Μάτα Χάρι – Θύτης ή θύμα της εποχής της;

0
1472

Η μοιραία κατάσκοπος είναι η νέα ηρωίδα του Paulo Coelho/  

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Όσο γνωστό είναι το όνομα Μάτα Χάρι στο ευρύ κοινό άλλο τόσο άγνωστη, νεφελώδης και μυθιστορηματική είναι η ζωή της. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως παραπέμπει σε  πρόσωπο μυθοπλασίας, όπως για παράδειγμα ο Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ, με τη θεμελιώδη διαφορά  ότι  εκείνη υπήρξε στη πραγματικότητα. H θρυλική Μάτα Χάρι λοιπόν,  αυτό το εμβληματικό όνομα και η αινιγματική φυσιογνωμία  για τη διεθνή κατασκοπεία, είναι η κεντρική ηρωίδα στο νέο μυθιστόρημα του Paulo Coelho, με τίτλο Η Κατάσκοπος, από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η Μάτα Χάρι, που στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος» ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ολλανδής Μαργαρίτα Τσέλε (Margaretha Geertruida “Grietje” Zelle MacLeod,) υπήρξε σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, εταίρα και βέβαια διάσημη κατάσκοπος, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1878 και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917 στη Γαλλία με την κατηγορία της διπλής κατασκόπου.

mata-_hari_321Κόρη ενός ευκατάστατου Ολλανδού και μιας Χαβανέζας σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της εποχής της και έλαβε εξαιρετική μόρφωση, ακόμη και μετά το διαζύγιο των γονιών της. Με σκούρα επιδερμίδα, αισθησιακά χείλη και μαύρα μάτια κάθε άλλο παρά θύμιζε βορειο-ευρωπαία.

Ως Μαργαρίτα Τσέλε είχε παντρευτεί τον λοχαγό του ολλανδικού αποικιακού στρατού Ροδόλφο ΜακΛάουντ, με τον οποίο αργότερα χώρισε. Από  τις Ολλανδικές Ινδίες επέστρεψε  στην Ευρώπη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι  καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι. Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε σε  όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη. Κάτι που σε καιρό πολέμου, γεννούσε εκ προοιμίου υποψίες.

Το 1917 συνελήφθη από τους Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου κατά συρροή, και της καταλόγισαν ευθύνες για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917  στην περιοχή της Βιγκένας. Σύμφωνα, ωστόσο, με το συγγραφέα Russel Warren Howe η Τσέλε υπήρξε, πιθανότατα, θύμα σκευωρίας, καθώς πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη δίκη της ήταν χαλκευμένα, ενώ αγνοήθηκαν άλλα, που ενδεχομένως θα οδηγούσαν στην αθώωσή της.

mata_hari_213Με το βιβλίο Η κατάσκοπος, ο Πάουλο Κοέλο συνθέτει ένα μυθιστορηματικό πορτρέτο της Μάτα Χάρι, με φόντο τις αδιαφανείς συνθήκες της καταδίκης της. Είναι έγκλειστη στις φυλακές του Σαν Λαζάρ στο Παρίσι το 1917 και καταδικασμένη σε θάνατο, ενώ περιμένει αν θα γίνει δεκτή η αίτηση χάριτος που είχε υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αίτηση τελικά θα απορριφθεί και η Μάτα ΧάριΜαργαρέτα Ζέλε  θα εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την υπόθεση η τελευταία της επιθυμία είναι να μάθει η κόρη της την αλήθεια. Να μην πιστέψει η κόρη της κανέναν άλλο εκτός από εκείνη.

mata_hari_492iΟ Πάουλο Κοέλο διακρίνει στην προσωπικότητα της Μάτα Χάρι το σύμβολο της ελεύθερης ανεξάρτητης γυναίκας που γεννήθηκε και έζησε σε λάθος εποχή. Ήταν γοητευτική, από τις πιο επιθυμητές γυναίκες της εποχής της που κατόρθωνε να σχετίζεται και να σαγηνεύει τους πιο πλούσιους και ισχυρούς άντρες κάτι που προκάλεσε τη ζήλια και το φθόνο των γυναικών της παρισινής αριστοκρατίας.

Αποτέλεσμα έρευνας και βασισμένο σε αδημοσίευτα έγγραφα, συνθέτει το πορτρέτο μιας γυναίκας ταλαντούχας, μορφωμένης και πολύγλωσσης που σε συνδυασμό με την ανεξαρτησία της αποτελούσε πρόκληση για τα ήθη της εποχής της και ίσως όχι μόνο.

Ενδεικτική η «επιχειρηματολογία» του εισαγγελέα δρ Μαρνέ: «Η Ζέλε είναι εκείνος ο τύπος της επικίνδυνης γυναίκας που βλέπουμε σήμερα. Η ευκολία με την οποία εκφράζεται σε διάφορες γλώσσες ιδίως στα γαλλικά, οι πολυάριθμες σχέσεις της σε κάθε τομέα, ο τρόπος με τον οποίο εισχωρεί διακριτικά στους κοινωνικούς κύκλους, η κομψότητα της, η φανερή της ευφυΐα, η ανηθικότητα της, όλα αυτά συγκλίνουν στο να αντιμετωπίζεται ως δυνάμει ύποπτη.»

Συνθέτοντας ιστορικά με μυθιστορηματικά στοιχεία ο Πάουλο Κοέλο παρουσιάζει ένα ευανάγνωστο και συγκινητικό μυθιστορηματικό πορτρέτο της Μάτα Χάρι. Μιας ιδιαίτερης, δυνατής και περήφανης γυναίκας και όχι μιας femme fatale, μιας γυναίκας  που υπήρξε φιλόδοξη, ελεύθερη αλλά σε τελική ανάλυση αφελής, πληρώνοντας το τίμημα με τον πιο βαρύ τρόπο.

 Όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο συγγραφέας με σημείωμα του στο τέλος του βιβλίου: «Μολονότι όλα τα στοιχεία του βιβλίου είαι πραγματικά, επινόησα ορισμένους διαλόγους, έπλασα μερικές σκηνές, άλλαξα τη σειρά κάποιων –λίγων- γεγονότων και άφησα ‘έξω από την αφήγηση όλα όσα έκρινα πως δεν ήταν σχετικά, το βιβλίο αυτό δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αποτελέσει βιογραφία της Μαργαρέτα Ζέλε». Προτείνει μάλιστα και κάποια πρόσφατες ιστορικές βιογραφίες της, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την πραγματική ζωή της.  

info@bookbar.gr

 

PAULO COELHO

 

 INFO

kataskopos_coelho_coverΗ κατάσκοπος

Paulo Coelho

Μετάφραση: Μάτα Σαλογιάννη

Σελ. 224, Τιμή € 15,50

 

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Γιώργος Καφούρος, Ικαρία

Γιάννης Κουφόπουλος, Λαμία

Παναγιώτης Τσιακιρίδης, Θεσσαλονίκη

  ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η κατάσκοπος, Paulo Coelho, Εκδόσεις Λιβάνη  

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

 Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Λιβάνη, Σόλωνος 98, 10680, Αθήνα, Ώρες καταστημάτων, Τηλ: 2103661200
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 18 Δεκεμβρίου 2016

Καλή τύχη!!!