Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

0
1308

Μυθιστορηματική βιογραφία για τον κορυφαίο Έλληνα μαθηματικό|

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

«Αγαπητέ κύριε συνάδελφε

Βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό που κάνατε. Κάποιο μικρό λάθος γραφής στη δεύτερη σελίδα με δυσκόλεψε λίγο. Τώρα όμως τα καταλαβαίνω όλα. Πρέπει, νομίζω, να δημοσιεύσετε τη θεωρία στη μορφή που της δώσατε στα Χρονικά της Φυσικής, διότι οι φυσικοί κατά κανόνα αγνοούν το αντικείμενο αυτό, όπως κι εγώ άλλωστε. Με το γράμμα μου θα πρέπει να σας θυμίσω τον Βερολινέζο που μόλις ανακάλυψε το πάρκο του Γκρούνεβαλντ και ρωτά αν ήδη προϋπήρξαν σε αυτό άνθρωποι.

Αν θέλετε να μπείτε στοκ κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλασσικών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.  Με τους καλύτερους χαιρετισμούς , Δικός σας, Α. Αϊνστάιν»

Η περίφημη αυτή επιστολή αυτή του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον Έλληνα μαθηματικό  Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή , μια επιστολή που υπογραμμίζει την επιστημονική συνεργασία των δύο ανδρών για την μαθηματική θεμελίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας, μια συνεργασία  που  έχει τροφοδοτήσει πολλές και μερικές φορές υπερβολικές συζητήσεις, παρουσιάζεται στο βιβλίο Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το βιβλίο παρουσιάζει τη μυθιστορηματική βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή  Constantin Carathéodory (1873 – 1950) που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής αλλά και της Αρχαιολογίας. Προσεγγίζει την προσωπικότητα και την πορεία του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού που σπούδασε και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του Γερμανία, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και διακρίθηκε στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.

Μυθιστορηματικό εύρημα για να ξεδιπλωθεί η ζωή του κορυφαίου μαθηματικού είναι η σύγχρονη ιστορία δύο νέων που σπουδάζουν και ζουν στο  σημερινό Μόναχο. Ο Μιχάλης που είναι Έλληνας φοιτητής και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές  στη Φυσική και η Μαρκέλλα, μια νεαρή κοπέλα με πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα,  που λατρεύει τη Μαθηματική Λογοτεχνία. Το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή έζησε και δίδαξε στο Μόναχο, τους δίνει το κίνητρο για να ασχοληθούν με τη ζωή του. Παράλληλα παρουσιάζει και πτυχές από την πνευματική ζωή στο σημερινό Μόναχο, όπου και ο ίδιος έχει ζήσει. Μιλά για την ακτινοβολία της αρχαίας ελληνικής σκέψης φιλοσοφίας  στους καλλιεργημένους Γερμανούς και δίνει στον κεντρικό του ήρωα τον Μιχάλη την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάλεξη με σύγχρονους εκπροσώπους της μαθηματικής λογοτεχνίας, όπως ο Ντενί Γκετζ, ο Γκιγιέρμο Μαρτίνεζ και ο Απόστολος Δοξιάδης.

Η αφήγηση για τη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ξεκινά  από τα νεανικά του χρόνια όταν εργάστηκε ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο. Εκεί μελετούσε μαθηματικά συγγράμματα και μάλιστα έκανε μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα τις οποίες και δημοσίευσε. Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο συνειδητοποίησε ότι η μεγάλη αγάπη της ζωής του ήταν τα Μαθηματικά και ότι η δουλειά του μηχανικού δεν ήταν εκείνη που θα ικανοποιούσε το ανήσυχο πνεύμα του. 
Προς μεγάλη έκπληξη της οικογένειας του εγκατέλειψε τη σταθερή δουλειά του μηχανικού και πήγε στη Γερμανία να σπουδάσει Μαθηματικά. Τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

 Στις αρχές του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν πολλές και μεγάλες επαναστάσεις στον τομέα της Μαθηματικής Επιστήμης αλλά και της Φυσικής (βλ Θεωρία της Σχετικότητας) και ο Καραθεοδωρή είχε την τύχη να βρεθεί στην καρδιά των εξελίξεων. Στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου παρακολούθησε μαθήματα από κορυφαίους μαθηματικούς όπως ο Herman Schwarz, ο Erhard Schmidt και ο Lazarous Fucks.  ‘Όμως η μεγάλη αλλαγή στη ζωή και τη σταδιοδρομία του έγινε όταν  το 1902, όταν  επηρεασμένος από τη μεταγραφή του καθηγητή του Erhard Schmidt,  μεταγράφηκε και ο ίδιος από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στο διαπρεπές Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ( στην πόλη της Γοτίγγης όπως αναγράφεται στο βιβλίο), που  ήταν το κέντρο της μαθηματικής έρευνας την εποχή εκείνη.  Διαπρεπείς καθηγητές του πανεπιστημίου ήταν ο David Hilbert και ο Felix Klein.  Ο Καραθεοδωρή εκπόνησε  εκεί τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του Herman Minkowski  με θέμα «Περί των ασυνεχών λύσεων στο λογισμικό των μεταβολών», για την οποία ο Hilbert ως επιβλέπων καθηγητής σημείωσε ότι έχει γράψει μια από τις καλύτερες εργασίες.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δίδαξε σε διάφορα  γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και συνδέθηκε επιστημονικά με κορυφαίους μαθηματικούς και φυσικούς που με το έργο τους άλλαξαν την πορεία της επιστήμης. Ανάμεσα τους και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν , όπως αναφέραμε.

Το βιβλίο αναφέρεται και στις δυσάρεστες στιγμές της ακαδημαϊκής καριέρας του Καραθεοδωρή η οποίες δυστυχώς συνδέθηκαν με την Ελλάδα, η οποία τότε όπως και τώρα έπασχε και πάσχει από τα ίδια χρόνια προβλήματα και «τρώει τα παιδιά της».  Η Μικρασιατική Καταστροφή τον εμπόδισε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του να οργανώσει το Ιώνιο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, κάτι που αποτελούσε σφοδρότατη επιθυμία του και η συντεχνιακή αντιμετώπιση που είχαν απέναντί του οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ναι, ναι υπήρχαν αυτά από τότε), τον υποχρέωσαν να επιστρέψει στη Γερμανία.

Γραμμένη με ευαισθησία, τρυφερότητα και ρομαντισμό η μυθιστορηματική βιογραφία Η τελευταία εξίσωση του  Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που παρουσιάζει ο  Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης,  ξεδιπλώνει με απλό και γοητευτικό τρόπο τη ζωή και πτυχές από το έργο του σπουδαίου μαθηματικού καθώς και το πορτρέτο της εποχής του.

info@bookbar.gr 

 

INFO

karatheodorh-elpidophoros2Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Εκδόσεις Στοχαστής  2013

Σελ 176, Τιμή € 12,78

 

 

 

 

 

 

Αποτελέσματα της κλήρωσης

Τα όνόματα των νικητών

Φανή Δρούγκα, Αττική

Στέφανος Ρώτας, Αττική

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εκδόσεις Στοχαστής

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 29 Δεκεμβρίου 2013
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Στοχαστής, Μαυρομιχάλη 39, Εξάρχεια 10.00 – 3.00 τηλ. 2103601956 μετά τη λήξη του διαγωνισμού.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.