ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1
2050

Η εθνική ανασφάλεια και ο ναζισμός |

 Άρθρο του Νάνου Βαλαωρίτη|

 Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Γερμανίας  για την Ελλάδα, και πως θα την γονατίσει ως υποτακτικό μέλος της ζώνης του Ευρώ. Πάντως διαγράφονται τρεις κίνδυνοι στον ορίζοντα που μπορεί να συνδυαστούν.

  • Ο ένας είναι ο διαμελισμός μας κατόπιν μιας εκλογικής νίκης της ΧΑ. Η πρόφαση ότι δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νεοναζιστική χώρα, ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωζώνη.
  • Η δεύτερη πρόφαση είναι η απόσχιση των υπαρκτών ή μη μειονοτήτων Τούρκο-μωαμεθανών, Σκοπιανών, και Αλβανών.
  • Η τρίτη θα είναι η κατοχή της Κρήτης από το ΝΑΤΟ και άλλων βάσεων στα νησιά και στην Πελοπόννησο όπου υπάρχουν ραντάρ  ή άλλες εγκαταστάσεις, αν επικρατήσει ένα ριζοσπαστικό καθεστώς, ρωσόφιλο, κινεζόφιλο, λατινοαμερικανικού τύπου

 Με αυτόν τον τρόπο  θα πάψει η Ελλάδα να είναι ακέραια ανεξάρτητη και θα υπάγεται απευθείας  στην στρατιωτικο-οικονομική διοίκηση της ΕΕ/ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο η καινούργια διασπορά του νέου ελληνισμού θα είναι εξασφαλισμένη και θα πάψουν οι Έλληνες να είναι καρφί στο πλευρό της ευρωζώνης.  Έτσι η εκδίκηση της Γερμανίας για την ήττα τους τον πόλεμο θα έχει ολοκληρωθεί.

 Τα  ελληνικά στις κατεχόμενες περιοχές θα είναι προαιρετική γλώσσα ώστε να εξαφανιστεί σιγά σιγά.

 Έλληνες και Εβραίοι

 Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες και στους Εβραίους: Δεν επιτρέπουν στους Εβραίους να ξεχάσουν ότι είναι Εβραίοι ενώ δεν επιτρέπουν στους Έλληνες να είναι Έλληνες, επειδή θεωρούν ότι οι κλασσικοί υπήρξαν ανεπανάληπτοι, ενώ οι Εβραίοι είναι αιωνίως  παρόντες επαναλαμβανόμενοι, απαράλλαχτοι. Οι  Έλληνες αντιθέτως είναι από αιώνες ανεπανόρθωτα αλλοιωμένοι ως εκ τούτου και ανεπανάληπτοι.

 Γερμανοί, οι πιο ανασφαλείς από τους Ευρωπαίους

germany Αυτά τα σενάρια είναι ξενοφοβικά και δείχνουν μια πολύ βαθειά ανασφάλεια που αισθάνονται πολλοί Έλληνες τα 90% θα έλεγα αν ερωτηθούν  επί τούτοις θα το διατυπώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Παραδόξως ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη  οι πιο ανασφαλείς είναι οι Γερμανοί παρόλη την δύναμη της βιομηχανίας τους και τον αριθμό των κατοίκων. Η  αιτία είναι ότι αισθάνονται περικυκλωμένοι από πολυάριθμα  κράτη με μόνο μόνιμο σύμμαχο την Αυστρία, και ιδίως τα τρία ισχυρότερα Ρωσία, Γαλλία. Αγγλία. Η παράνοια αυτή ξαπλώνεται και σε μικρότερες χώρες όπως η Πολωνία, Τσεχία, Σερβία, Κροατία, Ελλάδα,  με τα σκανδιναβικά να θεωρούνται ουδέτερα. Αυτά είναι τυπικά σενάρια παράνοιας που τρέφουν τα ακροδεξιά και νεοναζί  κόμματα με τους ψηφοφόρους τους. Η παράνοια μπορεί να εξαπλωθεί και να στοχεύσει μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει παρά συμβολικός λόγος ως παράδειγμα ή αποδιοπομπαίος τράγος. Τα ΜΜΕ σε αυτή την περίπτωση δεν θα δυσκολευτούν να διοχετεύσουν φήμες κακολογίες διαστροφές δυσφημίσεις για την εν λόγω χώρα που θα γίνουν πιστευτές.  Για παράδειγμα οι  Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους  οι Έλληνες είναι αναξιόπιστοι και απατεώνες, ας τους κάνουμε πέρα. Είναι μια μορφή λεκτικού λυντσαρίσματος που υπέστησαν οι Έλληνες πρόσφατα σε όλη την  Ευρώπη μέχρι και την Αμερική, για συμμετοχή στο ευρώ με μαγειρεμένους αριθμούς, ενώ είναι οι Ευρωπαίοι που τους κάλεσαν  και επέμεναν να προσχωρήσουν στο Ευρώ, ενώ η κοινή γνώμη στην Ελλάδα ήταν διστακτική αν όχι αρνητική. Την απόφαση την πήρε μια Κυβέρνηση για να αξιοποιήσει το γεγονός εκλογικά και όμως καταψηφίστηκε.

  Όσοι μελετούν αυτά τα θέματα ως κοινωνιολόγοι κι όχι ως πολιτικοί  ή οικονομολόγοι γνωρίζουν την πολυπλοκότητα των περιστάσεων και την αφέλεια συχνά των χωρών να πιστέψουν ότι υα ωφεληθούν απ’ την προσχώρηση. Ακριβώς το αντίθετα συνέβη σε όλες τις ασθενείς οικονομίες. Ανέβηκαν οι τιμές χωρίς ν’ ανέβουν μισθοί, συντάξεις και όλα έγιναν σε μια νύχτα πιο ακριβά με το ισχυρό νόμισμα. Με άλλα λόγια παραπλανήθηκαν από τις οικονομικο-πολιτικές ελίτ και από τις δύο πλευρές, ίσως για λόγους γοήτρου και κύρους της Ευρωζώνης με την λανθασμένη δικαιολογία ότι το πλήθος είναι δύναμη. Είτε για λόγους κερδοσκοπίας.  

 Η γερμανική ανασφάλεια και η γέννηση του ναζισμού

hitler1 Αυτά τα παραπάνω δικαιώνουν την θεωρία του αμερικανού Ψυχολόγου κοινωνιολόγου,  Walcott Parsons  στην ανάλυση που έκανε για τις πηγές της επιθετικότητας  στη Γερμανία του ‘30, και την γέννηση του ναζισμού.

Ο Πάρσονς εστίασε στην ανασφάλεια ως την κυριότερη αιτία, παραμελώντας άλλα κίνητρα που θα τα θεώρησε συμπληρωματικά.

 Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οφείλουν στην Ελλάδα τον πολιτισμό τους, ενώ στους Εβραίους  ισχυρίζονται ότι δεν οφείλουν τίποτα, ούτε καν τη θρησκεία τους, εφόσον επιμένουν να είναι αιρετικοί.

 Αφήνουν και τους δυο λαούς να επιβιώσουν οριακά στο περιθώριο, εφόσον παραμένουν  υποτακτικοί για να χρησιμοποιηθούν παντοιοτρόπως.  Και οι μεν Εβραίοι διέπρεψαν στην διασπορά, οι Έλληνες σχεδόν καθόλου, ή ελάχιστα σε σύγκριση με τους Εβραίους σε όλες τις επιστήμες. Οι Εβραίοι παρ’ όλους τους διωγμούς ενσωματώθηκαν,  οι Έλληνες πολύ λίγο, ως κληρονόμοι Αυτοκρατοριών, (Ελληνιστική και Βυζαντινή εποχή).

 Μιλώντας για κινδύνους, αληθινούς ή φανταστικούς, έχω υποστηρίξει ότι φαινόμενα ακραία όπως η Χ.Α. ή ο Χιτλερισμός, οφείλονται σε αισθήματα ανασφάλειας δημιουργημένα σε μας από πολύχρονη δουλεία στους Τούρκους, και την ίδρυση μικρού επισφαλούς κράτους. Στους Γερμανούς το απέδιδα στην επιθυμία επέκτασης μετά την ενοποίηση επί Μπίσμαρκ. Ποία η έκπληξη μου όταν το αίσθημα ανασφάλειας αποδίδεται από γνωστό κοινωνιολόγο τον Talcott Parsons, στην επιθετικότητα που προκαλεί.. Στη συνέχεια ο Ηarold Lasswell απέδωσε το φαινόμενο του χιτλερισμού στο αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν ομάδες και άτομα ιδίως σε μια κοινωνία με αυταρχική οικογενειακή δομή.

 Οι Έλληνες που κατέχονται από μεγάλη συλλογική και ατομική ανασφάλεια, την χειροτέρευσε το γεγονός ότι συνορεύουν με τουλάχιστον μια εχθρική χώρα, τους Τούρκους, και πριν από λίγα χρόνια τους Βούλγαρους και τους Ιταλούς του Μουσολίνι. Συνδυασμένη με την εσωτερική αστάθεια των καθεστώτων, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών για εργασία, η ανασφάλεια μεγαλώνει στον κύβο.

  Το άρθρο της γερμανίδας κοινωνιολόγου Uta Gerhardt, περιλαμβάνει τις απόψεις άλλων τριών, του Werner Richter, του Richard Brickner νευροψυχιάτρου στην Columbia University, και του  Franz Neumann, που όλοι ανέλυσαν το φαινόμενο της γερμανικής επιθετικότητας από μια άλλη προοπτική, συγκλίνουν, στις απόψεις τους.   

    Επειδή τα φαινόμενα αυτά, είναι πολύπλοκα, δεν εξηγούνται με μια μόνο συνιστώσα, διότι συνήθως συνδυάζονται τρεις  ή τέσσερες. Στην περίπτωση της Γερμανίας. κατά τον Νιούμανν η Γερμανία είχε ήδη εγκαταλείψει την  ιδέα της νομιμότητας αντικαθιστώντας την με την  αντιπαλότητα των σχηματισμένων από τις διευθύνουσες τάξεις κοινωνικής εξουσίας, τον στρατό, το κόμμα, την γραφειοκρατία την βιομηχανία επιβάλλοντας στις υποτακτικές τάξεις με μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατία και εκμετάλλευση, το δόγμα του ιμπεριαλισμού χρησιμοποιώντας τον ως ιδεολογική  γέφυρα για να εξουδετερώσει το χάσμα ανάμεσα σε κυβερνώντες και κυβερνημένους.* 

uta-gerhardt *H Uta Gerhardt  στην εισαγωγή της στο βιβλίο ” Γερμανική Κοινωνιολογία”, με μεγάλο θάρρος και νηφαλιότητα περιγράφει την κατάσταση στη Γερμανία μέσω των μελετητών της, κοινωνιολόγων και στοχαστών χωρίς παρωπίδες από την εποχή του  Μπίσμαρκ μέχρι την πτώση του τείχους. Ουσιαστικά μια σύμπτυξη της γερμανικής διανόησης τα χρόνια των τριών διαδοχικών μιλιταριστικών της καθεστώτων …μέσα από το πρίσμα  διασήμων μεν μα και λιγότερο γνωστών στοχαστών της.  Παραθέτονται κείμενα των Max Weber ,Adorno, Horkheimer, Habermas, Marcuse, και πολλών άλλων που συνοψίζουν τις θεωρίες και την επιρροή που είχαν στην εξέλιξη της κοινωνιολογίας στις ΗΠΑ, και τη Μεγάλη Βρετανία.

 Αμερικανοί κοινωνιολόγοι αναλύουν τη γερμανική επιθετικότητα

 Η γερμανική διανόηση με χαρακτηριστικό τρόπο διατηρήθηκε ακμαία και νηφάλια στην εξορία χάρις στη βοήθεια που βρήκαν στην Αμερική από αντίστοιχους αμερικάνους κοινωνιολόγους και ψυχολόγους. Όπως για παράδειγμα  ο Talcott Parsons, που αποδίδει την επιθετικότητα και μάλιστα στην ειδική περίπτωση της Γερμανίας, στην κοινωνική ανασφάλεια, που γεννάει  ακραία κινήματα, όπως ο ναζισμός,  Ο Werner Richter, και

 o Richard Brickner, την αποδίδoυν σε μια  μεγαλομανία με την συνοδεύουσα παράνοια, ο Franz Νeumann πάλι αποδίδει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό σε μια απόπειρα γεφυρώματος του χάσματος ανάμεσα στην εργατική και την άρχουσα τάξη, και τέλος ο  Ηelmuth Plessner, αποδίδει την επιθετικότητα στην αργοπορημένη ένωση  και σύσταση της Γερμανίας ως κράτος σχετικά με τις άλλες χώρες.

 Οι ιδέες αυτές εν συντομία δεν ήταν αρεστές στους χιτλερικούς που τους απαγόρευσαν τα βιβλία και την διδαχή τους και τους ανάγκασαν να εξοριστούν.

 Η  Ούτα Γκέρχαρτ (Uta Gerhardt ) παρουσιάζει τα έργα τους σε σύνοψη στο άρθρο της για τις πηγές της γερμανικής επιθετικότητας, στην επιλογή που επιμελήθηκε. Πολλές ιδέες της  συμπίπτουν με τις δικές μου σχετικά με την ψυχολογία των ατόμων και ομάδων στις μετααποικιακές ή  τις αργοπορημένες κοινωνίες, σε χώρες που συγκροτήθηκαν αργά καθώς η Γερμανία και η Ιταλία όπου γεννήθηκαν ο φασισμός και ο ναζισμός, και εξαπλώθηκαν με το σπαθί ή την προπαγάνδα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στους δύο πολέμους. Αν τα κίνητρα  οι περιστάσεις  και ο χαρακτήρας τους, διαφέρουν κατά χώρα,  πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι κοινά και ισχύουν και για μας τηρουμένων των αναλογιών. Παραδείγματος χάρη  για την άνοδο της Χρυσής Αυγής απότομα, όταν ήρθαν οι περιστάσεις. 

 Στη Γερμανία επαναλαμβάνονται τα ίδια συμπτώματα που έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία

Angela-Merkel1 Είναι ένα παράδοξο ότι γεννήθηκε μια τέτοια  σκέψη σε Γερμανούς κάτω από τις δυσμενέστερες δυνατόν συνθήκες που δικαιολογεί την δύναμη του πνεύματος να υπερβαίνει τις περιστάσεις και ίσως μάλιστα να γίνεται κίνητρο για να γεννηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ξεχάσουν οι Γερμανοί αυτοί τι οφείλουν στον πρώτο λαό που κήρυξε την ελευθερία της σκέψης  πάνω από τις θεοκρατημένες κοινωνίες όλων των μεγάλων πολιτισμών της εποχής τους. Στους Έλληνες που κακομεταχειρίζεται σήμερα  μια αναγεννημένη δυστυχώς υπερ-εθνικιστική Γερμανία, της Μέρκελ  με τα ίδια συμπτώματα παράνοιας και ανασφάλειας που έφεραν στην εξουσία τον Χίτλερ.

 Η μεγάλη αυτοκρατορική κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ με το ΣΠΔ, δείχνει μια ισχυρά ενοποιημένη εθνικιστική Γερμανία στο θέμα της πολιτικής λιτότητας και των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς το παραμικρό ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής παρά με λόγια και μόνο δάνεια αποπληρωμής άλλων δανείων, με συνεχή κενά στον προϋπολογισμό, που πρέπει οι ίδιες οι  χώρες να αποπληρώσουν, με πώληση κρατικών κοινόχρηστων υπηρεσιών, με περικοπές και περισσότερους φόρους.  Από που θα έρθει αυτή η θρυλική πια ανάπτυξη αν η οικονομία δεν κινείται.  Και τι λέει ο Κρούγκμαν ότι  θα γίνει σ’ αυτή την περίσταση, όταν φτάσει το χτένι στον κόμπο;

 Πιθανά σενάρια

Κοινωνική Ανατροπή; Αλλά ποιού τύπου; Με λαϊκή εξέγερση; Με ακροδεξιά ή ακροαριστερά;  Η με στρατιωτική δικτατορία;

Photo by Christos Proukakis
Photo by Christos Proukakis

Λέω για πιθανά σενάρια που κυκλοφορούν ευρύτατα και ως απειλές για να δημιουργήσουν φόβους και υποταγή στα μέτρα,  στους φόρους, τις απολύσεις, και οτιδήποτε άλλο υπαγορεύσουν οι δανειστές,  με ταπεινωτική υπεροψία  μέσω ΤΡΟΙΚΑΣ, ο τρικέφαλος Κέρβερος.

 Με την Ιρλανδία οι μνημονιακοί  να παραδίνουν στις αγορές, μια καταστραμμένη οικονομία και πτωχευμένους πολίτες. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.. Ίσως λόγω μυστικών πιέσεων από την Αγγλία και Αμερική όπου ζούνε οι περισσότεροι Ιρλανδοί., και τους υπολογίζουν παντοιοτρόπως ως συγγενικό φύλο. Αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα όπου υπομένουμε ακόμα τις άγριες επιθέσεις των Γερμανών και τις απειλές τους, μαζί με τα κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων ηγετών και διανοουμένων τους.

 Η ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΕΊΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΉ ΜΑΣ ΧΏΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΑΠΟΠΛΗΡΏΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΏΣΕΙΣ ΠΟΛΈΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΉΣ.

 Μέχρι να το κάνει δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω σε Γερμανό. Ακόμα και στον άλλο κόσμο αν συναντήσω εκεί κανέναν. Έχουν πολύ κακή συνείδηση. Η ενοχή τους είναι τόσο βαθειά καταχωμένη στον υποσυνείδητο τους ώστε σε μια σοβαρή εσωτερική ή εξωτερική κρίση θα τους αποδιοργανώσει τελείως. Αυτά θα έλεγε η Πυθία αν ήταν ακόμα εν ενεργεία.

 ΣΉΜΕΡΑ ΤΑ ΛΈΕΙ ΌΛΑ Η ΚΑΤΑΡΑΜΈΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΎΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΑΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ  ΦΡΟΥΝΤ.

Η ΤΡΕΛΛΑ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ.  

ΝΙΤΣΕ.

 

Νάνος Βαλαωρίτης

 Αθήνα 18 – 12 – 2013

 

 

 Σχετικά Θέματα

 Νάνος Βαλαωρίτης , Πικρό Καρναβάλι, Ή του ύψους ή του βάθους

 

 Άρθρα του Νάνου Βαλαωρίτη στο Book Bar

GOTTERDAMMERUNG: Το Λυκόφως των Θεών

H Επιστολή του Νάνου Βαλαωρίτη στον Αντώνη Σαμαρά

 LOKI, ένας κακόβουλος Θεός της γερμανικής μυθολογίας

Ο βελούδινος ιμπεριαλισμός της Γερμανίας

Οι ιταλικές εκλογές και οι φιγούρες του καρναβαλιού

 Νάνος Βαλαωρίτης, άρθρο, THE OCCUPY GERMANY MOVEMENT 

 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΝΟΥ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ 

 Νάνος Βαλαωρίτης, άρθρο: «Η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης»

 

 

 

1 COMMENT

  1. ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

    1. Σκοπός του ομίλου είναι η ενημέρωση του λαού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έθνος και οι προτεινόμενες από τον όμιλο λύσεις
    2. Η εφαρμογή στη πράξη σχεδίου αντιμετώπισης επισιτιστικού προβλήματος
    3. Οι συναθροίσεις πνευματικών προσωπικοτήτων σε πνευματικά κέντρα, οι δημόσιοι διάλογοι σε κάθε δήμο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς
    4. Η δημιουργία τοπικών κέντρων συλλογής και διανομής τροφίμων ή φαρμάκων ή ενδυμάτων ή παιχνιδιών ή άλλων ειδών.
    5. Η αρχή της διατήρησης της ανωνυμίας του δότη και του λήπτη. Καμία διαφήμιση σε εταιρεία ή πρόσωπο.
    6. Τρόποι εξεύρεσης εργασίας εντός ή εκτός Αθηνών και η μετακίνηση πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές με εξασφαλισμένη διαμονή, εργασία και αμοιβή.

    Στην πράξη η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν πρέπει να γίνεται χωρίς ελεγχόμενο σχέδιο παρότι τα κίνητρα τού κάθε δότη είναι επαινετά επειδή είναι αυθόρμητα και βασικά ειλικρινή. Κάθε προσφορά πρέπει να έχει το πλέον χρήσιμο προορισμό της για να μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
    Στήν πράξη πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της ανωνυμίας και η αποφυγή θεμάτων εξαπάτησης για λήψη πλέον του δικαιούμενου απο την κοινή τράπεζα τροφίμων, φαρμάκων κλπ.
    Στήν πράξη η δημιουργία λιστών με καταγεγραμμένες τις ανάγκες κάθε ατόμου ή οικογένειας προυποθέτει την επαρκή λήψη πληροφοριών με αποδεικτικά στοιχεία και επιτόπια έρευνα.
    Η βασική αρχή της διακονίας πρέπει να στηρίζεται στο πνεύμα της αδελφωσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί ότι κάθε δυσμενές γεγονός του πλησίον, δεν είναι αδύνατον κάποτε να συμβεί και στο ίδιο.
    Η συμμετοχή των διακονούντων τα κέντρα διάθεσης τροφίμων πρέπει να ελέγχεται όσον αφορά τόν τρόπο προσφοράς που θα διέπεται απο τα χρηστά ήθη.

    ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    6950207195

    ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ

    ΟΜΙΛΟ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    ΄Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αυτήν την αρχή πρέπει να την προετοιμάσουμε σοβαρά και υπεύθυνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο βασικό θεμέλιο και τους πυλώνες, όλο το μελλοντικό οικοδόμημα της αλλαγής του υπάρχοντος συστήματος θεσμών και αξιών.
    Στα πρώτα στάδια γνωριμίας των πρώτων εργατών αλλαγής σημαντικός είναι ο χώρος γνωριμίας.
    Η διαδήλωση με τα χημικά, τα δακρυγόνα και τις υδροφόρες μάνικες είναι ο καλύτερος χώρος γνωριμίας μιά που εκεί ενώνουμε την φωνή μας με το δάκρυ μας. Αλλά και άλλοι χώροι είναι καλοί όταν υπάρχει ο κοινός σκοπός και το κοινό όραμα, κοινό συμφέρον για ένα κοινό μέλλον. Πατρίδα είναι το ίδιο χώμα γής που πατούν οι άνθρωποι που έχουν σκοπό να το υπερασπιστούν μαζί όταν κάποιοι ξένοι θελήσουν να το ιδιωποιηθούν.
    Για την δική μας πατρίδα που μας κληροδότησαν οι προγόνοι μας και θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας, έχουμε καθήκον σαν τωρινοί χρήστες να την υπερασπιστούμε…
    Μαζί θα φτιάξουμε μιά διακήρυξη του πόνου που κρύβει η καρδιά μας. Μαζί θα φτιάξουμε και ένα καταστατικό για να λειτουργούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Μαζί θα φτιάξουμε προκη-
    ρύξεις και μαζί θα κολλήσουμε αφίσες και θα μοιράσουμε φυλλάδια. Μαζί θα φτιάξουμε ένα σχέδιο – προσκλητήριο στο οποίο θα καλούμε και άλλος να εργαστούν μαζί μας για να μπορέσει η εργασία να φέρει γρήγορα τους καρπούς της…
    Βήματα λέμε τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε εμείς που ξεκινάμε πρώτα που σαν πρώτοι και λίγοι, πρέπει να δείξουμε κάποιο έργο στούς πολλούς και να αποδείξουμε ότι και οι λίγοι μπορούν να κάνουν αρκετά, αρκεί να έχουν αποφασιστικότητα και πίστη..
    Πρώτα σχεδιάζουμε μιά αφίσα που θα την κολλήσουμε , ώστε να φανεί η ύπαρξη μας και να δούμε την αντίδραση των πολλών. Σχεδιάζουμε και δεύτερη και τρίτη αφίσα που σκοπό έχει να τους γνωστοποιήσει τους σκοπούς και το όραμα..Θα ακολουθήσει μιά πρόσκληση σε ένα στάδιο με μια μουσική εκδήλωση, για να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι σκοποί και να ζητήσουμε συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια. Η πρώτη μαζική συνέλευση θα δημιουργήσει μια οριστική διακήρυξη και ένα καταστατικό. Μετά μια τυπικά αναγκαία ύπαρξη συντονιστικού οργάνου που θα ρυθμίζει τις κινητοποιήσεις. Μια δημιουργία ιστοσελίδας και ένα δεκαπενθήμερο μικρό έντυπο που μπορεί να μοιραστεί.. Ένα όχημα ενημέρωσης που θα βγαίνει στους δρόμους με δυό-τρία στελέχη να μοιράζει φυλλάδια και να μιλά με την ντουντούκα. Και πολλές περιοδείες στην επαρχία όταν υπάρξει η δυνατότητα. Επαφές με προσωπικότητες του αντιμνημονιακού δημοκρατικού χώρου που έχουν μεγάλη επίδραση με τα έργα τους και με τα λόγια τους. Ο αγώνας είναι κοινός και δεν υπάρχει πολυτέλεια για σχολαστικές διαφοροποιήσεις ιδεολογικού χαρακτήρα..
    Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και το παν ξεκιΝά με μια καλή αρχή…
    Οι καιροί ού μενετοί.. Οι καιροί δεν ξανάρχονται.. Και η πατρίδα δεν ξανακερδίζεται εύκολα άν δεν υπάρξει αντίσταση.. Αντίσταση, αλληλεγγύη, ενημέρωση…
    Καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή….( ο Ρήγας Φεραίος στον Θούριο, επαναστατικό ποίημα λίγο πριν την επανάσταση του 1821 ).

    Σ Χ Ε Δ Ι Ο Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Α Σ
    ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ
    ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Η αναγκαιότητα επίλυσης του επισιτιστικού προβλήματος είναι χρέος πολλών φορέων. Η πολιτεία σε ένα καπιταλιστικό σύστημα πιστεύει ότι εκπληρώνει το καθήκον της όταν παραμένει εφαρμοστής των νομικών σχέσεων της προσφοράς και ζήτησης αγαθών αλλά θέλει να αγνοεί την δημιουργία του προβλήματος της ύπαρξης πλεονασμάτωνν ή ελλειμμάτων αγροτικών προιόντων. Η λειτουργία της ταφής των προιόντων για την στήριξη της αξίας του αγαθού στις διεθνοποιημένες αγορές, αποτελεί ύβρι στον άνθρωπο και στον Δημιουργό του. Κάθε άνθρωπος που πιστεύει σε πανανθρώπινες αξίες, πρέπει να βρίσκει λύσεις που να αποτρέπουν την υλική πείνα παράλληλα με την πνευματική ανάγκη που καλύπτεται με την σωστή Παιδεία.
    Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν στην σημερινή οικονομική κατάσταση που επέβαλε η κρίση των νομισματικών αξιών. Σε μιά κρίση τέτοιας μορφής, που είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κέντρων της αλλοδαπής, είναι καιρός, να προχωρήσουμε στην άμεση απάντηση προτείνοντας την λύση. Υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση δεν είναι μόνο η Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα. Οι Δήμοι, οι Κοινότητες, η Διοικούσα Εκκλησία, οι Σύλλογοι, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, οι παραγωγικοί και καταναλωτικοί Οργανισμοί είναι βασικοί συντελεστές που θα αποτελέσουν τα δομικά υλικά με τα οποία θα κτισθεί το σπίτι της αλληλεγγύης στο οποίο καλείται να ζήσει μια κοινωνία σαν την ελληνική. Όλα τα μέρη του σώματος πρέπει να συνεργάζονται για να υπάρχει σωστή ευζωία και υγεία. ΄Αν κάποιο μέρος δεν είναι απαιτούμενο για την εκτέλεση κάποιας εργασίας εκείνη την στιγμή, αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι άχρηστο, γιατί σε κάποια άλλη εργασία θα συμμετέχει, όταν κάποιο άλλο, θα ξεκουράζεται.
    ΄Ολοι είναι χρήσιμοι, και πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται όχι μόνο για να αλληλοκαλύπτουν τις βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και για να βιώνουν το χαρμόσυνο αίσθημα της επιτυχίας της συνεργασίας και της αλληλεγγύης τους.
    Στην πράξη, αυτό σημαίνει,ότι πρέπει να εφαρμόσουμε ένα σωστό σχεδιασμό των διατροφικών αναγκών, σε όλη την ποικιλία των, αλλά και κατά προτίμηση ανάλογα με την διατροφική σπουδαιότητα και τις εδαφολογικές και κλιματολογικές ιδιομορφίες κάθε περιοχής.
    Η χώρα μας έχει ένα άριστο κλίμα, κατάλληλο για την ανάπτυξη πολλών φυτών . ΄Εχει ένα κατάλληλο έδαφος , άριστο τόσο για ποιοτική κτηνοτροφία και μελισσοκομία, όσο και για γεωργία. ΄Εχει βουνά με άφθονες πηγές ποιοτικού ύδατος, τόσο για πόση, όσο και για άρδευση. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαικές πόλεις, ο εδαφολογικός της ορίζοντας παραμένει καθαρός και κατάλληλος για την γεωργία. Η ανάπτυξη της αλιείας έχει μεγάλη πτώση λόγω της ανόδου των καυσίμων των αλιευτικών σκαφών και γι αυτό προτείνεται η ιχθυοτροφία.
    Το βασικότερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην άνιση κατανομή του πληθυσμού. Η αστυφιλία δημιουργεί όμως, ένα επιπλέον επισιτιστικό πρόβλημα, όταν μειώνονται οι θέσεις εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το πνεύμα όμως της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μπορεί να αποφέρει πλούσιους καρπούς.

    Άς χρησιμοποιήσουμε όμως, μερικά παραδείγματα συνεργασίας για να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα της θεωρίας.
    1ο παράδειγμα :
    Σε μια περιοχή που παράγει πορτοκάλια, η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης του προιόντος. Οι επιδοτήσεις καταστροφής σταμάτησαν ή ήταν ασήμαντες να καλύψουν τα έξοδα συγκομιδής. Τι πρέπει, τότε, να γίνει :
    Να αφήσουν οι αγρότες, τα πορτοκάλια, να σαπίσουν για να γίνουν χλωρή λίπανση για την άλλη χρονιά ; Να τα δώσουν σε χυμοποίηση, χωρίς πιθανή κάλυψη του κόστους συλλογής ; Ή να προτιμήσουν να καλέσουν τους άνεργους κατοίκους των γειτονικών μεγαλοπόλεων που έχουν πολυμελείς οικογένειες και να τους προσφέρουν δωρεάν τα προιόντα, αφού όμως θα μετέχουν οι ίδιοι στην συγκομιδή των ;
    Δεν είναι προτιμότερη η τρίτη λύση , όταν αυτή καλύπτει και την διατροφική ανάγκη και βελτιώνει το πνεύμα εργατικότητας και αλληλεγγύης ;
    2ο παράδειγμα
    Υπάρχουν πολλές εδαφικές εκτάσεις, που λόγω εσωτερικής μετανάστευσης των ιδιοκτητών τους απο την επαρχία ή λόγω του ότι ανήκουν στο Κράτος , στην Εκκλησία ή σε Δήμους ή αλλους φορείς , είναι ανεκμετάλλευτες. Οι ιδιοκτήτες τους δεν επιθυμούν να τις καλλιεργήσουν, ούτε να τις νοικιάσουν. ΄Ομως, σε αυτές τις εκτάσεις , θα μπορούσαν να στήνονται οι μετακινούμενες μελισσοκυψέλες και να αποδίδουν ένα εισόδημα και για τον εκτροφέα και για τον ιδιοκτήτη γης. Η ελληνική φύση, είναι πολύ κατάλληλη για μελισσοκομία και έτσι θα μπορούσαμε το ελληνικό μέλι να γίνει το πιο εξαγωγικό προιόν, αφού καλύψει τις διατροφικές ανάγκες.
    3ο παράδειγμα
    Η ιχθυοκαλλιέργεια μπορούσε να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής προιόντων μεταξύ παραγωγών ιχθυοτροφών και ιχθυοπαραγωγών. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα παρείχαν θαλάσσιες μη τουριστικές εκτάσεις που θα δίνονταν σε άνεργους οικογενειάρχες έναντι συμβολικού τιμήματος ή ανταμοιβής εργασίας.
    4ο παράδειγμα:
    Τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα τροφίμων πρέπει μετά απο δειγματοληπτικό υγειονομικό έλεγχο, να εφοδιάζουν τις βραδυνές ώρες με τα εναπομείναντα αζήτητα τρόφιμα, οικογένειες που μετά απο την καταγραφή τους στην δημοτική απόρρητη λίστα, θα ήταν δικαιούχοι τροφίμων . Οι δικαιούχοι δεν θα μπορούσαν να παίρνουν απεριόριστες ποσότητες απο πολλά καταστήματα αλλά μόνο απο τα γειτονικά, δείχνοντας την δημοτική κάρτα και μόνο για ποσότητα ανάλογη των μελών της οικογένειάς των.
    Οι κάτοικοι που λαμβάνουν αγροτικά αγαθά , σύμφωνα με την δυνατότητα των, πρέπει να μετέχουν στην φροντίδα των αγρών ή την απαιτούμενη πυροπροστασία ή κάποιες αναγκαίες γεωργικές εργασίες .Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της αλληλεγγύης με εποπτεία και των Δήμων και της Εκκλησίας και άλλων θεσμικών οργάνων.
    Η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας αλληλεγγύης. Οι πρόγονοί μας, μας κληροδότησαν αρχές και αξίες ανώτερου πολιτισμού.
    Άς κάνουμε σωστή εφαρμογή της σοφής διδασκαλίας τους. Οι καιροί το απαιτούν , οι μελλοντικές γενεές το χρειάζονται. ΄Ας σταματήσουμε τους εμφύλιους πολέμους και ας αρχίσουμε τις εμφύλιες συνεργασίες..