Οι εκδότες μιλούν για την κρίση : Άννα Πατάκη

0
1560

Η κρίση είναι το αλάτι της λογοτεχνίας”

Η οικονομική ανασφάλεια του αναγνωστικού κοινού
anna-pataki-ekdotes-crisisκαι τα προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό με κάποιες προϋπάρχουσες αδυναμίες εκδοτών, επισημαίνονται από την εκδότρια κυρία Άννα Πατάκη ως οι κυριότερες αιτίες για την εκδήλωση της κρίσης στον ελληνικό εκδοτικό χώρο. Η κυρία Πατάκη μιλά επίσης για την συρρίκνωση της αγοράς του κέντρου της Αθήνας που είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τον εκδοτικό κόσμο και εκτιμά την πτώση του τζίρου στο 20%. Τονίζει ότι η μείωση της λιανικής τιμής του βιβλίου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, αλλά δεν παύει να διατηρεί την αισιοδοξία της και μιλά για την ελπίδα να γεννηθεί ”Μια νέα φουρνιά ανθρώπων, συγγραφέων, βιβλίων που θα δώσουν νέα λογοτεχνική ζωή και θα κερδίσουν αναγνώστες στο μέλλον”.

Οι απαντήσεις της κυρίας Άννας Πατάκη στις ερωτήσεις του Book Bar έχουν ως εξής:

Πότε άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση στο χώρο των εκδόσεων;

Σχεδόν αμέσως με την κρίση την ίδια, ήδη από την άνοιξη του 2009 η τάση συρρίκνωσης της αγοράς έδωσε τα πρώτα σημάδια της.

Πώς θα τη σκιαγραφούσατε; Ποιες θεωρείτε πως είναι οι κυριότερες αιτίες της;

Σίγουρα η οικονομική δυσπραγία του κοινού τελικά, αλλά καταρχήν η οικονομική ανασφάλεια ήταν και είναι από τις κυριότερες αιτίες συρρίκνωσης και της αγοράς του βιβλίου. Τα προβλήματα ρευστότητας ακολουθούν, όπως είναι αναμενόμενο, και αυτό που επίσης συμβαίνει είναι ότι και προϋπάρχουσες αδυναμίες και προβλήματα, που σε περιόδους μεγαλύτερης ευχέρειας δανεισμού, ανοίγματος κτλ ήταν υπό έλεγχο, σε συνθήκες τέτοιας κρίσης έγιναν πλέον ορατά, με οδυνηρό τρόπο. Επίσης, το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας, που είναι η καρδιά του βιβλίου αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, είναι για μεγάλα και απρόβλεπτα διαστήματα αδιάβατο έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

 Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε σε ποια ποσοστά επί τοις % έχουν μειωθεί τα έσοδά σας από την εποχή που ξεκίνησε η κρίση;

 Η αίσθησή μου γενικά είναι ότι η αγορά του βιβλίου έχει χάσει τουλάχιστον 20% από τον συνολικό της όγκο.

Θεωρείτε ότι στη σημερινή συγκυρία ο ανταγωνισμός των εκδοτικών οίκων έχει γίνει πιο σκληρός;

Πιο στυγνά οικονομικός, θα έλεγα.

Έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις αναγνωστικές προτιμήσεις του κοινού ως προς τη θεματολογία των βιβλίων; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για βιβλία σχετικά με την επικαιρότητα, την οικονομία και την κρίση και τη διαχείρισή της, σε επίπεδο πρακτικό αλλά και ψυχολογικό.

Η μεγαλύτερη προσφορά σε πολιτικά βιβλία βρίσκει ανταπόκριση ή το κοινό προτιμά βιβλία μυθοπλασίας ή χιουμοριστικά για να “αποδράσει” από τη δυσάρεστη πραγματικότητα;

Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα για τα πολιτικά βιβλία απ΄ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτό έχει να κάνει με την κρίση. Επίσης, για την ιστορία και τα παραδείγματά της που μπορούν να φωτίσουν και την σημερινή κατάσταση. Η μυθοπλασία, όπως λέτε, είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στο χώρο του βιβλίου. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το κομμάτι υποφέρει λίγο περισσότερο από την κρίση σε επίπεδο αγοράς. Όπως σχηματικά έλεγε, όμως, σήμερα, ένας πολύ σημαντικός και πολύ νέος (κατά κάποιο τρόπο, στα σαράντα του) Ιταλός συγγραφέας, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, καλεσμένος του Ιταλικού Ινστιτούτου και του Μεγάρου Μουσικής, ο Αλεσσάντρο Πιπέρνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ερώτηση, η κρίση είναι το αλάτι της λογοτεχνίας, κι αυτό μας κάνει να ελπίζουμε σε μια νέα φουρνιά ανθρώπων, συγγραφέων, βιβλίων που θα δώσουν νέα λογοτεχνική ζωή και θα κερδίσουν αναγνώστες στο μέλλον.

Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειές σας για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Αυστηρότερες επιλογές σίγουρα στους τίτλους που επιλέγονται να εκδοθούν, καθώς τα περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν, σχετική μείωση της βιβλιοπαραγωγής (δεν ξεπερνάει το 15% για μας), μικρή μείωση του προσωπικού, ευτυχώς.

Έχετε ξεκινήσει νέας μορφής πρωτοβουλίες για την προώθηση των βιβλίων και την προσέγγιση του κοινού; Ποιες είναι αυτές;

Η μείωση της λιανικής τιμής είναι επιτακτική, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια. Bazaar δεν κάνουμε, προτείνουμε σε όλα τα βιβλιοπωλεία παλαιότερους τίτλους σε χαμηλότερες τιμές, πράγμα το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για όλη την αλυσίδα του βιβλίου. Ως προς τις δωροθεσίες και τις εκδηλώσεις, είναι πράγματα που κάναμε πάντα. Αυτό που ισχύει γενικά είναι ότι προσπαθούμε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Το ebook προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση στην εποχή της κρίσης για την Ελλάδα;

Οι Εκδόσεις Πατάκη εκδίδουν σχεδόν όλα τα βιβλία και σε ebook, όμως η αγορά είναι ακόμη πολύ μικρή.

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

Οι εκδότες μιλούν για την κρίση