Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς, Ελένη Σαραντίτη

1
1753

Για τις βαθιές φιλίες που μας κάνουν συγγενείς | 

Με μια ιστορία γεμάτη ανθρωπιά και ευαισθησία καταπιάνεται η Ελένη Σαραντίτη
 στο νέο της βιβλίο «Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς». Η ανεξίτηλη συναισθηματική σύνδεση δύο νεαρών κοριτσιών με αφορμή την οικογενειακή περιπέτεια της μιας, που γίνεται αφορμή για να φιλοξενηθεί στο σπίτι της άλλης έως ότου περάσει η μπόρα της οικογένειάς της, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο αναπτύσσεται ένα μυθιστόρημα γεμάτο λυρικές περιγραφές τόπων, ανθρώπων και συμβάντων.

Της Αθηνάς Μπίνιου

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, ανήκει στη Λογοτεχνία για Νέους, μπορεί όμως να αγγίξει μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα το θέμα γύρω από το οποίο περιπλέκονται μικρές ή μεγάλες ιστορίες και περιστατικά και άπτεται της σύγχρονης πειρατείας των θαλασσών, για πρώτη φορά εμφανίζεται στην νεότερη ελληνική λογοτεχνία, παρ’ ότι είναι πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται διεθνώς και το οποίο, προς το παρόν, είναι δυσεπίλυτο…

Η αγνότητα συναισθημάτων, η λατρεία για τη φύση και τα πλάσματά της, οι γνώσεις, ιστορικές και γεωγραφικές, – εν μέρει της Θεσσαλονίκης- αλλά κυρίως της Λακωνίας,  της περιοχής όπου η συγγραφέας γεννήθηκε, μεγάλωσε, τίμησε και συνεχίζει να τιμά με τα βιβλία της, κάθε φορά με νέο τρόπο, χαρακτηρίζουν το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη.

 Απλά, μαλακά αλλά και τολμηρά αρχίζει η συνάντηση του αναγνώστη με την υπόθεση του βιβλίου. Η αφηγήτρια της ιστορίας, η Ειρήνη, ώριμη καλλιτέχνης πλέον, ανατρέχει στα γεγονότα που συνέθεσαν την ιστορία όταν τότε δεκαεφτά ετών, παρουσιάζει τη Χαρούλα στην οικογένειά της όπου όλοι μένουν έκθαμβοι μπροστά στη χάρη και την πραότητα της νέας.

Η Χαρούλα που είχε έλθει μάλλον αιφνιδιαστικά από τη Θεσσαλονίκη στη μικρή λακωνική πόλη, την θαλασσινή Νεάπολη, σκιαγραφείται παράλληλα με τις αναφορές στη μαγευτική φύση, τα αξιοθέατα, τη χλωρίδα, την πανίδα και τα έθιμα της Σπάρτης, της Μεγαχώρας, της Νεάπολης και της Μονεμβάσιας. Ο λόγος που πήγε να απαγκιάσει στην οικογένεια της Ειρήνης, είναι ότι οι πατεράδες τους υπήρξαν φίλοι από παλιά, αδέλφια πες καλύτερα, μιας και οι βαθιές φιλίες μας κάνουν συγγενείς. Εκεί την οδήγησε ο καπετάνιος και πατέρας της Ειρήνης, πιστός στον όρκο που είχαν δώσει  οι δυο άντρες ότι αν συμβεί κάτι σοβαρό και  δυσάρεστο, η μια οικογένεια θα στηρίξει την άλλη. Έτσι ο Λάκωνας καπετάν Γιάννης με πατρικό ενδιαφέρον την έφερε σε ένα στοργικό σπιτικό όπου την δέχτηκαν σαν παιδί τους. Τους είχε συνταράξει όλους η δυστυχία της: Μάνα , πατέρας και μικρός αδελφός, αιχμαλωτίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό, από Σομαλούς πειρατές, που η κοινωνική αδικία ίσως, τους οδήγησε να ξεπέσουν σε εγκληματικές πράξεις. Αν και λέγεται ότι πίσω από αυτούς κρύβονται μέχρι και κυβερνητικοί που επιζητούν τα λύτρα… Τώρα στόχος τους έγινε το δεξαμενόπλοιο με το οποίο ταξίδευαν μεταξύ Ινδών, Πακιστανών, Κροατών κλπ, και δέκα περίπου Έλληνες, μεταξύ των οποίων Α’ μηχανικός ήταν ο πατέρας της Χαρούλας, που είχε μαζί του τη σύζυγο και τον μικρό του γιο…

Η Χαρούλα με την Ειρήνη δέθηκαν με συγκινητική φιλία, ένα από τα πιο ιερά συναισθήματα που ενώνουν τους ανθρώπους. Η σχέση τους πλημμυρίζει τον αναγνώστη με σεβασμό και συμμετοχή στον πόνο του άλλου· λάμπει δε η πεντακάθαρη αγάπη. Το κορίτσι γαλήνευει με την παρουσία της Ειρήνης και μαζί σπρώχνουν τον καιρό ελπίζοντας σε καλά νέα. Η ενδιαφέρουσα πλοκή του βιβλίου αποτελείται από σκηνές της γειτονιάς, από ερωτευμένα παλικαράκια, από περιπάτους στη φύση, αφηγήσεις περιστατικών, σχολικά ενδιαφέροντα, κι ένα σπίτι ζεστό με την παρουσία της μητέρας και της γιαγιάς που ξέρουν από γιατροπορέματα της ψυχής. Αλλεπάλληλες συνταρακτικές σκηνές, αγωνίες, θραύσματα πανώρια του παρελθόντος, μελλοντικά όνειρα, ταξίδια του νου μέχρι την άκρη του κόσμου, φιλίες πολύτιμες, «μουσικές εξαίσιες», πλημμυρούν τις σελίδες του μυθιστορήματος της Ελένης Σαραντίτη, και μαζί μια γλώσσα μαγευτική, ώστε εμείς πλέουμε μαζί του μέχρι την κάθαρση και την άνοδο της Χαρούλας στους εφτά ουρανούς…

 Αυτό το τελευταίο, «οι εφτά ουρανοί», ήταν για μένα κάτι που μόνο μέσα από το γραπτό λόγο της Ελένης Σαραντίτη, μπόρεσα να το φανταστώ σαν εικόνα, έως τώρα υπήρχε τελείως συγκεχυμένο στη φαντασία μου.

Το ωραιότατο βιβλίο θα γεμίσει τους νέους με ιδέες και όνειρα, λύπες, χαρές ενώ θα κάνουν μια καλή γνωριμία με τη Λακωνία , που τους πειμένει ν’ απολαύσουν τις πεντακάθαρες ακτές, τον Κάβο Μαλιά, τη γαλήνη του Ταύγετου και του Πάρνωνα, να εξερευνήσουν απάτητα μέρη αυτό το καλοκαίρι – μπορεί να συναπαντήσουν και καμιά αλεπού ή βασιλαετό·  να παρηγορηθούν για το παρόν και να γεμίσουν ελπίδες για το μέλλον. Το χρειάζονται αυτό οι νέοι μας.

info@bookbar.gr

BIO

e-sarantiti-charoulaH Ελένη Σαραντίτη γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, από δεκαεπτά ετών, όμως, ζει στην Αθήνα. Έμαθε βιβλιοθηκονομία στην Εθνική Βιβλιοθήκη και αγγλικά σε κολέγιο του Λονδίνου. Στα δεκαεννέα της χρόνια τυπώνεται το πρώτο της βιβλίο, διηγήματα, το οποίο διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ άρχισαν να δημοσιεύονται κείμενά της σε Αθηναϊκές εφημερίδες. Το εφηβικό βιβλίο της “Κάποτε ο Κυνηγός” απέσπασε τον Έπαινο της ΟΥΝΕΣΚΟ στον παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής λογοτεχνίας με θέμα την ανοχή και την κατανόηση, τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου και επίσης με το Κρατικό Βραβείο νεανικού βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τα δέκα -εν συνόλω- βιβλία της, τρία έχουν γίνει σίριαλ για την κρατική τηλεόραση και αρκετά διηγήματά της μεταφράστηκαν στα γερμανικά, σουηδικά και δανέζικα.
Συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε εκπομπές βιβλίου ενώ σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας δημοσιεύει κατά καιρούς διηγήματα, άρθρα, ταξιδιωτικά, πορτρέτα συγγραφέων. Το ιστορικό μυθιστόρημά της “Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου” ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος το 2000. Συνεργάζεται επίσης με τα ηλεκτρονικά περιοδικά βιβλίου diastixo.gr και Bookbar.gr. Αποσπάσματα από έργα της υπάρχουν στο Ανθολόγιο Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, στα Νέα Ελληνικά των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου. Για την προσφορά της στο παιδικό βιβλίο ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την τίμησε με το Μεγάλο Βραβείο 2011

INFO

i-charoula-stous-epta-ouranous-coverΗ Χαρούλα στους εφτά ουρανούς

Ελένη Σαραντίτη

Εικονογράφηση:Φωτεινή Στεφανίδη

Εκδόσεις Πατάκη 2013

Σελ. 157, Τιμή € 8,90

 

 

 

 

 

INFO

Η συγγραφέας ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ, τιμήθηκε για το μυθιστόρημα “Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς” με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ  ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ της IBBY 2014,  σε  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

1 COMMENT

  1. Πραγματικά άλλο ένα υπέροχο βιβλίο από την Ελένη Σαραντίτη, γεμάτο με μυνήματα αγάπης και ελπίδας