Μισός αιώνας παρουσίας για τις εκδόσεις Καστανιώτη

0
198

Ο ιστορικός εκδοτικός οίκος γιορτάζει τα 50 χρόνια ζωής/

Φέτος οι Εκδόσεις Καστανιώτη, ένας από τους εκδοτικούς οίκους που έχουν καθορίσει το πνευματικό τοπίο της Μεταπολίτευσης, συμπληρώνουν 50 χρόνια εκδοτικής παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Η ξεχωριστή αυτή επέτειος θα τιμηθεί με εκδηλώσεις, συλλεκτικές εκδόσεις και φυσικά νέες κυκλοφορίες.

Πριν από 50 ακριβώς χρόνια, το 1968, ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι, η ευγενής «συνωμοσία» µιας παρέας, ένα εγχείρημα έκδοσης βιβλίων σε δύστηνους καιρούς: η πρώτη εµφάνιση των Εκδόσεων Καστανιώτη στα σύγχρονα ελληνικά γράµµατα.

Η αρχή έγινε µε το βιβλίο Βάσεις – Έννοιες της Κυβερνητικής του Λουί Kουφινιάλ και µε το O Ηλεκτρονικός Υπολογιστής και ο ανθρώπινος εγκέφαλος του Τζων φον Nόυµαν. Η σειρά «Θεαίτητος», εµπνευσµένη από τον οµώνυµο πλατωνικό διάλογο, φιλοδόξησε να φέρει στην Ελλάδα βιβλία προβληματισμού που πυροδοτούσαν τότε την παγκόσμια σκέψη. Ήταν το ξεκίνημα µιας υπέροχης περιπέτειας µε πρωταγωνιστές τους συγγραφείς και τα βιβλία τους.

Από τότε μέχρι σήμερα οι Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν εκδώσει περισσότερους από 6.500 τίτλους βιβλίων, που έχουν γραφτεί από τους σπουδαιότερους Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Ο κατάλογός, ο οποίος διαρκώς εμπλουτίζει την εγχώρια βιβλιογραφία, φιλοξενεί νομπελίστες, πολυβραβευμένους λογοτέχνες, διακεκριμένους επιστήμονες, ρηξικέλευθους διανοητές και καλλιτέχνες, λογοτέχνες αρχικά άγνωστους που γνώρισαν στη συνέχεια την απόλυτη καταξίωση, συγγραφείς που µε την ευαισθησία και την αγωνία τους συνέβαλαν στη άνθηση των γραμμάτων στη χώρα µας.

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη άλλαξαν τα δεδομένα και σφράγισαν το πολιτιστικό τοπίο της
Μεταπολίτευσης. Εξέδωσαν σύγχρονους κλασικούς Έλληνες συγγραφείς και συγκρότησαν την πιο διευρυμένη σειρά παγκόσμιας λογοτεχνίας στη χώρα. Αγκάλιασαν  τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις και ήταν από τους πρώτους που παρουσίασαν την ψηφιακή ανάγνωση στο ελληνικό κοινό.

Έδωσαν βήμα στις νέες λογοτεχνικές φωνές που θα καθορίσουν τη λογοτεχνία του μέλλοντος.

Τιμώντας τους ανθρώπους και τα έργα τους, τους ζώντες και τους τεθνεώτες που διαμόρφωσαν γενιές αναγνωστών, καθώς και τους βιβλιόφιλους  θα γιορτάσουν τον μισό αιώνα 50 χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς, µε µια σειρά ενεργειών και δραστηριοτήτων που θα φωτίσουν την πολύχρονη ιστορία του εκδοτικού οίκου..

Παράλληλα µε το πλούσιο εκδοτικό πρόγραµµα του 2018 –που συµπίπτει µε την «Αθήνα –
Παγκόσµια Πρωτεύουσα βιβλίου»–,
θα κυκλοφορήσουν συλλεκτικές επετειακές εκδόσεις και θα οργανωθούν εκδηλώσεις µε κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αλλά και θεµατικές δράσεις που θα αναδείξουν τη δηµιουργική σχέση της λογοτεχνίας µε τις άλλες τέχνες.

«Όλοι εµείς οι άνθρωποι των Εκδόσεων Καστανιώτη, συγγραφείς, µεταφραστές, επιµελητές και εργαζόµενοι, νιώθουµε την ανάγκη να ευχαριστήσουµε τους αναγνώστες και τους συνεργάτες µας, τους κριτικούς και δηµοσιογράφους, για την πολύχρονη συµπόρευση, για την πίστη και αφοσίωση στο ποιοτικό βιβλίο και στην αξία της ανάγνωσης.»

info@bookbar.gr