Νίκος Ξυδάκης, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού

0
1024

Με περγαμηνές στον γραπτό λόγο και γνώση για το χώρο του βιβλίου|

«Δεν έκλαψα το βράδυ της Κυριακής, στην πτώση των άθλιων, ούτε που τσάκισα τα πόδια μου τη φωνή μου, τα χέρια μου, την ψυχή μου, που τράβαγα νερό από τα πιο βαθιά πηγάδια για να κρατήσω την ομάδα και μένα, όρθιους… όλα αυτά τα χρόνια, με τόσους κόπους και με τη διάθεση ψηλά, παρ’ όλα τα σιχαμένα που πυροβολάγανε.. τώρα έκλαψα που είδα το πρόσωπο του Νίκου Ξυδάκη να υπογράφει για το Πολιτισμού. Αυτό είναι μια αληθινή Νίκη! χαλάλι όλα» ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Ελάχιστοι είναι οι υπουργοί που έχουν τύχει τέτοιας γενναιόδωρης και από καρδιάς υποδοχής για την ανάληψη των καθηκόντων τους, όση αποτυπώνεται στο κείμενο αυτό που ανάρτησε στο F|B o Σταμάτης Κραουνάκης για τον νέο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Ο Νίκος Ξυδάκης, καταξιωμένος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Καθημερινή, που ανέλαβε από την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο των Τεχνών, του πολιτισμού και του βιβλίου.

Γνωστός για τον ποιοτικό, στοχαστικό, καλλιεργημένο και ευγενικό γραπτό και προφορικό λόγο του, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον δημοσιογραφικό αλλά και πολιτιστικό χώρο, στον οποίο βρίσκονται και οι επαγγελματικές του ρίζες. Έτσι όταν για πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του ως υπεύθυνου για τον Πολιτισμό στο νέο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον Αριστείδη Μπαλτά τα social media κατακλύσθηκαν από εκδηλώσεις χαράς, ανακούφισης, ακόμη και συγκίνησης. Όλοι προσδοκούν ότι θα αξιοποιήσει στον νευραλγικό αυτό τομέα την εμπειρία, την καλλιέργεια και τις γνώσεις του. Και η αλήθεια είναι πως αν η Ελλάδα είναι πάνω από όλα ο Πολιτισμός της, τότε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού είναι από τα πιο σημαντικά, που θα κληθεί να διαχειριστεί θέματα τεράστιας σημασίας τόσο σύγχρονης όσο και ιστορικής. Θέματα που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, σε συνδυασμό με ένα πλήθος εκκρεμοτήτων.

Από το μείζον θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα που έχει πάρει νέα ώθηση μετά τον ερχομό της Αμάλ Κλούνεϊ, μέχρι το «μυστήριο» της Αμφίπολης που πρέπει να διερευνηθεί, αλλά και τα εκατομμύρια ευρώ που τρέχουν για τα έργα του ΕΣΠΑ. Θέματα όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Λυρική Σκηνή αλλά και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πλήθος από θέματα όμως υπάρχουν και στον πολύπαθο χώρο του βιβλίου, με την τεράστια κρίση που μαστίζει τον εκδοτικό χώρο, με την απουσία εθνικής πολιτικής για το βιβλίο από τη στιγμή που διαλύθηκε το ΕΚΕΒΙ και με το θέμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται σε εγκατάλειψη, να κινδυνεύει να ξεχαστεί.

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο, νησί που η πορεία του δείχνει ότι λατρεύει. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου και εν συνεχεία σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς όμως να τις ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984), και στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση επιλέγοντας για τις μεταπτυχιακές σπουδές του την Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

xydakis-axelos-stathisΣτη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης (Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο).

Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982), στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνε την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001). Παράλληλα, συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992).

Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή. Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: «All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα» (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και «Αναφορά στον Γύζη» (2004, Τήνος).

Το 2009 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών): το 2002-2005, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας, το 2007-2009 μέλος του ΔΣ.

Ζει στην Αθήνα, με τη σύζυγό του, Σίσσυ Αλμπανοπούλου, και τους δύο γιους τους.

Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς και το 2014 υποψήφιος ευρωβουλετής με το ΣΥΡΙΖΑ. Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκλέχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών.

 info@bookbar.gr

 PHOTO: Φωτογραφία του Χρήστου Προυκάκη από την παρουσίαση του βιβλίου Το πολιτιστικό μας “αλφαβητάρι” του Λαοκράτη Βάσση. Ο Νίκος Ξυδάκης, ομιλητής και συντονιστής, με τον συγγραφέα Λουκά Αξελό και τον δημοσιογράφο, σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο.

Σχετικά links

Νίκος Ξυδάκης   http://xydakis.gr/