O Τζέφρι Ευγενίδης, επιστρέφει: Νέο βιβλίο “The Marriage Plot”

0
1386

Εννέα χρόνια μετά το “Middlesex” νέο βιβλίο του ομογενή συγγραφέα

Τελετή ενηλικίωσης στη δεκαετία των ‘80s

Μετά από εννέα χρόνια …κυοφορίας το νέο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη είναι γεγονός!

Πιστός ραντεβού του με το κοινό και επισημοποιώντας  πλέον το διάστημα των εννέα ετών, ως περίοδο  «κύησης» για κάθε νέο του έργο,  ο βραβευμένος με το Βραβείο Pulitzer 2003 ομογενής Αμερικανός συγγραφέας, επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που ήδη δρέπει δάφνες και εγκωμιαστικές κριτικές στο εξωτερικό. Και ο τίτλος αυτού: “The Marriage Plot”.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Θέμα του είναι για ακόμη μία φορά το δράμα της ενηλικίωσης, ένα θέμα που με εντελώς διαφορετικό τρόπο βέβαια, o Jeffrey Eugenides μελετά και στα προηγούμενα βιβλία του, τόσο στις «Αυτόχειρες Παρθένους» όσο και στο εμβληματικό «Middlesex: Ανάμεσα στα δύο φύλα» (Εκδόσεις Libro) για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Pulitzer 2003. Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, η προσέγγιση του Ευγενίδη στο «δράμα της ενηλικίωσης» μέσα από το “The Marriage Plot” είναι πολύ πιο βαθειά και εξαντλητική από ότι ήταν στο βραβευμένο “Middlesex” και δεν διστάζουν να συγκρίνουν τη ζωντάνια της πρόζας του με εκείνη του Marquez  του Kafka, του  Borges και Musil .

Ένα ερωτικό τρίγωνο με ..ελληνικό σκέλος

Σe αντιδιαστολή με το “Middlesex”  όπου ο Ευγενίδης εξέταζε την πιο δραματική και ακραία εφηβική μεταμόρφωση, όπου ένα κορίτσι μεταμορφώνεται σε αγόρι, και μέσα από αυτή αφηγείται την ιστορία τριών γενιών μεταναστών στην Αμερική, στο νέο “The Marriage Plot” παρουσιάζει την πορεία τριών διαφορετικών προσώπων προς της ενηλικίωση, καθώς αποφοιτούν από το Brown University, όπου σπούδαζε και ο ίδιος, εν έτει 1982, δηλαδή μια χρονιά πριν τη δική του αποφοίτηση. Τα τρία πρόσωπα κινούνται στην τροχιά ενός χαρακτηριστικού …Ευγενίδειου ερωτικού τριγώνου.  Η ελληνική καταγωγή του συγγραφέα είναι παρούσα και σε αυτό το έργο, αφού το ένα εκ των τριών προσώπων που είναι και στο συγγραφικό alter ego του Ευγενίδη, είναι Έλληνας.

Μια κοπέλα και δύο αγόρια βρίσκονται στις «κορυφές» αυτού του περίτεχνου ερωτικού τριγώνου. Είναι η Madeleine Hanna, πολύ καλλιεργημένη, ρομαντική, ανασφαλής και μπερδεμένη ανάμεσα στις επιρροές των Derrida, Barthes και των James, Austin και Salinger που την εποχή εκείνη  ήταν «της μόδας»…  Είναι ο Leonard Bankhead , ιδιοφυής, λαμπερός, αλλοπρόσαλλος και κατά διαστήματα  το ταίρι της Madeleine, αλλά οι μανιοκαταθλιπτικές τάσεις του, τον κάνουν ακατάλληλο για ιδανικό σύζυγο!  Είναι επίσης ο Mitchell Grammaticus, το συγγραφικό «υποκατάστατο» του Ευγενίδη,  οποίος είναι ελληνικής καταγωγής, από το Ντιτρόιτ όπως και ο Ευγενίδης, έχει αποφοιτήσει  τη Θεολογική Σχολή αλλά προτιμά να περπατήσει τη γη σαν προσκυνητής και είναι διχασμένος ανάμεσα στη λατρεία του για το Θεό και τη λατρεία του για την …Madeleine!

Campus Novel των ‘80’s

Ο Ευγενίδης αναβιώνει στις σελίδες του βιβλίου ένα πολυσύνθετο και εκλεπτυσμένο σύμπαν με τις ιδέες, την ατμόσφαιρα και τις ανησυχίες των ‘80’s. Με πλήθος από λογοτεχνικές αναφορές, ιδιόρρυθμους πανεπιστημιακούς καθηγητές, φεμινίστριες, νέο –Βικτωριανούς και ανήσυχους γονείς που προσπαθούν να καταλάβουν, κερδίζοντας για το “The Marriage Plot”, μεταξύ των άλλων, τον τίτλο του «πιο διασκεδαστικού campus novel». Παράλληλα αφηγείται την πορεία των τριών αυτών νέων προς την αποφοίτηση και τη μοιραία ενηλικίωση, όταν απότομα καταρρέει όλο το οικοδόμημα των πανεπιστημιακών αξιών, ιεραρχήσεων και ανησυχιών και ο καθένας πρέπει να ανιχνεύσει  ένα νέο δρόμο για την «πραγματική ζωή» στον έξω κόσμο.

Πολυσήμαντος και ο τίτλος “The Marriage Plot” (σ.σ.  Σε ελεύθερη απόδοση «Σενάριο γάμου» ). Ο προσδιορισμός Marriage plot είναι λογοτεχνικός όρος που χρησιμοποιείται σε ακαδημαϊκούς κύκλους για να χαρακτηρίσει μια συγκεκριμένη αφηγηματική φόρμα τόσο στη λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο. Πρόκειται για ιστορίες, για σενάρια, που αφηγούνται τις δυσκολίες και τα προβλήματα στη σχέση ενός ζευγαριού, μέχρι την τελική λύση και δικαίωση στη …γαμήλιο τελετή. Το συγκεκριμένος λογοτεχνικό είδος υπήρξε πολύ δημοφιλές το 18ο και 19ο αιώνα με το αστικό μυθιστόρημα.  Ανάμεσα στους εκπροσώπους  του ήταν οι Samuel Richardson, Jane Austin, George Eliot και οι αδελφές Brontë.

info@bookbar.gr

 

Διαβάστε επίσης

Τζέφρι Ευγενίδης,  «Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε», κριτική

«Οι ερωτικές ιστορίες δυσφημούν τον έρωτα»

 Τζέφρι Ευγενίδης, Συνέντευξη: «Ο μυθιστοριογράφος πρέπει να έχει ερμαφρόδιτη φαντασία»  (Βραβείο Pulitzer 2003)

 

 

 INFO

Το “The Marriage Plot” θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2012, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, από τις Εκδόσεις Πατάκη.