Νίκος Σιδέρης – Bullying και όμως νικιέται!!

0
2518

Ο σχολικός εκφοβισμός από διαφορετική οπτική γωνία/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

H τραγική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο, έφερε στην επιφάνεια ένα παλιά κοινωνικό φαινόμενο και έναν νέο όρο: Το Bullying. Το κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο αναφέρεται η λέξη  bullying δεν είναι άλλο από τον εκφοβισμό ή εξαναγκασμό που μπορεί να ασκήσει ένα άτομο και κυρίως μια ομάδα ατόμων εις βάρος ενός μεμονωμένου ατόμου, που γίνεται το θύμα και το θήραμα.  Ένα φαινόμενο δηλαδή πολύ παλιό, που γνώριζε ιδιαίτερη έξαρση παλαιότερα σε  κλειστές κοινωνίες και εκδηλωνόταν κατά κύριο λόγο εις βάρος ατόμων που τα χαρακτήριζε κάτι διαφορετικό από τα συνήθη στερεότυπα.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι τα φαινόμενα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, δυστυχώς αναβιώνουν στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες μας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει το bullying «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, στους δημόσιους χώρους και γενικότερα στην κοινωνία, εκεί που συνυπάρχουν άτομα με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Αποδεικνύοντας  έτσι ότι η τραγωδία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά η κορυφή του παγόβουνου.

 Το bullying που αποτελεί μια μορφή κακοποίησης και σήμερα έχουν αυξηθεί οι φωνές για την ποινικοποίηση του, είναι το θέμα που εξετάζει ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης, στο βιβλίο του με τίτλο Bullying – Κι όμως νικιέται! (Εκδόσεις Μεταίχμιο) το οποίο συνυπογράφει με δύο έγκριτους συνεργάτες, την ψυχολόγο Δήμητρα Γιαννακοπούλου και τον εκπαιδευτικό – ερευνητή Παύλο Χαραμή.  Το βιβλίο εξειδικεύεται στην ευαίσθητη περίπτωση του σχολικού εκφοβισμού, όπου μικρά παιδιά και έφηβοι, μπορεί να γίνουν θύματα ή θύτες.

Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό ο Νίκος Σιδέρης, χαρακτηρίζεται από δυναμική προσέγγιση στα  κοινωνικά προβλήματα, κάτι που αποδεικνύεται και με την μέχρι σήμερα βιβλιογραφία του. Με ανάλογο δυναμικό τρόπο αντιμετωπίζει και το ζήτημα του Bullying το οποίο, όπως και ο ίδιος επισημαίνει, ανησυχεί και προβληματίζει πολλούς γονείς, που έχουν ζητήσει τη βοήθεια του.

Στην συγκροτημένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων antibullying που περιλαμβάνεται στο βιβλίο και υπογράφει η εξειδικευμένη ψυχολόγος Δήμητρα Γιαννακοπούλου,, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο σχολικός εκφοβισμός εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες διεθνώς και έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού.

Παράλληλα ο εκπαιδευτικός – ερευνητής Παύλος Χαραμής καταγράφοντας τις εμπειρίες αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η πληροφόρηση των παιδιών και η σημασία των  προγραμμάτων  του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, για τα οποία επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει συνέχεια, σε αντίθεση με την αποσπασματικότητα που χαρακτηρίζει τον ελληνικό δημόσιο βίο γενικότερα.

Πείτε το «ψευτονταηλίκι»

Αναλύοντας το φαινόμενο από την πλευρά του ο Νίκος Σιδέρης στέκεται στην ανάγκη να σταματήσουμε να φοβόμαστε το bullying  και μιλά για τη σημασία που έχουν στο θέμα αυτό ακόμη και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Σε επόμενο στάδιο μια αποτελεσματική στρατηγική θα μπορούσε να είναι η γελοιοποίηση και ως εκ τούτου ο ευτελισμός του φαινομένου και των ατόμων που επιδίδονται σε αυτό.  Αντί για τη λέξη bullying  αν χρησιμοποιήσουμε την ελληνική λέξη «ψευτονταηλίκι» αμέσως το νόημα της πράξης επαναπροσδιορίζεται και χάνει την αίγλη που μπορεί να έχει για κάποιους. Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας: «Κύριος στρατηγικός σκοπός είναι η αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης του ψευτονταηλικιού. Κύρια μέθοδος για την επίτευξη του, η γελοιοποίηση του. Ώστε όσοι αισθάνονται τον πειρασμό να κάνουν ψευτονταηλίκια, να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει. Το γελοίο σκοτώνει το ψευτονταηλίκι, ακόμη και στην σκέψη».  

Το βιβλίο δίνει κατευθύνσεις στους γονείς, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να μην αποδέχονται τη βία είτε ως θύματα είτε ως θεατές, πόσο μάλλον να την ασκούν ως θύτες. Και είναι σημαντικό να τα διδάξουμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ότι «Ποτέ δεν κάνω στον άλλον ότι δεν θέλω να κάνουν και σε μένα».

Info@bookbar.gr

 

BIO

Νίκος Σιδέρης  (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

 

INFO

bullying_sideris_coverBullying: Και όμως νικιέται!

Μια νέα στρατηγική για γονείς, παιδαγωγούς, παιδιά και όλους τους άλλους

Νίκος Σιδέρης , Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Παύλος Χαραμής

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2016

Σελ. 256, Τιμή € 12,20

 

 

Σχετικά Θέματα 

Νίκος Σιδέρης: Η ανατομία της παιδικής επιθετικότητας / Συνέντευξη στην Ελπίδα Πασαμιχάλη Part-1 , Part-2

Μιλώ για την κρίση με το παιδί

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Ασημίνα Καλογεράκη, Αθήνα

Παναγιώτης Ποιμενίδης, Γιαννιτσά

Αθηνά Τερζίδου, Κατερίνη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Bullying Και όμως νικιέται, Νίκος Σιδέρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Μεταίχμιο.
  • Στην Αθήνατο βιβλιοπωλείο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00
  • Θεσσαλονίκηβλ. ΟΞΥΓΟΝΟ παρακάτω το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, τηλ. 2310 260085, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι).
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 4 Ιουλίου 2016