Η γυναίκα στη σκάλα – Bernhard Schlink

0
2501

Το έργο τέχνης του έρωτα/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Ο Μπέρνχαρντ Σλινκ είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Γερμανίας.  Από τα πιο διάσημα έργα του είναι το Διαβάζοντας στη Χάννα που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο υπό τον τίτλο Σφραγισμένα Χείλη. Γεννημένος το 1944, ο Σλινκ θεωρείται ο ποιητής της γενιάς του εξαιτίας των θεματικών με τις οποίες καταπιάνεται.  Η γραφή του απλή και μεστή, ενώ οι ιστορίες του αποκαλύπτουν μια ώριμη και βαθιά σκέψη γύρω από την έννοια της μνήμης.

Της Πωλίνας Γουρδέα

Το τελευταίο του βιβλίο Η γυναίκα στη σκάλα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική σε μια ευθύβολη μετάφραση του Απόστολου Στραγαλινού. Κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος είναι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί του αφηγητή με το παρελθόν του και η σχέση της πραγματικότητας με το έργο τέχνης. Ο συγγραφέας βάζει ως κεντρικό πυρήνα του έργου του έναν ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει μία γυναίκα σε μία σκάλα. Η γυναίκα αυτή ονομάζεται Ιρένε και γύρω της κινούνται οι τρεις άντρες της ιστορίας. Ο πάμπλουτος Γκούντλαχ, ο ζωγράφος Σβιντ και ο αφηγητής της ιστορίας. Και οι τρεις αυτοί άντρες συνδέονται με την Ιρένε με τον δεσμό του παρελθόντος.

«Δεν μάλωναν πια μεταξύ τους, ήταν σαν να έγλειφαν τις πληγές τους. Αποτελούσε και για τον Σβιντ η Ιρένε τη μεγάλη προσωπική ήττα της ζωής του; Πίστευε δηλαδή κάποτε, όπως ο Γκούντλαχ, πως μπορούσε να τα έχει και τα δύο; Και τον πίνακα, γιατί το χρωστούσε στον εαυτό του, και την Ιρένε, γιατί τη θεωρούσε δεδομένη; Κι εκείνη του πήρε τον πίνακα και τον εγκατέλειψε, αφήνοντάς τον με δύο ανεκπλήρωτες επιθυμίες». (Η γυναίκα στη σκάλα,σελ. 162)

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο αφηγητής ανατρέχει στο παρελθόν και στη νεότητά του όπου είχε να χειριστεί ως δικηγόρος μία υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων. Υπήρχε μια σύγκρουση μεταξύ του πλούσιου επιχειρηματία Γκούντλαχ και του ζωγράφου Σβιντ για τον πίνακα της Ιρένε. Ο ζωγράφος ερωτεύτηκε το μοντέλο και ακολούθησε μια σφοδρή διαμάχη για την κυριότητα του πίνακα.

Ο πίνακας απεικόνιζε μια στιγμή του παρελθόντος. Ενθήκευε μέσα του τη νεότητα της Ιρένε και κατά συνέπεια, τη νεότητα των δύο αντρών.  Όλοι θεωρούσαν ότι είχαν δικαίωμα πάνω στο έργο τέχνης αφού είχε εγκλωβίσει μέσα του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η Ιρένε χρησιμοποίησε τον δικηγόρο – αφηγητή της ιστορίας, ο οποίος επίσης την ερωτεύτηκε, για να πάρει τον πίνακα και να εξαφανιστεί.

«Οι μεγάλες ήττες που έρχονται νωρίς επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας. Οι μικρές, αντιθέτως, μπορεί να μη μας αλλάζουν, αλλά μας κατατρέχουν, μας ταλαιπωρούν σαν μικρές ακίδες που δεν φεύγουν ποτέ». (σελ. 163)

Στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος η Ιρένε ζει σε μια μακρινή ακτή της Αυστραλίας και συναντιούνται μαζί της οι άντρες που αγάπησε και πρόδωσε. Η στιγμή αυτή αποτελεί συνάντηση ζωής και εξόφλησης παλιών λογαριασμών, με τον πίνακα ν’ αποτελεί το μήλον της έριδος. Στο τρίτο μέρος ο αφηγητής μένει μόνος με την Ιρένε και την αρρώστια της. Η ζωή που δεν έζησαν μαζί γίνεται μια φανταστική αφήγηση που απαλύνει τον πόνο και τη φθορά. Στο τέλος του μυθιστορήματος ο αποχαιρετισμός των παλιών βεβαιοτήτων και καταστάσεων μοιάζει η μοναδική επιλογή του αφηγητή. Η γυναίκα στη σκάλα  είναι ένα αριστουργηματικό βιβλίο σε όλες του τις εκφάνσεις.

«Στο μυαλό μου γυρόφερνε συνεχώς το δίλημμα να πάω ή να μην πάω στην πινακοθήκη για να δω τον πίνακα. Κάποιες στιγμές χανόμουν μέσα σ’ ένα όνειρο, όπου ζούσα τα πάντα ξανά από την αρχή, επισκεπτόμουν την πινακοθήκη, αντίκριζα τον πίνακα και νόμιζα ότι ξαναζωντάνευε το παρελθόν, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η απαρχή των μελλοντικών μου επεισοδίων». (σελ. 264-265)

info@bookbar.gr

To σημείωμα της έκδοσης

Χαμένος για χρόνια, ένας διάσημος πίνακας εμφανίζεται στην πινακοθήκη του Σύδνεϋ. Μια γυναίκα και οι τρεις άντρες που αγάπησε, αλλά και πρόδωσε, θα συναντηθούν ξανά σε μια απομονωμένη ακτή της Αυστραλίας. Καθένας τους διεκδικεί αυτό που νομίζει ότι δίκαια του ανήκει, αλλά μόνο εκείνη, η γυναίκα στη σκάλα, μπορεί να το δώσει. Μια ιστορία για τον έρωτα και την απόρριψη, για τις χαμένες ευκαιρίες και, φυσικά, όπως το συνηθίζει ο B. Schlink, για την απόδοση δικαιοσύνης.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Mήπως τελικά είναι οι μικρές ήττες εκείνες που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε; Η πρώτη μικρή γρατζουνιά στην επιφάνεια του καινούριου αυτοκινήτου προκαλεί μεγαλύτερη στενοχώρια από τις βαθύτερες που θα ακολουθήσουν. Η μικρή ακίδα αφαιρείται πιο δύσκολα και συχνά το σκάλισμά της με τη βελόνα δεν ωφελεί, καθώς πρέπει να περιμένουμε να αποβληθεί το ξένο σώμα μαζί με το πύον. Οι μεγάλες ήττες που έρχονται νωρίς, επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας. Οι μικρές, αντιθέτως, μπορεί να μη μας αλλάζουν, αλλά μας κατατρέχουν, μας ταλαιπωρούν σαν μικρές ακίδες που δεν φεύγουν ποτέ.

ΒΙΟ

Bernhard Schlink

 

 Σχετικά θέματα

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

 

 INFO

PrintΗ γυναίκα στη σκάλα

Bernhard Schlink

Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Εκδόσεις Κριτική

Σελ. 272, Τιμή € 14,92

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Μαρία Καλαρά, Χιλιομόδι

Κορνήλιος Ρουσάκης, Θεσσαλονίκη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η γυναίκα στη σκάλα, Bernhard Schlink, Εκδόσεις Κριτική

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

 Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από την Κεντρική διάθεση εκδόσεων Κριτική, Νευροκοπίου 8, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός, έξοδος Κωνσταντινουπόλεως), ώρες 10:00-15:00 καθημερινά, κατόπιν τηλεφωνικής  επικοινωνίας στο 2108211470.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 27 Ιουνίου 2016