Ο αστυνόμος Χαρίτος βγάζει Offshore λαυράκι

0
1362

…..και τίθεται σε διαθεσιμότητα/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Ο αστυνόμος Χαρίτος επιστρέφει και πέφτει στα βαθιά νερά της πολιτικής, της διαπλοκής, των  μεγάλων ναυτιλιακών και των Offshore σε εξωτικούς  φορολογικούς παραδείσους! Ο ιδιόρρυθμος αστυνόμος  βουτάει στα  θολά νερά των λιμανιών, εκεί όπου γίνεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος , το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, με τις μίζες να προωθούνται σε συμφωνίες προσώπων υπεράνω υποψίας και …βγάζει λαυράκι!

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Από τις εμβληματικές  μορφές της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα ο Πέτρος Μάρκαρης με το τελευταίο του μυθιστόρημα  Offshore (Εκδόσεις Γαβριηλίδης) βάζει  βαθιά το μαχαίρι στη σάρκα της ελληνικής κοινωνίας μέχρι που …βρίσκει κόκαλο. Εντοπίζει τις παθογένειες, τις αδυναμίες, τις γάγγραινες, μιλά ανοικτά για τον ρόλο των ΜΜΕ και ανεβάζει ακόμη πιο  ψηλά τον πήχη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Είναι όμως και η ίδια η υπόθεση που επιφυλάσσει εκπλήξεις:  Ο αστυνόμος Χαρίτος   ….τίθεται σε διαθεσιμότητα, -ακόμη  κι αυτό μπορεί να συμβεί- για να μάθει να μην χώνει τη μύτη του εκεί που δεν πρέπει! Ο δε Πέτρος Μάρκαρης αποδεικνύει ακόμη μια φορά, πως το αστυνομικό μυθιστόρημα προϋποθέτει σοβαρή κοινωνιολογική ανάλυση, σε βάθος έρευνα, αλλά και …κότσια.

Στην μετά –κρίσης Ελλάδα, όλα πωλούνται  και αγοράζονται…. 

Στο μυθιστόρημα Offshore του Πέτρου Μάρκαρη η Ελλάδα …διακτινίζεται σε ένα μέλλον όπου δεν υπάρχει κρίση. Για την ακρίβεια η κρίση έχει ξεπεραστεί και αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ένα νέο κόμμα με το όνομα ΚΕΑΝ – Κόμμα Εθνικής Ανατροπής, που εμφανίζεται  κυριολεκτικά από το πουθενά,  με κεντρικό σλόγκαν «Και αν τα καταφέρουμε;» και στελεχώνεται από 40άρηδες πολιτικούς, κερδίζει στις εκλογές και δημιουργεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ως δια μαγείας και με συνοπτικές διαδικασίες η Ελλάδα περνά από την ύφεση στην ανάκαμψη, τα οικονομικά της νοικοκυρεύονται, αρχίζουν οι επενδύσεις, οι Έλληνες επανέρχονται στις προ –κρίσης συνήθειες τους  και ο αστυνόμος Χαρίτος μαζί με τη συμβία του Αδριανή, προετοιμάζεται να υποδεχτεί την πρώτη αύξηση στο μισθό του μετά από πολλά χρόνια συνεχών  μειώσεων και περικοπών.

Όμως αυτό το ειδυλλιακό τοπίο αρχίζει να σκοτεινιάζει όταν μια σειρά από δολοφονίες  στο χώρο την ναυτιλιακών εταιρειών, αναγκάζουν τον  Χαρίτο να αρχίσει να ψάχνει και ως συνήθως να «χώνει τη μύτη» του εκεί που δεν πρέπει.  Παραδόξως, αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να κουραστεί για να ανακαλύψει τους δολοφόνους αφού παραδίδονται στην αστυνομία οικειοθελώς! Στην μετά –κρίσης Ελλάδα, όλα πωλούνται  και αγοράζονται….  Ακόμη και οι ομολογίες… Όταν η έρευνα τον οδηγήσει στην προέλευση του χρήματος που έρχεται στην Ελλάδα, τα πράγματα κυριολεκτικά αγριεύουν. Οι κομψοί νέοι κυβερνήτες και οι ευφυείς καινούργιοι επενδυτές, που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε δυναμικούς και ευφυείς νέους, όπως και η …κόρη του Χαρίτου Κατερίνα,  δείχνουν τα δόντια τους. Όταν ο αστυνόμος Χαρίτος αρχίζει να ερευνά τη δολοφονία ενός βετεράνου δημοσιογράφου, που είχε γίνει επικίνδυνος, τίθεται σε …διαθεσιμότητα!

Το μαύρο χρήμα και οι  «λευκές» επενδύσεις

Στο φινάλε το βιβλίου ο Πέτρος Μάρκαρης και οι νέοι επενδυτές ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ο αστυνόμος Χαρίτος γίνεται αυτόπτης και αυτήκοος  μάρτυρας της ανοικτής και κυνικής ομολογίας των εκπροσώπων του μαύρου χρήματος που κινούν τα νήματα της οικονομικής ανάκαμψης: «Είμαστε οι εκπρόσωποι του μαύρου χρήματος κύριε Χαρίτο. Θέλουμε να δούμε, αν οδηγήσουμε στην ανάπτυξη μια χώρα, που της κόβεται και η τελευταία σταγόνα του λευκού χρήματος, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη δική μας, παράπλευρη, υπόγεια, σκοτεινή, αν προτιμάτε, επιχειρηματικότητα. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά»…. Και συνεχίζει λίγο παρακάτω με τον πιο κυνικό τρόπο, που αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη: «Ακούτε παντού να μιλάνε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κανείς όμως δε λέει ότι το ξέπλυμα είναι ταυτοχρόνως και μια επένδυση, κύριε αστυνόμε. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μετατρέψεις αυτό που ονομάζουν παράνομο χρήμα σε νόμιμο είναι να το επενδύσεις. Τότε όλοι θα σταματήσουν να μιλάνε για ξέπλυμα, θα μιλάνε για επενδύσεις. Αυτή είναι η ουσία του πειράματος στην Ελλάδα. Να νομιμοποιήσουμε το μαύρο χρήμα μέσα από επενδύσεις».  (σελ.290)

Ποινικοί δολοφόνοι και οικονομικοί δολοφόνοι

Σε μια Ελλάδα που έχει χάσει πια τις αυταπάτες της, που το ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει πάρει  τη μορφή  αναπόφευκτου ζυγού, που τα μνημόνια δεν μπορούν πια να θεωρούνται «φάρμακα που μας χορηγούν οι δυτικοί μας γιατροί για να θεραπευτούμε από τη σπατάλη και διαφθορά μας» αλλά εργαλεία  για το δικό τους πλουτισμό, σε μια  Ελλάδα που το πραγματικό μαύρο χρήμα δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανένα «Πόθεν Έσχες», ο αστυνόμος Χαρίτος θα φτάσει πολύ κοντά στους δολοφόνους  αλλά δεν θα μπορέσει να τους συλλάβει. Διότι δεν θα τον αφήσουν να τους συλλάβει. Θα αποκαλύψει όμως στους αναγνώστες του, τα ίχνη, τις διαδρομές, τις πολιτικές συμμαχίες, τις τεχνικές  και τη στρατηγική εκείνων που ελέγχουν το μαύρο χρήμα και είναι οι πραγματικοί οικονομικοί δολοφόνοι. Τέλος σε ένα παγκοσμιοποιημένο  κοινωνικό φόντο  που κλυδωνίζεται, καθώς ο πλούτος αλλάζει χέρια, το Offshore του Πέτρου Μάρκαρη δεν προσφέρει την κάθαρση, όμως αφήνει ανοικτή την πόρτα να υπάρξει και συνέχεια….

info@bookbar.gr 

 

INFO

offshore_coverOffshore

Πέτρος Μάρκαρης

Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2016

Σελ. 304, Τιμή € 15,90

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Δημήτρης Λάγιας, Αθήνα

Λεμονιά Παπαλελούδη, Αθήνα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Offshore, Πέτρος Μάρκαρης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης,Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Ώρες: 9.00 πμ έως 5.00 μμ, Τηλ. 210 3228839
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 6 Νοεμβρίου 2016

Καλή τύχη!!!!