Η Osdelnet προ των πυλών

0
2592

Νέα βάση δεδομένων για βιβλία από τον ΟΣΔΕΛ|

 

Και μετά την Biblionet ήρθε η ώρα της Osdelnet. Και αν η Biblionet υπήρξε γνήσιο τέκνο του ΕΚΕΒΙ με στόχο να μας ξεναγήσει στον πλούσιο κόσμο των βιβλίων στην εποχή του διαδικτύου, φυσικός «πατέρας» της Osdelnet είναι ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου), που δεν παρέλειπε με την κάθε ευκαιρία να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ και την διανομή των ιματίων – υπηρεσιών του σε διαφόρους άλλους οργανισμούς, ο ΟΣΔΕΛ είχε εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να «υιοθετήσει» τη Biblionet που αποτελούσε την μοναδική και εξαιρετικά λειτουργική βάση δεδομένων για το βιβλίο. Το αίτημα του δεν εισακούστηκε, ενώ αρκετοί εκδότες είχαν εναντιωθεί σε κάτι τέτοιο και τελικά η λειτουργία της Biblionetανατέθηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. (ΕΙΠ). Έτσι την περασμένη εβδομάδα ο ΟΣΔΕΛ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τη δική του βάση δεδομένων για βιβλίο, με το «πατρώνυμο» Osdelnet. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα βιβλία λειτουργεί αυτή τη στιγμή πιλοτικά και δεν είναι ακόμη προσβάσιμη από το κοινό.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΣΔΕΛ, η νέα βάση δεδομένων για τα βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι εκσυγχρονισμένη στις απαιτήσεις την νέας εποχής και οι διαφορές σε σχέση με τις παλαιότερες είναι τεράστιες. Η Osdelnetδεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά του βιβλίου.. Η πλατφόρμα ενσωματώνει το διεθνές πρότυπο ISNI, που παρέχει τη δυνατότητα Μοναδικής Ταυτοποίησης Δημιουργών, δηλαδή κάθε δημιουργός έχει έναν μοναδικό κωδικό ανεξάρτητα από το αν γράφει με το πραγματικό του όνομα ή με ψευδώνυμο και ανεξάρτητα από τις πιθανές διαφορετικές γραφές του ονόματός του. Στiς υπηρεσίες που θα παρέχει η Osdelnet περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για τη σύνδεση των Εκχωρημένων Δικαιωμάτων των Εκδοτών και Δημιουργών σύμφωνα με τις επιλογές τους, δηλαδή πληροφορίες για μεταφράσεις τους σε άλλες γλώσσες, για διασκευές κτλ., Η προετοιμασία κράτησε σχεδόν τρία χρόνια και στόχος της βάσης δεδομένων είναι να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο για τους επαγγελματίες του χώρου, (εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους) και φυσικά το ευρύ κοινό.

osdelnet-press-release-68887Η Osdelnet θα λειτουργεί στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού δικτύου Arrow, κάτι που όπως διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι του ΟΣΔΕΛ, εκπληρώνει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα Ορφανά Έργα, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Νοέμβριο του 2013, με σχετικό νόμο. Η Osdelnet είναι συνδεδεμένη με αντίστοιχες βάσεις/πλατφόρμες βιβλιοπαραγωγής του εξωτερικού, με στόχο να ενισχύσει την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου με την παροχή πρόσβασης στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή από ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΟΣΔΕΛ ο οργανισμός καταβάλλει συνεχώς κάθε δυνατή προσπάθεια βελτιστοποίησης των υπηρεσιών του προς όφελος των δημιουργών των έργων του λόγου και εν γένει δικαιούχων των σχετικών δικαιωμάτων, σύμφωνα όχι μόνο με όσα προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος και οι κανονισμοί λειτουργίας του αλλά και σύμφωνα με τις επιταγές των ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων στα οποία μετέχει δραστήρια, δημιουργικά και διαδραστικά.

 Η Biblionet ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 και με την πάροδο των ετών εμπλούτισε το περιεχόμενο της και εξελίχθηκε σε πολύ σημαντικό και αξιόπιστο πλοηγό των αναγνωστών και όλων των ενδιαφερόμενων για το χώρο του βιβλίου. Μετά το «λουκέτο» στο ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της Biblionet που αποτελούσε μια από τις πιο επιτυχημένες υπηρεσίες του και δίνει σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο για τις τρέχουσες εκδόσεις, αλλά και τις παλαιότερες, λειτουργώντας σαν ένα είδος «μνήμης» στον αχανή και εφήμερο κόσμο του διαδικτύου. Το ερώτημα κατά πόσο χρειάζεται ακόμη μια βάση δεδομένων τη στιγμή που συνεχίζει να λειτουργεί η Biblionet, παραμένει βέβαια ανοικτό για πολλούς και την απάντηση θα δώσει τελικά η ίδια η πραγματικότητα στο μέλλον.

 ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

 info@bookbar.gr