Η ζωή μου τη δεύτερη φορά – Παναγιώτα Παρασκευοπούλου

0
538

Ο καμβάς των «μικρών θαυμάτων» του έρωτα/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Ο χαρακτηρισμός «ερωτικό μυθιστόρημα» στις μέρες μας έχει καταλήξει σχεδόν …παρεξηγήσιμος. Μπορεί ο έρωτας να είναι απαραίτητο στοιχείο σε όλα ή σχεδόν σε όλα τα μυθιστορηματικά είδη που κυκλοφορούν, από τα κοινωνικά μέχρι τα ιστορικά  και από τα πολιτικά μυθιστορήματα μέχρι τα αστυνομικά ακόμη και τα θρίλερ, όμως ο χαρακτηρισμός ερωτικό μυθιστόρημα δημιουργεί αισθήματα ….καχυποψίας και μιας κάποιας αμηχανίας…

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Αισθανόμαστε αμήχανοι μπροστά στον έρωτα; Η ειλικρινής απάντηση είναι «Ασφαλώς ναι. Και βέβαια αισθανόμαστε αμήχανοι μπροστά σε ένα συναίσθημα που μας υπερβαίνει και εν τέλει μας απογυμνώνει».  Όμως άλλο πράγμα ο έρωτας και άλλο το ερωτικό μυθιστόρημα. Το οποίο στις μέρες μας πάσχει από το σύνδρομο της υπερπαραγωγικότητας  όπως τόσο εύστοχα μου είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο σπουδαίος μας λογοτέχνης Νάνος Βαλαωρίτης  και στον μανδύα του οποίου έρχονται να καλυφθούν  εκατοντάδες κακογραμμένα και μερικές φορές αγοραία πεζογραφήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη λογοτεχνία , ως τέχνη του λόγου και αναπαράγουν με τον πιο θλιβερό τρόπο ξεπερασμένα κλισέ και στερεότυπα που θα πίστευε  κανείς ότι ανήκουν σε άλλες εποχές. Και όμως. Καμουφλαρισμένα πίσω από το «ποιοτικό άλλοθι» που προσφέρει η «συσκευασία βιβλίου» αυτά τα ξεπερασμένα αναγνώσματα βρίσκονται συχνά στις  πρώτες θέσεις των ευπώλητων, αποδεικνύοντας πως όλοι τα ξορκίζουμε, αλλά πολλοί «άλλοι» τα διαβάζουν….

Ο έρωτας στην υπαρξιακή του διάσταση

Το μυθιστόρημα της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου με τίτλο Η ζωή μου τη δεύτερη φορά (Εκδόσεις Κέδρος) δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Διότι ενώ είναι αναμφίβολα ένα αμιγώς ερωτικό μυθιστόρημα, δεν είναι ούτε φτηνό ούτε αγοραίο. Κάθε άλλο. Στο μυθιστόρημα της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου ο έρωτας περνά στην υπαρξιακή του διάσταση, εκεί που μια προσωπικότητα αναγνωρίζει σε μία άλλη το άλλο της μισό. Και μένει εκεί. Αφήνοντας τη μοίρα ή το κάρμα να γράψουν  την υπόθεση, την πλοκή και βεβαίως τον επίλογο. Στο περιβάλλον μιας σύγχρονης μεγαλούπολης όπως είναι η Αθήνα και με κεντρικούς ήρωες δύο νέους αστικής καταγωγής που δεν ονειρεύονται τον …γάμο.

Η «σωστή καριέρα»

Η Εμμέλεια Αναγνώστου είναι φοιτήτρια και κόρη καλής οικογένειας. Ο πατέρας της ένας από τους πιο γνωστούς μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας, απορροφημένος στη μελέτη δικογραφιών, μπορεί να της εξασφαλίζει μιαν άνετη ζωή αρκεί να μείνει προσγειωμένη και να μην παρασύρεται από τα …όνειρά της. Ακολουθώντας τις συμβουλές ή μάλλον τις εντολές του, σπουδάζει αγγλική φιλολογία, μόνο και μόνο επειδή αυτή η σχολή θα μπορέσει να της εξασφαλίσει μια «σωστή καριέρα».

Η ζωή της κυλάει ανάμεσα στο διάβασμα και σε συνεχείς εναλλαγές ερωτικών συντρόφων , ενώ στοιχειώνεται από τη σπαρακτική απουσία της μητέρας, η οποία έφυγε από τη ζωή όταν η Εμμέλεια ήταν 12 ετών. Από τότε το ρόλο της μάνας έχει αναλάβει μια θεία, αδελφή του πατέρα, η οποία μισούσε τη μάνα και την ανάμνησή της, διεκδικώντας πια όχι την αγάπη,  αλλά την εξουσία στη ζωή της ανιψιάς της.  Έτσι το πραγματικό όνειρο της Εμμέλειας που είναι  να γίνει ζωγράφος ακριβώς όπως ήταν η μαμά, προσκρούει στο αρραγές τείχος που έχει υψώσει η οικογένεια της και τραυματισμένο κλείνεται  στη ντουλάπα, μαζί με τον πρώτο της ημιτελή πίνακα.

Ένας κεραυνοβόλος έρωτας και μια παράσταση ζωής

Και ύστερα έρχεται στη ζωή της ο Δημήτρης. Μια αναπάντεχη γνωριμία και ένας κεραυνοβόλος έρωτας που κρατάει μόνο μια βραδιά, αλλά είναι από εκείνους που μπαίνουν και κατοικούν  στην καρδιά και τριβελίζουν τη σκέψη για πολύ πολύ καιρό. Μέχρι τη στιγμή που η ζωή ξαναμπαίνει και γεμίζει το κενό με τις συνήθειες και τη φλυαρία της. Και πάμε παρακάτω.

Κι εκεί στο «παρακάτω» η Εμμέλεια και ο Δημήτρης θα ξανασυναντηθούν και θα καταλάβουν ότι εκείνη η πρώτη επαφή, για την οποία ήταν και οι δύο ανέτοιμοι, δεν ήταν παρά μονάχα μια πρώτη προειδοποίηση, ο πρόλογος για το κυρίως έργο, το «πρώτο κουδούνι» για την παράσταση που θα επακολουθούσε.  Μια παράσταση  χωρίς ….πρόβα, από εκείνες που πρωταγωνιστές είμαστε εμείς  οι ίδιοι κι ας μην το ξέρουμε και πασχίζουμε να θυμηθούμε τα …σωστά λόγια, γιατί το έργο που παρουσιάζεται είναι η ίδια μας η ζωή και από τα λόγια μας θα εξαρτηθεί η έκβασή της.

Ο καμβάς των «μικρών θαυμάτων» του έρωτα

Με γρήγορους,  ρυθμούς και χωρίς τίποτα περιττό, η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου συνθέτει  μια ιστορία τρυφερή, ευγενική και πολύ συγκινητική, έναν ρομαντικό περίπατο στον καμβά των  «μικρών  θαυμάτων» του έρωτα που μεταμορφώνεται σε αγάπη δυο ψυχών. Με μια ιστορία απλή αλλά όμορφη και αρμονική, μέσα στην οποία ο καθένας από εμάς μπορεί να αναγνωρίσει κάποια κομμάτια του εαυτού του. Με εντυπωσιακό και πλήρη έλεγχο του υλικού της, έναν έλεγχο που δεν τον συναντάμε συχνά  στην ελληνική πεζογραφία και παραπέμπει σε έμπειρο μυθιστοριογράφο, συγκρατεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και το αυξάνει όσο οι σελίδες προχωρούν. Επιφυλάσσοντας ένα φινάλε απρόβλεπτο, που θα φέρει την κάθαρση. Και είναι μια κάθαρση γλυκόπικρη, όπως γλυκόπικρη είναι και η ίδια η ζωή που  κάτι μας παίρνει και κάτι μας δίνει. Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε συναντήσεις, συμφιλιώσεις, αφίξεις και αποχωρισμούς, ανάμεσα σε απορρίψεις, απώλειες, προσφορές και μικρά θαύματα χαράζουμε το μονοπάτι της ψυχής και συνεχίζουμε….

info@bookbar.gr

 

INFO

Η ζωή μου, τη δεύτερη φορά

Παναγιώτα Παρασκευοπούλου

Εκδόσεις Κέδρος 2018

Σελ. 304, Τιμή € 12,50

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ζωή μου τη δεύτερη φορά

 

 

 

BIO

Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή αγαπάει τις ξένες γλώσσες. Αυτός είναι και ο λόγος που σπούδασε μετάφραση και διερμηνεία στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου. Έχει εκδώσει ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο Ο Σμουτς ταξιδεύει στην Πολιτεία του Μαγικού Κύκλου, δύο ποιητικά λευκώματα, Grecia Salentina: το τραγούδι του Νότου και Ναύπλιο: η αυλή των χρωμάτων, καθώς και ένα μυθιστόρημα με τίτλο Μισή σελίδα ενοχές. Το 2015 τιμήθηκε με έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης με θέμα το κατοχικό εβραϊκό ολοκαύτωμα. Η ζωή μου, τη δεύτερη φορά αποτελεί ένα κάλεσμα στη δύναμη του αληθινού έρωτα.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Ονόματα των Τυχερών

Σοφία Γεωργαντά, Αθήνα

Χάιδω Λιόλιου, Νάουσα

Δέσποινα Σιδέρη, Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ζωή μου τη δεύτερη φορά, Παναγιώτα Παρασκευοπούλου, Εκδόσεις Κέδρος

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος,  Γενναδίου 3, Αθήνα, τηλ: 2103802007, Δε-Πα 8:00-4:00, Σα 8:00-2:30
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 10 Απριλίου 2018.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar

Καλή τύχη!!!!