαριάδης” κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Ιστορία της Κατοχής και πρόσφατα (2009) κυκλοφόρησαν τα βιβλία του “Οι Γερμανοί στην Ελλάδα”, “Η Κατοχή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη”, “Η πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου”, “Η Κρήτη υπό Κατοχή” , “Η γερμανική και ιταλική κατασκοπεία” και “Οι Ιταλοί στην Ελλάδα”. Συγγραφέας πολλών άρθρων ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες, περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων. Παράλληλα με το ιστορικό του έργο, από το 1992 είναι διευθυντής των ελληνικών βιογραφικών εκδόσεων “Who’s Who”. Με την κόρη του Νατάσα Κούκουνα εξέδωσαν την τρίτομη “Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 – Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας” (2011), ενώ στη συνέχεια διευθύνουν την αγγλόγλωσση έκδοση “Τhe European Who’s Who”.

 

INFO

Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια

Δημοσθένης Κούκουνας

Εκδόσεις Ερωδιός 2012

Σελ. 557, Τιμή € 30.00